Tuesday, October 26, 2021

Fortnox - Decenniets bästa aktieDen lilla Fortnox från Växjö har varit den bästa aktie på börsen mellan 1 januari 2010 till och med 1 januari 2020. På endast 10 år har aktien gått upp 5956% vilket motsvarar närmare 60 gånger pengarna. Utdelning är inte inräknad så avkastningen är ännu högre i verkligheten. 10 000 kr då hade varit nu över en halv miljon. Om nästa 10 år inte blir lika bra så borde det ändå bli hyfsad bra avkastning tänker jag.

Från januari 2020 har aktien gått upp från 168 kr till 564 kr. En fin uppgång på 236%. Jag håller hårt i mina aktier och tror starkt på bolaget. På några års sikt kommer aktien lätt att dubblas igen från dessa höga nivåer den är på idag. Det finns gott om kunder där ute.

Det finns bara 26 694 aktieägare hos Avanza och anledningen är att många inte förstår Fortnox verksamhet och tycker att P/E på 157 är alldeles för hög och det är den. För att detta ska vara motiverat måste Fortnox tjäna mer och mer pengar varje år. Mycket mer.

nyhetsfronten skriver olika analyshus olika saker. Affärsvärlden har svårt att se uppsida i Fortnox, vilket jag håller med om. Men på längre sikt är jag helt säker på att detta är en bra investering. Det kommer ta tid dock och i dagens samhälle är det få som gillar att vänta. ABG väntar på stabil rapport och Redeye skrev att Fortnox befinner sig i accelererande tillväxt och sätter riktkurs 520 kr i slutet av augusti.

Idag har Fortnox lämnat sin rapport och jag bläddrade snabbt igenom den och det ser riktigt bra ut - som vanligt. Resultat per aktie hamnade på 1,30 för kvartalet och hittills i år mellan januari - september har Fortnox tjänat 2,95 kr (2,54 kr). Sista kvartalet borde de tjäna runt 1,8 kr och totalt för i år förväntar jag mig 4,75 kr. Om P/E talet förblir oförändrat på runt 150 (vilket är jättehögt) så borde aktien stå på minst 712 kr. Det är över 100 kr högre än idag eller 25% högre. Enligt mina gamla analyser borde kursen gå upp med ungefär 100 kr per år och hittills har den gjort det.


Tittar vi ett år framåt borde Fortnox tjäna runt 6,65 kr år 2022 (enligt historiken har de höjt vinsten med 40-60% per år. P/E talet sjunker väldigt snabbt då och landar på runt 85 mot dagens kurs 564 kr. Investering i Fortnox måste vara långsiktig om man köper aktien idag då den är dyr.

Vid öppningen idag stiger Fortnox med runt +5% och når sitt högsta pris någonsin på 590 kr. Anledningen är att marknaden förväntade sig en lägre vinst och som vanligt hade marknaden fel. Min analys sedan förra gången var rätt, Fortnox kommer nå 1 000 kr inom några år, tillväxten är bra, antalet kunder ökar, prishöjningar sker, Fortnox växer så det knakar. Bolaget är störst i min portfölj med 13,37% av hela portföljvärdet.

Intäkt per kund och månad har ökat till 184 kr (förra kvartalet var det 178 kr). Målet till 2025 är att höja den till 300 kr per kund. För att Fortnox ska lyckas måste de höja priset med ungefär 10 kr per kvartal. Senaste 3 månaderna har 600 avanzianer sålt sina Fortnox aktier och totalen som har aktien i portföljen är 26 674. Antalet anställda har ökat till 540 mot förra årets 396. Antalet kunder ökade med 10 000 i Fortnox under kvartalet och är nu 410 000 (lite lägre tillväxt än innan på 15-20 000 per kvartal). Ändå imponerande siffra på över 100 nya kunder varje dag. Under resten av året borde det läggas till 14 000 nya kunder om det fortsätter i samma takt.

I rapporten stod det ingenting om att byta till Stockholmsbörsen och det är ju synd. Bolaget vill byta från Nordic SME till stora listorna och det har dom meddelat för några kvartal sedan, men just nu ingenting om det. Det kommer i framtiden är jag helt säker på. Då stiger kursen ännu mer eftersom stora fonder är tvungna att lägga till Fortnox i indexet. Hade gärna velat köpa fler aktier men värdering och höga P/E avskräcker även mig. Köper nog lite i taget vid dippar.

Två Månadslöner

6 comments:

 1. Anonymous26 October

  Glädjande rapport, som vanligt. Jag har varit aktieägare länge, och tycker att uppgången är lite hisnande. Har faktiskt sålt en del när innehavet utgjort alltför stor del av portföljen. Samtidigt känns det fel att sälja något som går bra till förmån för något som går sämre :-)
  /Eva

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner26 October

   Hej Eva! Som Warren Buffett har sagt så ska man inte göra någonting alls efter att man har köpt. Fina bolag tenderar fortsätta bli fina. Har sålt lite för några år sedan jag med, men köpt tillbaka förra året. Ska inte göra det misstaget igen!

   Delete
 2. Anonymous26 October

  Fantastiskt företag. Själv har jag precis köpt in mig i 24SevenOffice. Lägre värdering och Liknande produkter där 24SevenOffice är lite bredare, tex AI samt att de vänder sig till större företag också. Tror uppsidan är bättre i 24SevenOffice kommande åren.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner26 October

   Hej! Intressanta tankar och hoppas du har rätt! Det jag lärt mig är att man ska köpa vinnare och strunta i plats nummer 2-3 osv.

   Tittar vi på bilar så tror jag Tesla kommer bli störst och bäst i världen på elbilar.

   Tittar vi på bokföring och liknande är det Fortnox i Sverige. Få kan konkurrera med dom.

   När du köper verktyg, köper du bästa verktyg som Bosch eller väljer du Biltema? Båda gör samma sak, men kvalite skiljer sig.

   Delete
  2. Anonymous26 October

   Bra tankar för dom flesta. Vill man dock bli en bättre investerare bör man tänka ett steg till.

   Delete
  3. Två Månadslöner26 October

   Alla kan lyckas på börsen med grundläggande kunskaper och sunt förnuft.

   Delete