Tuesday, November 7, 2023

Securitas - Aktie kostar lika mycket som år 1999Securitas är fortfarande en opopulär investering bland småsparare. Senaste fem åren har aktiekursen gått ned med -44%. De som hade aktierna länge (som jag) så har dom fått lite utdelning varje år, men det var inte mycket, kanske 3-4% per år. Det är fortfarande en dålig investering sedan 2018. 

Nu i efterhand kan man säga att en vanlig indexfond hade gjort mycket mer avkastning. Fonder som Avanza Zero, Spiltan Investmentbolag och globala fonder har gjort över 50% i avkastning senaste 5 åren.

Det skrivs då och då om Securitas på sociala medier, oftast är det aktieanalytiker som rekommenderar att köpa, men dom har haft fel alla gånger hittills, aktien fortsätter ned. Igår kom Dagens industri ut och anser att reaktionen är överdriven på -6% igår och rekommenderar köpa Securitas aktier. Dom säger bland annat:

"Aktien värderas nu till drygt åtta gånger vår prognos för nästa års vinst. Sett till femårssnittet för det framåtblickande p/e-talet på 13 framstår Securitas fortfarande som ett fynd", noterar affärstidningen.

Jag håller med att PE talet för nästa års förväntad vinst på 10 kr är runt PE 8,5 men man ska absolut inte titta sig blint på senaste 5 års snittet. Det vi hade för 5 år sedan och 4 år sedan t.ex. så hade vi otroligt låg ränta på 1% och mycket lägre skulder i Securitas. Nu är det 5% ränta och efter Stanley Security förvärv är skulden på närmare 42,5 miljarder. 

Tycker att PE 10 är mer rimligt att betala och med 10 kr i vinst i år (bortsett från engångskostnader) och 10 kr nästa år så är ett rimligt pris enligt mig på 100 kr för Securitas aktien. Nu släppte Securitas sin rapport för tredje kvartalet och vi ska titta lite kort på den:

Försäljningen hittills i år: 117 707 MSEK (95 146)

Vinsten per aktie hittills i år: 7,15 SEK (8,15) Bortsett från avyttringen av Securitas Argentina.

Jag tänker generellt sett såhär: Securitas ett bra bolag, dom gör alltid vinst, efterfråga kommer alltid finnas, dom säljer otroligt mycket och mer varje år, vinsten är någorlunda stabil men några variationer och det borde vara en bra investering på lång sikt. Deras marginaler har blivit lite bättre också jämfört med tidigare år.

Det negativa är att aktiekursen är trög, år 1999 i november kostade aktien vad det kostar idag. Alltså 24 år har passerat och kursen stått stilla. Man fick utdelningar varje år, men det räknar jag med som inflation, så egentligen plus minus noll i slutändan. Aktien är inte populär. Aldrig varit. I år har det tillkommit några tusen nya ägare, men dom köper bara dippen som kan pågå... ja, i 10-15 år, ingen vet. Kursen kanske aldrig återhämtar sig.

grund av allt oro, svag aktiekurs, löften på förbättringar som rör sig otroligt långsamt så har jag minskat min exponering i aktien senaste tiden och äger nu bara 1,6% av hela portföljens värde. Litet innehav med andra ord. Vissa andra passar på och köper: 

Säkerhetsbolaget Securitas finanschef Andreas Lindback har den 7 november köpt 3 490 B-aktier i bolaget. Aktierna köptes till en kurs på 85,73 kronor per aktie, en affär på 299 200 kronor.

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment