Thursday, June 22, 2023

Händelserika dagar på börsen!Förpackningsbolaget Billerud kom under veckan med en vinstvarning som fått aktien att falla. Trots det är ser Dagens Industri inget köpläge i aktien. Billerud väntar sig att ebitda-resultatet för det andra kvartalet blir mellan 100-200 miljoner kronor. Enligt Factset låg förväntningarna på 857 miljoner kronor.

Det är tuffare tider för skogsindustrin i år men det blir ju vinst ändå verkar det som, vilket är positivt tycker jag. Kunderna har inte minskat sina lager än vilket gör att dom inte behöver köpa in sig fler produkter, vilket leder till minskad produktion hos papperstillverkare. Om det vänder snabbt till lägre efterfråga, kommer det vända snabbt till stark efterfråga efteråt. Jag behåller mina skogsaktier och anser dom som väldigt billiga om man behåller dom några år.

Nicklas Andersson på Avanza lämnar som sparekonom tillsammans med 7 andra anställda till nya utmaningar hos Carnegie. Tycker att det är jättetråkigt att förlora Nicklas som sparekonom, han är väldigt duktig och jag hade tur att träffa honom i Växjö på Stora Placeringskvällen för inte så länge sedan. VD skrev: ”Det är ingen dramatik i det här. Nicklas och de sju personerna är ett starkt kompisgäng som kommer återförenas med tidigare Avanzaanställda som jobbar på Carnegie. De vill jobba tillsammans, de har varit här länge”, säger Josefson. Rykten går att gänget kommer starta en ny sparplattform hos Carnegie.

Altorgrundaren Harald Mix har i det tysta byggt upp värmepumpstillverkaren Aire, rapporterar Dagens industri. Aire lanseras på ett antal europeiska marknader i höst och man kommer initialt att erbjuda värmepumpar från andra tillverkare. Men nästa år siktar bolaget också på att tillverka egna värmepumpar vid Volvos gamla bussfabrik i polska Wroclaw. 

Jag tycker att marknaden är oerhört stor och kunderna kommer räcka åt alla. Dock kommer större konkurrens till NIBE genom åren, för att bland annat Tesla ville tillverka värmepumpar och det finns säkert fler som vill och kan tillverka pumpar. Hela världen behöver ställas om och NIBE ligger rätt i tiden och framför många andra konkurrenter. Det kommer gå bra för NIBE, är jag inte minska orolig.

Swedbank klar med uppgörelse med amerikansk myndighet - ska betala 37 miljoner i böter. Banken har redan nämnt innan att 40 msek kommer sättas undan. Jag ser att banken betalar böter varje år till någon, antingen USA, Finansinspektionen eller gamla oväntade saker som dyker upp. Märklig bank med massa konstigheter. Jag kommer nog sälja hela innehavet framöver igen när kursen stiger mot 200 kr. Lyckades fynda på 176 kr.


Medicinteknikbolaget Getinge har meddelat att man ser utmaningar inom kvalitet och komponentbrist som påverkar bolagets lönsamhet för andra kvartalet och helåret 2023. En bekant till mig sa att komponentbrist finns fortfarande kvar i vissa delar och man får vänta ganska länge tills dom kommer. Kommande året kommer inte vara rolig på börsen tänker jag. Lågkonjunktur kan hålla i sig ett tag till. Vi har redan avklarat 18 månader och det kan pågå ett halvår till.

Danske Bank sänker riktkursen för Axfood till 240 kronor (260), upprepar behåll - BN. Det har jag sagt innan, med en förväntad vinst på 10 kr och rimlig PE 20 är Axfood värd i år ungefär 200 kr. Nästa år borde dock vinsten stiga rejält till troligtvis 13 kr och då är rimlig kurs runt 260 kr. Ej fynd idag.

IT-konsultbolaget Knowit pressades 7 procent efter att ha fått sänkt kortsiktig rekommendation från Handelsbanken Capital Markets till sälj. Jag tycker det börjar se attraktivt ut efter fallet och kurs på 170 kr är faktiskt ett bra långsiktig köp. Bolaget är bra på många olika sätt.

Skistar föll 5 procent efter att ha redovisat lägre nettoomsättning och rörelseresultat för det gångna kvartalet mars-maj. Resultatet tyngdes av engångskostnader på 48 miljoner kronor. Tycker att aktien är köpvärd runt 100 kr eller lägre, som värst i pandemin kostade aktien 75 kr och då är det fynd. De kommer återhämta sig alltid verkar det som, det finns alltid efterfråga och bolaget är bättre idag än för 3 år sedan.

Angående Tesla. Biltillverkaren Hyundai Motor överväger att göra sina fordon kompatibla med Teslas standard för laddning av elfordon. Laddningssystemet kallas för North American Charging Standard (NACS) och består av Teslas "Superchargers". De står för drygt 60 procent av alla snabbladdare i USA. Nyligen har Ford, Rivian och General Motors inlett samarbeten med Tesla. 

Tesla aktier såklart har gått upp kraftigt senaste tiden och mina köp på runt 120 dollar per aktie visar nu nästan 280 dollar per aktie. Tesla har framtiden för sig och kommer fortsätta leda utvecklingen framåt. Även om många säger att aktien är dyr så tror jag att aktien kommer vara mycket dyrare om några år. En aktie att köpa och behålla så länge man bara kan. 

Två Månadslöner

2 comments:

 1. Anonymous22 June

  100 miljoners mannen fick nog av SBB och sänkte skutan med 14 % idag.
  Mannen har 2 aktier SBB och Tesla.
  Alla dessa 207 000 ägare på Avanza har fått många varningar..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det är lärdom för alla att inte köpa för mycket av en och samma aktie. Aldrig någonsin ska man ha mycket pengar i en och samma bolag. Ingen vet vad som kan hända. Riskspridning är A och O.

   Du ser på Tesla med, aktien faller -50% om och om igen för att sedan återhämta sig. SBB dock kommer aldrig göra det. Det har gått för mycket ned och snart skulle inte förvåna mig med listbyte neråt. Ut från Large Cap.

   Delete