Monday, June 5, 2023

Semester i Amsterdam - NederländernaJag är tillbaka från Nederländerna och min semester har varit underbar. Har varit där i ungefär en vecka och hann med massor under tiden. Vi har promenerad hela 50 km! Vilket är personlig rekord. Som mest hade jag över 20 000 steg på en och samma dag. Bilden ovan visar Rotterdam, en stor stad som är minst lika fin som Stockholm, om inte finare. Väldigt många aktiviteter, sevärdheter och restauranger. Kollektivtrafiken fungerar kanon, inga förseningar eller krångel. 


I Amsterdam så är det smidigt och lätt att sig framåt dit man vill. Allt är nära och går bra att promenera till. Det är mycket folk, speciellt på helger men det är det värt. Kanalerna är extremt fina, byggnaderna är smala och höga, en massa kaféer och restauranger och en hel del sevärdheter. Vi besökte bland annat Anne Franks hus men tyvärr fick vi inte komma in, man behöver boka biljetterna 2 månader i förväg.

Jag passade även på och besökte världens första börs i Amsterdam som finns på Beursplein 5 i Amsterdam. Jag skrev om det på bloggen för inte så länge sedan. Nära börsen fanns det även röda ljuskvarteret. Det är en plats för vuxna, där finns det bland annat affärer för sexleksaker. Prostitutionsmuseet finns också där och du kan promenera bland smala gator. Man kan lära sig historien om den gamla yrket medan du går förbi fönstren och lär dig röda lampans funktion. 


Utanför Amsterdam besökte vi en lång promenad där man kunde se massor med väderkvarn, kanaler, djur, museer och restauranger. Här stod det även Ahold Delhaize första affär som jag har aktier i. Mina tankar om bolaget i länken. På promenaden kan man även köpa lokal ost, nybakade pannkakor och våfflor samt lära sig om historien. Vi var tillsammans med en kompis som var som en privat guide till oss. Lyx!

Vi försökte även att hitta tulpanlökar, men tydligen har alla tulpaner redan blommar färdigt och om man vill ha lökar ska man besöka Amsterdam efter sommaren. Vi frågade både i affärer och ute på landet hos bönderna. Dom sa till oss att inte köpa i affärerna nu, dom kommer inte ha bra kvalité och för holländare är det viktigt att leverera kvalité.

I stort sett varje byggnad är unik i Amsterdam och runt om. Alla har något unikt med sig, vi märkte även att alla tåg har också en tema med sig. I ena tåget var det fjärilar på taket och i den andra var det diamantformer. Väldigt många olika arkitekter och väldigt många olika idéer, det gör både Amsterdam men även andra städer unika och värda ett besök. Vi har sett massor och jag rekommenderar varmt er andra att besöka landet. Du blir inte besviken. 


Maten var god, holländare är duktiga på bland annat ost, bröd, smör, korv och våfflor. Priserna i Amsterdam var som i Sverige, utanför centrum är priserna lite bättre. Vissa saker som blommor och växter är billigare än i Sverige men kläder och krogbesök är ungefär i samma nivån. 

Jag har nämnt några gånger innan på bloggen att vi kommer resa lite mer kommande åren för att lära oss mer om olika länder, kultur och samtidigt letar vi efter en plats som vi hade kunnat trivas på när vi går i tidig pension om 15-20 år. Nederländerna var faktiskt över förväntan och jag hade kunnat bo där. För mig personligen var det till och med bättre än många andra länder jag har besökt hittills.

Enda nackdelen med Nederländerna är att byggnaderna är ganska smala och trånga. Det finns inte utrymme som vi har i Sverige. Man går in, vänder och går ut. Var på en kafé som var 2 meter bredd och jättelång. Ovanligt för mig med trånga utrymmen. Trapporna är också väldigt branta och är svåra att gå upp och ned. Det som är över förväntan är att det finns toaletter överallt. Även på en ö mitt i en sjö! Helt otroligt! 

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment