Monday, June 26, 2023

Fluffiga titlar på yrkesrollerHörde på radio att en arbetsgivare har skapat en titel till en försäljare som heter Sales Advisor Key Operator. Finns det fler avancerade namn för vanliga arbeten? Såklart att det gör det! Arbetsgivaren kan välja att sätta den titel de vill på anställningen. Anledningen till komplicerade titlar är att yrkestitlar är status bärande för individer och vem vill inte känna sig bra med en komplicerad titel som man kan knappt uttala själv?

Förr i tiden så fick man en titel som motsvarar arbetsbeskrivning och kompetens som man har, nu är det helt enkelt vilda västern. 

Städare som kallas för komfortoperatör, löneadministratör (jag) för lönekonsult, sekreterare för innovationskonsulter, mäklarrådgivare till broker account manager och vaktmästare för internservicemedarbetare. Låter det bekant? Vad har du för titel som är komplex och lite grann ologisk?

Ett sätt att göra yrkestiteln tjusig är att förvandla den till en engelsk motsvarighet. Då kan receptionisten bli en Frontdesk Manager, en vd en Chief Executive Officer och en storkundsansvarig en Key Account Manager. Såg nyligen ett insider köp på Embracer som har en titel Chief Strategic Partnerships Officer. Vad gör en sådan?

Det är konstant jagande av finare yrkestitlar och snart kommer vilken vanlig arbetare som helst ha en tjusig titel. En kassör på din lokala ICA kommer snart hetta Grocery and Supply Sales Advisor. Eller hur!?

Som lönekonsult så registrerar jag ändringarna av titlarna och det finns alldeles för många olika titlar. I vissa företag så ändras titlarna hela tiden och vissa dagar under månaden har jag lagt bara på att ändra titlarna på anställda. 

Några av er frågade mig om vad är skillnaden mellan löneadministratör och lönekonsult? Ingen. Man kan även ha en titel som heter Löneansvarig, Lönespecialist eller Löneexpert. I stort sett alla gör samma sak. Vad man har för titel spelar mindre roll.   

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment