Thursday, June 8, 2023

Glöm inte att du köper vinsten - PE talNy på börsen? Ganska ny? Idag tittar vi på aktier som är relativt billiga. Och nej, det är inte aktiepriset du ska titta på! Det är ett vanlig misstag som dom flesta nya gör. En aktie kostar 1400 kr, den är väl dyr? Nej. Det är vinsten du köper och det spelar ingen roll vad aktien kostar. Titta alltid på hur mycket bolaget gör i vinst.

Här kommer ett exempel: 

MIPS är specialiserade inom tillverkning av säkerhetshjälmar. Bolagets egenutvecklade Brain Protection System (BPS) skyddar mot rotationsrörelser och sneda träffar mot användarens huvud. Produkten integreras i befintliga hjälmar och kan användas av sportutövare samt i hjälmar för yrkesmässigt bruk. Aktien kostar över 500 kr och bolaget förväntas göra en vinst på över 5 kr enligt Avanza.

Securitas är en global aktör verksamma inom säkerhetstjänster. Bolaget erbjuder ett brett utbud av tjänster som går under stationär – och mobil övervakning, elektronisk säkerhet, brandskydd, GPS-tjänster, samt diverse riskhanteringsfrågor. Aktien kostar ungefär 85 kr och förväntas göra en vinst på över 7 kr enligt Avanza.

Vad vill du köpa? Betala 500 kr för att vara med på 5 kr vinst eller betala 85 kr för att vara med på 7 kr vinst? Klart att Securitas är långt mycket bättre ur vinst synpunkt. På börsen finns det många olika nyckeltal man kan titta på, jag brukar oftast använda vinsten som utgångspunkt när jag investerar. Det funkar i dom flesta fallen.


Många andra skulle säga att MIPS har framtiden för sig, dom kommer sälja mer i framtiden, det finns inga konkurrenter och en massa annat som dom hittar på. Sanningen är att ingen vet. Det som oftast sker är att dessa förhoppningsbolag går med förlust, har dålig koll på sin ekonomi, framtiden är inte alls så ljus som man hade hoppats på och efterfrågan sjunker snabbt på produkterna. Det dyker även upp konkurrenter. Det gör det alltid. Titta på elbilar. Tesla var först, nu tillverkar alla elbilar. Samma kommer hända AI osv.

Åt andra hållet tycker många att Securitas är enormt stort bolag, det finns ingen mer plats att växa, svårt att komma på nya produkter, svårt att öka priserna mot kund och aktiekursen fortsätter falla i över 5 år. Du måste helt enkelt tänka för dig själv och lyssna mindre på andra. Ingen vet om framtiden. Gör en egen analys i dom bolagen du vill investera i.

Jag brukar titta på vinsten, är den ökande varje år? Tänker logiskt framåt, behövs dom produkterna som bolaget levererar? Kommer efterfrågan finnas kvar även om 5-15 år? Finns det konkurrenter? Jag undviker alla förhoppningsbolag och "vinsten kommer sen". Jag vill vara säker att vinster kommer nu och även kommande åren. Glöm inte att det är vinsten och framtida vinster du köper. Därför har jag Securitas i portföljen och inte Mips.

PE tal i Securitas - 10. Mips däremot PE 100. Det är 10 gånger dyrare att köpa Mips. Kommer Securitas bibehålla eller öka vinsten kommande åren? Stor sannolikhet att svaret är ja. Kommer Mips öka vinsten? Meh. Kanske. Även om Mips ökar vinst med 50% så är det fortfarande PE 80 vilket är extremt högt (dyrt).

Två Månadslöner

2 comments:

 1. Tobbe08 June

  Hej, bra sammanfattat! Tycker också att det kan vara vansinniga PE-tal på vissa bolag så man undrar hur de ska kunna hålla vinsterna uppe för att motivera aktiepriset?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner08 June

   Hej! Helt rätt, vissa bolag kommer aldrig höja upp vinsten så mycket och för vissa bolag kommer det ta 5-10 år att komma upp till rimlig värdering. Tycker att man ska ha grunden i portföljen som är rimligt eller lågt värderad och man kan ha några procent i tillväxt, som snabbväxande bolag. Dock ska man vara ganska säker att det blir tillväxt.

   Delete