Wednesday, November 1, 2023

SCA - Svaga vinster 2023SCA är en aktie likt Investor eller Castellum, med andra ord kan man köpa aktien och slänga in i byrålådan. Sedan kan du luta dig tillbaka och titta på aktiens utveckling om 5-10 eller varför inte om 20 år. Det är en aktie som har stabila intäkter och vinster och vad som händer kvartal till kvartal spelar mindre roll.

Lyssnade på rapporten och det nämndes att SCA kommer vara självförsörjande av sin egen el år 2026. Med höga elpriser kommer SCA gynnas (då kan dom sälja av överskottet) och med låga elpriser så är dom självförsörjande vilket är också riktigt bra. Oavsett vad som kommer hända kommande åren så står SCA stabilt.

Ett bra bolag och aktie att äga långsiktigt. SCA är ju Europas största skogsägare trots allt. Hittills i år har försäljningen minskat något med -14% och vinsten per aktie blev 4,02 kr (7,85 kr förra året som var oerhört stark för hela skogssektor). Det är nästan -50% på vinsten. 

Jag förväntar mig ungefär 5 kr i vinst i år och med en rimlig PE tal på 15 så borde SCA aktien kosta 75 kr. Nu kostar aktien närmare 150 kr vilket ger ett PE tal på 30, så man borde sälja allt egentligen om det blir så här låga vinster framöver. 

Dom flesta investerare tittar alltid framåt och räknar på framtiden. Om vinsten var 7,85 kr år 2022, så borde vi komma upp till det igen någon gång. Jag tror inte det blir år 2024, men kanske 2025. Vad borde aktien kosta just nu om det blir nya rekordvinster någon gång i framtiden? 118 kr har jag räknat ihop det till. Om det är PE tal på 15.

Den stora frågan är vad är SCA värd att betala för? Är det PE 10 som hos vissa konkurrenter? PE 15 som är mer rimlig över hela börsen? Eller PE 30 som den värderas till idag? Kommer det fortsätta växa snabbt kommande åren? Jag är tveksam. 

Jag har en känsla att aktiekursen kommer gå ned kraftigt kommande månaderna. Ett bra exempel är Nordic Paper, dom förväntas göra 8 kr i vinst och en aktie kostar 37 kr. SCA förväntas göra 5 kr, kanske 6 kr och i absolut bästa fallet 8 kr. En aktie kostar 150 kr. Vilken hade du köpt idag? Det är självklart tycker jag. Du köper ju vinsten när du investerar dina pengar och framtida vinster. Köper du SCA idag får du vänta länge...

Två Månadslöner

3 comments:

 1. Anonymous01 November

  Om du bryter ut skogen och bara kollar på industridelen så får du ett P/E på <10 vilket är lågt. Tror de flesta värderar SCA så istället.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner01 November

   Tack, ska prova att räkna på det sättet också för att se vad jag kommer fram till.

   Delete
  2. This comment has been removed by the author.

   Delete