Friday, June 30, 2023

DO IT TODAY - bokrecensionEn bokrecension på DO IT TODAY där Darius Foroux går igenom sin syn på vår beteende och ger konkreta tips på hur vi kan bli bättre och smartare i livet. Precis som vanligt lägger jag till några mina egna tankar. Verkligen intressant bok där man kan lära sig eller bli påmind några gånger om vad som är viktigt i livet. 

En dag har 1 440 minuter, gör det mesta du vill göra idag, inte imorgon. Dom flesta tänker, jag gör det imorgon och sedan skjuter bara på problemet tills sista minuten och sen börjar stressa att man inte hinner. Speciellt studenter som spenderar timmar om inte dagar varje vecka framför Youtube, Facebook och Instagram. Dom flesta lär sig ingenting där, det är bara slöseri med tid.

Latmaskar säger oftast - jag bryr mig inte. Dom går genom livet utan att anstränga sig. Man lägger ner absolut minimum i livet och vill och hoppas på det bästa. Ungdomar som kommer ut direkt efter skolan vill ha ett bra jobb där man gör så lite som möjligt och tjänar så mycket som möjligt. Glöm det, du får så mycket som du anstränger dig för. Gör du absolut minimum så kommer du få det sämsta som finns. Visar du ingen intresse så kommer ingen lägga ner tid på dig och du blir inte upplärd på samma sätt som någon annan, som är nyfiken.

Alla har mål i livet, att bli bättre far, att få löneökning, att resa iväg tillsammans med familjen eller spara ihop till kontantinsatsen. Det finns oftast två typer av människor, den ena kommer aldrig igång med det och gör ingenting och den andra har för höga mål och blåser upp en bubbla och börjar stressa innan man ens börjat göra förändring. Varken den eller den gör något.

Istället vad du kan göra är att göra små steg, börja göra förändring i ditt beteende. Små steg varje dag, varje vecka eller månad kommer göra stor skillnad i ditt liv. Om du tränar en gång i veckan är det över 50 gånger på ett år, om du läser en bok samma vecka är det över 50 böcker på ett år, om du sparar på börsen varje månad med 5 000 kr blir det 60 000 kr på ett år. 

I en statistik har många ungdomar sagt att mobilen är viktigare än vänner och föräldrar. Vilka idioter. Även författaren var förvånad, hur dumma är vissa egentligen? Tydligen väldigt mycket. Inte konstigt att vi ser idiotiska saker på nyheter, vi lever, ja du, bland idioter. En stor del av befolkning är okunniga, har beroende av olika saker och har noll intresse att lägga ner tid och energi på att lära sig saker. Dom ger både sig själva och andra absolut minimum. 

Till sist rekommenderar Darius Foroux att göra saker istället för att slösurfa på nätet. Vi slösar hundratals, om inte tusentals timmar varje år på saker som ger ingenting. Om vi använder en stor del av den tiden på att lära oss saker via böcker, träffat vänner, jobbat på våra hobbys och liknande hade vi varit både gladare och mer intressanta personer. Ingen har någonsin sagt innan döden att dom önskat att dom surfat mer på nätet. Alla pratar om familj, vänner och upplevelser. Det är det man kommer ihåg och vill göra mest av. 

Två Månadslöner

4 comments:

 1. Anonymous30 June

  Precis som jag gjorde nu, slösurfade 🤓

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det gör vi alla, men när man tänker efter kanske vi borde slösurfa mindre 🌤

   Delete
 2. Jag har en liten regel jag försöker följa i mitt vardagliga liv och det är att om något tar mindre tid än bara några minuter att göra så är det lika bra att göra det direkt. Även om det kan ta emot så är känslan av att vara klar med det betydligt mer värd än vetskapen att man har sysslan framför sig.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det är bra tips! Jag försöker till exempel göra svåra saker på jobbet och hemma direkt på morgonen, för att på em känns samma syssla mycket svårare.

   Delete