Saturday, November 11, 2023

Fick böter för fortkörningIbland har man bråttom, det händer ju alla. Det betyder dock inte automatiskt att man får köra hur fort man än vill. Det finns lagar och regler att följa. Vad tror du händer när man kör för fort och polisen ser dig?

Jo då, man blir stannad och får ta emot böter. Min nära kompis körde 100 km i timmen på 80 väg och då fick han betala 3 200 kr i böter. Han berättade att poliserna var väldigt trevliga, förklarade allt (på engelska) till honom och hur man betalar. Man får tydligen även ansöka om förlängning av betalningen, man behöver inte betala allt på en gång. 

Jag vet inte hur han lyckas, men nyligen var han utomlands och i hans land han är ifrån ska man ta med sig biljetten när du parkerar bilen. Han gjorde så under sin semester utomlands i Spanien och fick böter. Han sa att det blev 800 kr i böter för att det saknades parkeringsbiljett i bilen.

För att göra det hela ännu värre så sa han till mig att han ska få pengarna tillbaka via börsen. Han kommer alltså investera pengarna han har över just nu och försöka göra 100% avkastning på kort tid. Då kan han behålla hälften och betala böter med andra hälften. Det blir ingen minus på kontot. Enkelt!

Nej, enkelt är det inte. Alla investerare drömmer om 100% på kort tid, det är nästan omöjligt. För det första så stiger nästan ingen aktie 100% på några veckor och om de finns, så är det nog småbolag och troligtvis ett par stycken. Och det finns hundratals aktier att välja på börsen. Sannolikheten att hans plan lyckas är nära noll.

I absolut bästa fall får han lite plus på sin investering, men troligtvis kommer han ligga på rejäl minus i sina aktier. Vilket visar bara att folk vill tjäna pengar fort och tjäna tillbaka förlorad kapital oavsett vad som krävs. Gör inte det. Betala böter och gå vidare. Börsen är inte kasino, även om det kan kännas så ibland.

Två Månadslöner

2 comments:

  1. Anonymous12 November

    Nästa gång kan han ju satsa allt på rött! Ljus, alltså.

    Jag hittar ut själv.

    ReplyDelete