Tuesday, June 20, 2023

Prevas aktieanalys - IT-konsultbolag med rabatt
Prevas aktieanalys: Bolaget grundades 1985 i Västerås och har idag ca. 900 anställda i Sverige, Norge och Danmark. Börsnoterad på Small Cap sedan 1998. ISO 9001 och ISO 13485 certifierade. PE tal 11,5. Antal ägare på Avanza 3 400 st. och senaste utdelningen på 3,8% på dagens kurs. Börsvärde 1 515 mkr. 

Förändring och glädje. Egentligen handlar hela Prevas erbjudande om det. Förändring genom att med hjälp av teknisk uppfinningsrikedom ta en produkt, tjänst eller industri och göra den mer effektiv, mer användarvänlig eller mer lönsam. Oftast alla tre samtidigt.

"Vi tror att påhittigheten kommer att göra andra saker också. Mindre saker, men ändå viktiga för många människors vardag. Som att se till att glassen smakar likadant oavsett var i världen du köper den. Hålla koll på din cykel och larma om någon försöker norpa den. Eller göra det möjligt för dig att kontrollera din fertilitet utan att du behöver sätta din fot på mottagningen."

"Detta är bara några av de tiotusentals problem vi löst sedan vi började 1985. Allt tack vare påhittiga kollegor och kunder som sett något andra inte sett. Det är så vi vill ha det. Vi kallar det Hello Possibility."

Det finns oerhört många trender i världen och Prevas är väl medveten om det. Chat GTP, Alexa, Robotics, OpenAI, Machine Learning, Big data, Cloud, SaaS, klimatförändring, Always Connected, IoT är bara några trender bland hundratals andra. Prevas är ett IT-konsultbolag. Bolaget innehar specialistkompetens inom produkt- och produktionsutveckling. Tjänsteutbudet inkluderar digitala lösningar, projektledning, mjukvarudesign, till UX- och systemlösningar.

Största kunderna är bland annat Sandvik, SaaB, ABB, Ericsson, Volvo, Atlas CopcoAmbu, GKN Driveline, Hounö, Hy5, Kontigo Care, Löfbergs, Outokumpu och Zenicor. Dom 5 största kunderna står för mindre än 25% av försäljningen.


Magnus Welén utses som ny VD i Prevas AB och tar över rollen från Johan Strid som på egen begäran valt att avsluta sin anställning. Johan ställer sig till förfogande som styrelseledamot. Magnus tillträder sin nya roll som VD den 1 juni 2023.

I slutet på april så har Prevas uppdaterat sina finansiella mål eftersom bolaget fortsätter leverera starka siffror och målen var för låga. Nu ändrades utdelningspolicy till 40-60% av resultatet efter skatt och EBITA marginal ska uppgå till minst 12% över tid istället för 10%.

Senaste 5 åren har aktiekursen rusat över 500% och det är för att vinsterna ökade från 2018 på 0,45 kr per aktie till 9,3 kr per aktie år 2022. Det förväntas minst 10 kr i vinst under 2023 (jag tror att det blir 12 kr) och PE talet på dagens kurs på 120 kr är ungefär 10. Dom flesta konsultbolag brukar värderas till PE 15 så det finns uppsida på 50%. Då blir aktiepriset normal, vid 180 kr per aktie.

Prevas delårsrapport jan-mars 2023 visar historiska rekord för vinst, omsättning och marginal. Resultat per aktie efter utspädning blev 3,18 kr (2,40 kr året innan). Nettoomsättningen första kvartalet 2023 ökade till 394,3 Mkr (315,6), vilket motsvarar en ökning om 25 procent. Mer än hälften av tillväxten är organisk och resterande härstammar från förvärv gjorda 2022. 


Prevas är aktiva på förvärvsfronten också, men inte som Embracer. Här köper Prevas småbolag med några enstaka experter inom relevant område. 

Några få kunder har minskat efterfrågan under 2023 men det har i stora delar kompenserats av ökat behov hos andra befintliga kunder och nya kunder. Prevas har ofta en mycket långsiktig relation med kunder samt täta samarbeten. I den mån som kan blickas framåt ser Prevas fortsatt stora utvecklingsbehov hos kunderna, främst när det gäller automatisering, produktutveckling och elektrifiering. Även om behoven finns där så kan efterfrågan minska periodvis. I nuläget ser Prevas dock inga påtagliga tecken på det.

Vill du lära dig ännu mer om Prevas så rekommenderar jag att läsa Års och Hållbarhetsredovisning för 2022 eller titta på den senaste Youtube video om den nya VD och företagspresentation. Youtube video är på engelska men är bara 3 veckor gammal. Bolaget är verkligen intressant och borde undersökas vidare.

Insiderköp:

Regionchef i Prevas köpt aktier för knappt 0,5 miljoner kronor den 12 juni.

Christer Parkegren har den 30 maj köpt 781 B-aktier för 100 000 kr i it-konsulten Prevas där han är styrelseordförande.

Två Månadslöner

4 comments:

 1. Anonymous20 June

  En typisk köp o behåll-aktie som jag har ägt ett tag nu.
  GAV ca 30:-
  //Jojje

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nice! Är du nöjd med vad bolaget gör? Tror du på ljus framtid inom området? Tankar kring AI? Blir också sugen på denna aktie.

   Delete
  2. Anonymous20 June

   Mycket nöjd mad allt vad gäller Prevas.
   Alla rapporter har varit bra och
   sen jag köpte har kurvan pekat rakt upp i princip.
   Senaste tiden har den dock kommit ner en bit så jag grunnar lite på om jag ska öka eller inte.
   Vill dock inte att enskilda bolag ska väga för tungt.
   //Jojje

   Delete
  3. Det är nog många som funderar på det, värderingen är bra just nu, men om marknaden viker något och vinsterna blir lite lägre så blir värdering helt plötsligt normal eller till och med lite hög. Ingen vet hur det blir, men vad det ser ut från rapporterna och VD orden så verkar det vara stabil vad dom ser under Q2-Q3.

   Delete