Tuesday, June 13, 2023

Omstruktureringsprogram i Embracer - nedläggning av studiosGamingbolaget Embracer tillkännager ett omstruktureringsprogram som väntas bland annat minska kapitalutgifter och omkostnader. Programmet implementeras omgående. Därutöver aviserar bolaget tillsättning av ny interim operativ chef och en ny interim strategichef. 

Omstruktureringsprogrammet innehåller en rad åtgärder, däribland nedläggning av studios och pågående spelutvecklingsprojekt som ännu inte annonserats, skapandet av en mer centraliserad process för granskning av spelinvesteringar och utveckling, samt konsolidering av bolag och verksamheter. Bolaget kommer också att öka den externa finansieringen av internt utvecklade högbudgetspel.

Programmet väntas minska kapitalutgifterna med minst 2,9 miljarder kronor tills räkenskapsåret 2024/25, jämfört med en årstakt om 7,9 miljarder kronor i fjärde kvartalet räkenskapsåret 2022/23.

Vidare väntas programmet också sänka omkostnader med minst 10 procent, eller minst 0,8 miljarder kronor på en årlig basis, jämfört med årstakten i fjärde kvartalet 2022/23. Programmet förväntas vara fullt implementerat 1 oktober 2023, och minska omkostnaderna med 0,4 miljarder under räkenskapsåret 2023/24.

Embracer uppskattar att programmet kommer minska nettoskulden, som uppgick till 15,6 miljarder kronor per utgången av mars i år, till att vara 10 miljarder kronor den 31 mars 2024.

Embracers VD Lars Wingefors har också skrivit ett öppet brev med anledning av omstruktureringen. Han uppger att programmet kommer att omvandla bolaget från sitt nuvarande läge, där man är tungt investerade, till en verksamhet som genererar starkt kassaflöde redan i år. Programmet kommer också minska nettoskulden avsevärt, påpekar Wingefors.

"Verkligheten är den att ju snabbare vi agerar, desto snabbare kommer vi ut som ett starkare företag", skriver Lars Wingefors om åtgärderna.


Mina tankar kring dagens nyheter: 

Nedläggning av studios låter värre än det är. Embracer äger över 130 interna studios och det krävs att alla levererar och inga studios går med förlust. Kanske mindre studios med få anställda kommer sättas ihop med större studios. Kan vara lite svårt när Embracer finns över hela världen.

Spelutvecklingsprojekt som ännu inte annonserats (en del av dom) kommer läggas ner, vilket man kan förstå. Förväntas man göra låg vinst så är det bättre att inte göra spelet alls. Embracer har troligtvis världens största pipeline med spel som är pågående (över 200), att minska pipeline känns inte fel. Det kommer finnas tillräckligt med andra spel att satsa på. Bland annat.

Nettoskulden kommer minska med -36% vilket är precis vad oroliga investerare behöver. Embracer kommer inom ett par år vara låg skuldsatt, med stor mängd spel, fina kassaflöden, troligtvis även låg utdelning som kommer betalas ut inom några år och mer moget bolag, inte som sist, förvärvskung. 

Aktien steg över 10% direkt på morgonen för att sedan tappa hälften och handlas i skrivande stund till 4% plus. Det svänger rejält i aktien. Det är stor innehav i aktieportföljen hos mig och jag håller hårt i mina aktier.

Två Månadslöner

2 comments:

 1. Anonymous13 June

  Hoppas det går bra för dig.. 15,6 miljarder i lån är ej kattskit.
  Får lite SBB vibbar .. 111 499 ägare på Avanza och en ny Alfahane på bryggan.
  Skilnaden är att denna kommer ifrån Östra Ämtervik.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Undvik aktien om du känner så. Jag känner tvärtom, att bolaget kommer att bli bland dom bästa i världen inom digital underhållning.

   Delete