Thursday, November 2, 2023

Fettresistent papper fortsätter att leverera



Nordic Paper har lämnat kvartalsrapporten för tredje kvartalet och den var i linje med mina förväntningar. Under tredje kvartalet så är det alltid en period på några veckor där produktionen stoppas för underhåll. Säkerhet ska vara högsta prioritet och det jobbar Nordic Paper hårt med.

Vad Nordic Paper gör kan du läsa mer på deras hemsida. Kortfattat, säljer fettresistent papper för både dagligvaruhandel och industrier. Kvartalet var väldigt stabil och precis som jag trodde, ingen nedgång i vinst. Många trodde på -50% i både försäljning och vinst. Nej, sa jag, det kommer inte vara några drastiska nedgångar men ingen trodde på mig. Allt ska värderas ned och Nordic Paper handlades till ungefär PE 4.

Nu ser vi svart på vit att försäljningen ökade 4% under kvartalet och vinsten blev 0,50 kr per aktie mot förra årets 0,57 kr. En vinst på 34 miljoner mot förra årets 38 miljoner. Försäljningsvolymerna har ökat 9%. Hittills i år har försäljning ökat med 8%, vinsten blev 352 miljoner kr mot förra årets 363 miljoner kr. Det är 5,26 kr per aktie (5,43 kr).

Under 2022 var vinsten per aktie 8,46 kr, men senaste 12 månaderna (från oktober 2022 till september 2023) har Nordic Paper gjort en vinst på 8,28 kr vilket borde visa bra indikation till vad företaget kommer göra i vinst i år. Minst 8 kr. På dagens aktiekurs 37 kr (i skrivande stund) och en förväntad vinst på 8,2 kr är det PE tal på 4,5. Vilket är otroligt lågt och om aktien fortsätter så här bra framöver också, kanske till och med ökar vinsten så borde aktiekursen gå upp rejält.

Normal värdering hos konkurrenter är minst PE 9 och det betyder att aktien borde gå upp med +100% härifrån. Positivt under kvartalet är att priserna har kraftigt gått ned (från höga nivåer) på bland annat pappersmassa, el, bränsle, kemikalier och frakt. Annan positiv nyhet är att per den 30e september har räntebärande skulden i bolaget minskat till 1 285 miljoner kr från 1 515 miljoner kr.

Kassa i bolaget är 494 miljoner kr. Nordic Paper delade ut i år -311 miljoner i utdelning. De har råd att dela ut liknande summa igen under 2024. Vilket var 4,65 kr. Det är 12,5%! I dom flesta andra bolag hade det varit en röd flagga, varför så hög utdelning? Det är ohållbart! Men just i detta fallet är det rimligt att göra antagandet. Ser fram emot att få rekordmycket pengar i utdelningar nästa år. Jag själv äger 9% av totala aktieportföljens värde. Godkänd rapport och ser fram emot nästa.

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment