Wednesday, October 13, 2021

Varför faller skogsbolag på börsen?I stort sett alla skogsbolag föll på börsen senaste tiden med runt -10%. Det är inget att oroa sig för men det är bra att känna till. Det står i tidningar att elpriset kommer vara högsta någonsin under vintern vilket påverkar skogsbolag. Bolagen använder sig av väldigt mycket el och om räkningarna blir högre så blir vinsterna lägre. Det måste kompenseras med högre priser till kunderna. Enligt det jag kommer ihåg så brukar SCA vara duktiga på det, Billerudkorsnäs lite mindre bra då de har långa kontrakt på 3-7 år med fasta priser.

Dessa nyheter har påverkat bland annat Stora Enso, Holmen, SCA, Billerudkorsnäs, Rottneros och så vidare. På andra sidan myntet så går det väldigt bra för bolagen, efterfråga under 2021 har varit extremt bra. Pappersbruk tillverkar ju massan som säljs både i Sverige och utomlands, förutom det så säljer bruken kartonglådor för e-handel, papperspåsar, förpackningsmaterial och omslagspapper.

Tittar du omkring dig så ser du hur mycket papper vi använder. Även om tidningarna börjar att försvinna och vi skriver ut mindre på jobbet så har det ökat extremt med e-handel. Plastförpackningarna minskar också i affärer och fler ersätts med papper. Att äga skogsbolag i portföljen är en bra idé långsiktigt. Sedan finns det potential till att tillverka bränsle av skog, i år säljs virke som aldrig förr, många har pellets som uppvärmning i sina hus och så vidare.

Om hela världen har suttit hemma så länge och jobbat hemifrån, semestrat hemifrån och de som inte kan sitta stilla har säkert renoverat hemma. Det måste ha gått hur bra som helst för skogsbolagen i år. Det finns fortfarande länder där folk har restriktioner och är fortfarande hemma. Det kommer pågå ett tag till och skogsbolagen tror jag kommer överraska oss väldigt positivt under sina kvartalsrapporter. Och vi som äger aktier blir belönade med fortsatt fin aktieutveckling och fina utdelningar framöver.

Två Månadslöner

3 comments:

 1. Anonymous13 October

  Det var ju en kartellräd av EU igår mot en del skogsbolag också.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner13 October

   Hej! Helt rätt, jag skrev inlägget för ett par dagar sedan. Igår kom nyheten om potentiell kartellräd men både mina innehav SCA och Billerud har inte fått någon samtal eller information om.

   Bolagen som ska undersökas var oklart, borde vara andra bolag än det jag äger, kanske Stora Enso? Holmen? Utländska skogsbolag?

   Delete
 2. En del handlar nog också om att det svenska skogsbruket är under attack från byråkrater i Bryssel och miljölobbyn. Vi ska inte använda olja eller cement. Vi ska bygga med trä istället sägs det men då kommer miljömupparna och försöker stoppa oss från att bruka vår skog. Är tanken att vi bara ska ge upp allt vad civilisation heter för att MP och gänget ska bli nöjda?

  ReplyDelete