Monday, August 5, 2019

Skapa konto


Nu när börsen är sur är det bra läge att skapa en konto på Avanza och börja köpa lite smått aktier eller fonder. Priserna har gått ner rätt mycket från toppnivåer speciellt på skog och industri. Bolagen som SCA, Billerudkorsnäs, Stora Enso, SKF, Sandvik, Hexagon, Volvo och SSAB, med mera. Vågar man inte köpa aktier kan man välja en aktiefonder istället, viktigt att avgifter ska vara så låga som möjligt, till exempel Avanza Zero.

Själv har jag köpt några Billerudkorsnäs, SCA och Securitas då jag tycker de har framtiden med sig, kurser är rätt låga, är fina och välskötta bolag, har ökat sina vinster och rullar sakta men säkert framåt. Billerud har även utdelningen på 2,15 kr aktie i början på vintern vilket kommer återinvesteras för att få mer utdelning under våren. Det är så man skapar en ränta på ränta och tjänar mer och mer pengar varje år, utan att behöva göra mycket. Jag snabbläser deras rapporter bara för att jag tycker det är kul att se vart jag lägger mina pengar. Är du långsiktig och tror på bolaget, behöver du inte bry dig om kvartalsrapporter, då det ändras hela tiden, ibland går det bättre, ibland sämre, men i slutändan oftast går det upp. Under åren får du även utdelning som du kan antingen ta ut till sitt konto eller köpa fler aktier för.

Om det finns A och B aktier ska du välja den som är billigast. Skillnaden är att A aktier ger dig rätt att rösta på bolagsstämmor, men för att kunna påverka något behöver man äga enormt många aktier. Så välj billigare alternativ.

Här kommer en annons för Avanza, skapa en konto på några få minuter och titta runt lite på bolag du är intresserad eller välj det jag skriver om. Det som jag har är ISK konto för svenska aktier, då det är förmånligast och lägst skatt. Om jag minns rätt så var det 0,447% i skatt varje år. Spelar ingen roll om bolagen gick med plus eller minus, skatten dras ändå, då det är schablonskatt. På 100 000 kr är skatten ungefär 447 kr, men utdelningsaktier betalar oftast ut med 2-7% om året till dig. Kallas för direktavkastning, så din utdelning betalar för skatten och blir även över för att handla fler aktier. Upp till 50 000 kr är det till och med grattis courtage, över 50 000 kr konto värde ska man betala 0,25% per aktieköp. Vilket är ungefär 1 kr courtage kostnad för varje 400 lapp. 

Det viktigaste är att börja köpa några enstaka aktier och börja lära sig hur det fungerar och man lär sig mer och mer med tiden. Ju tidigare du börjar, desto mer hinner din portfölj växa.


No comments:

Post a Comment