Saturday, June 10, 2023

Bygg ditt eget växthus, snabbt och billigtOvan bild är tagen efter städningen av trädgården. Vi hade en del grenar, stenar och gräset var såklart oklippt innan jag tog bilden. Vi grävde ungefär 30 cm bredd och djup hål där vi ville ha växthuset. I hålet ville vi lägga murblock och växthuset skulle stå på den. Vi skulle såklart mura murblock för att få den rak och stabil. Grunden är ju det viktigaste.

Allt började i början på april, allt skulle planeras, ritas upp och mätas. Skapade en lista på saker vi behövde och det vi redan hade liggandes i carporten. Efter en lång planering, långa köer på Byggmax och bärande från släpet till växthuset så kunde vi äntligen börja bygga. 

Lite sidospår här men Byggmax hade sålt slut vissa brädor och de som var kvar var lite skadade, så jag passade på och frågade om man kan få en rabatt på dom. Mer än hälften var användbart, men resten var på gränsen till att slängas. Killen i kassan gav oss skadade brädor kostnadsfritt, så vi sparade nästan 400 kr.

Bara så ni vet så har vi aldrig gjort ett växthus innan och detta var vår första gång. Hur svårt kan det vara? Tydligen är det svårare än vi trodde men det gick ganska bra ändå. Kostnad hittills - 0 kr. Det är bara att gräva hål. Tanken var att växthuset skulle kosta så nära 15 000 kr som möjligt när vi gjorde ritningarna och när jag grovräknade priserna i mitt huvud UTAN ens att titta på dagspriser på materialet. Ni vet, inflation har ökat priserna på allt.


Det som vi gjorde sen var att vi murade murblock, jämnade ut så att det blir så rak som möjligt, men ni vet, här i småland är det stenar överallt. Det var inte lätt. Sedan ska det vara samma höjd på alla murblock, så en lång vattenpass hjälper mycket! Väggen bakom fick tvättas och målas och även kanterna skulle vara vita och inte skogsgröna med algpåväxt. Fyllde hålet sedan med stenar (om det hjälper ens något?). 

16 st murblock gick åt för en pris av 527 kr samt några påsar murbruk för 390 kr. Stenar var dyra av någon anledning på 516 kr. Det som blev över, kanske borde vi lämna tillbaka? Vi får se.


Jag räknar inte med exakt allt i beräkningen eftersom vi hade några meter av impregnerade stolpar hemma, även skruvar och några brädor. Vi använde först och främst av det vi hade sedan lågt tillbaka och köpte till det som saknades. Det ska vara så lite spill som möjligt.

Vi hade en form på växthuset nedskriven på papper och även på dator så att vi har koll på vad vi gör under tiden. På ett ungefär. Hela formen av växthuset var anpassat till fönster vilka vi fick kostnadsfritt från en bekant. Ingen aning vad de kostar, men säkert någon tusenlapp som vi slapp betala. 

Det som jag har märkt är att det är väldigt olika priser på samma produkter ute hos bygghandlare. Järnia hade dyraste och Jem och fix samt Byggmax hade lite billigare. Vi började handla mer där istället när vi lärde oss det efter ett par småköp. 

Allt material som reglar, paneler, plasttak, skruv och kanter kostade oss 7 194 kr. Vi är fortfarande under 15 000 kr. Vi får se vad det landar på i slutändan, även jag är nyfiken! Låt mig fortsätta.


Att sätta in fönster var ganska lätt, men ett par stycken var lite svårare, även om jag hade marginaler till det. Hur kommer det sig? Hur som helst gick det bra och min fru tvättade dom så bra att dom blev som nya! Syns knappt att det finns fönster. Rejäla 108 cm x 118 cm stora. Tvåglasfönster såklart! 

Intill väggen hade vi ett smalare fönsterplats men vi hade ingen fönster till det. Tanken var att sätta in plexiglas men sedan ändrade vi våra planer när vi kom på att vi kan skära ett fönster till den storlek vi vill ha. Hur gick det till? Dåligt. Nej jag skojar, det gick hur bra som helst.


Vi använde kakelskärare/knäckare som vi hade hemma. Den har liten kniv som man trycker något i fönster och sedan viker fönster och då spricker den på rätt plats förhoppningsvis. Första försöker gick dåligt, men sedan gjorde vi samma sak igen på en ny fönster fast på båda sidor av fönster denna gången. Det gick nästan perfekt, ena kanten sprack lite för mycket men när vi satte foder runt om så syns det inte ens. Så vi körde på det. Bild ovan. Visst blev det bra?

Just denna fönster fick även en liten fönsterbänk under eftersom av någon anledning var fönsterhållet lite för stor. Orkade inte ändra på det så det blev till och med ännu bättre än jag hade tänkt mig. Bra att det går åt det hållet.


Växthuset blev nästan som ett litet rum, lite isolering, dörr och så kan man bo där! Den blev jättesött och fin. Vi hade lite färg från sedan när vi målade om huset för något år sedan så vi använde den vilket är också gratis kan jag tycka.

Det som jag inte förstår är hur jag/vi lyckades med att bygga växthuset när samtidigt man ska jobba på en arbetsplats 8-17, träffa vänner, laga mat, ta hand om hushållet, bilen, skriva blogg, bok, fortsätta utveckla nya sidoinkomster, följa börsen och hitta tid för varandra. Ibland är även jag imponerad på oss att vi orkar så mycket.


Ovanför dörren så fanns det en glapp där fyllde vi med plexiglaset. Den är så ren och fin att det syns inte ens att den finns där. Kanske blir snart smutsig, men ändå. Sedan fick vi köpa bjälkar för odlingslådor, jord och lite annat smått och gott som landade på 2 292 kr. När vi fyllde lådorna med jord så insåg vi att vi behöver några påsar till. 

Sedan behövde vi slangar, kopplingar, en fläkt, ännu mer gödsel, frön och fler skruvar. Resultatet blev att det kostade oss 14 974 kr. Växthuset blev färdig och nedan ser du resultatet av vår ungefär 8 veckors slit. Vi tycker det var värt det och nu är vi en erfarenhet rikare. Jag tror och hoppas på att detta höjer huset värde med minst samma belopp och ger oss kryddor och grönsaker många år framöver.


Inne har vi två enorma odlingslådor, på höger sida har vi tomater med kryddor och på vänster sida har vi gurkor med kryddor. I vita krukorna har jag planterat sallad och dill och vi har även hängt upp några hyllor av bjälken som blev kvar. 

Bordet har vi gjort själva och bänkskivan med diskhon har vi haft sedan innan när vi bytte köket. Vi fick fel leverans och bänkskivan blev över som vi inte slängt. Nu kommer vi köpa en kran och göra avlopp så det borde snart finnas även rinnande vatten från kranen. Det som är kvar är att installera några lampor, antingen med solceller eller riktiga, men det kommer inte kosta så mycket. 


ser den ut. Den får mycket sol från klockan 7 till 15 ungefär och längre in är det väldigt lite sol men varmt och skönt. Som mest hade vi 35 grader inne. Det var 28 grader ute. Allt som allt hade jag rätt, det blev exakt 15 000 kr. Några hundralappar till kommer spenderas, men vi har fått en massa skruvar över. 

Man behöver inte heller en massa verktyg, jag hade skruvdragare med mig, vattenpass och cirkelsåg. Penna och måttband är också bra att ha. Annars var det smidig och enkel bygge. Totalt är det under 12 m2 och tillsammans med någon kan man bygga liknande på några få veckor på kvällar och helger.

Om vi behöver mer plats framöver kan vi förlänga växthuset 4-5 meter till mot skogen vilket ger oss flexibilitet. Det är roligt att snickra och se den färdiga resultatet. Vi har säkert gjort misstag som vi inte ens känner till men det tillhör själva upplevelsen. Vi löser det när och om det dyker upp. Den borde klara av kraftiga vindar och snön på taket. Jag stod ju där. Vi får se!

Två Månadslöner

5 comments:

 1. Anonymous10 June

  Det blev Superfint! Vad duktiga ni är! Blir kul att höra hur långt in på året man fortfarande kan odla därinne. :) och hur temperaturen blir där vintertid. Tänker att har man plantor som tex apelsinträd osv inne i huset som inte tycker om elementvärme vintertid kanske de kan stå där, som ett vinterrum, bara det är frostfritt? :)
  /Katarina

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack! Det blir verkligen intressant att se hur det blir under hösten/ vintern :)

   Delete
 2. Vad fint det blev, vad duktiga ni är! Roligt att få börja odla och testa ert nya projekt! Bra jobbat!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vad kul att höra! Gurkorna har börjat växa, så nu finns det några små redan :) Blir kul att följa växterna och se hur dom växer för varje dag.

   Delete
 3. Our goal is to create a new world for businesses and marketing agencies to reach out to their customers easily with our innovative communication solutions.

  ReplyDelete