Saturday, August 3, 2019

Tips för nybörjare
Det finns massor med tips och hjälp på nätet om man vill börja spara, investera eller amortera och bli rik. Man blir inte rik över en natt, men gör man små saker varje dag så blir man det i längden. Du kan spara på många olika sätt, genom att spendera mindre, tjäna mer, sälja saker du inte behöver, se över ditt konto så att du vet vart och hur mycket pengar går. Det finns även många olika sätt att investera, du har säkert hört redan om börsen, fastigheter, skog, guld och bitcoin. Det är bara att välja det som du förstår och gillar och börja investera. Varje område har massor med hemsidor och forum där andra sparare är med och diskuterar. Det som jag har valt hittills är börsen och vanlig privatekonomi hemma, med andra ord jag ser över mina utgifter varje månad och söker efter bättre priser på mina utgifter som räkningar, kläder, elektronik, med mera. Att förstå amortering är också viktigt, det betyder betala tillbaka lån. Vilken ränta är normalt, hur många år av amorteringen är kvar, vad händer om jag amorterar extra? Inte konstigt att bankerna tjänar mycket pengar på oss, då vi knapp förstår vad vi gör ibland, finns såna skräckexempel på nätet med när vissa vet inte vad ränta är. Amorteringen är extremt viktigt på lån med hög ränta, som sms lån, billån, krediter.

Du kommer att få många tips här där du kan kolla igenom och välja det du tycker är bäst och funkar bäst för just dig, då alla sparare är olika. 
Blocket / Cityboard / Facebook köp och sälj
Är köp och sälj hemsidor där du kan hitta fynd på allt mellan barnkläder, elektronik, djur och bilar.

Lyxfällan
En program på viafree om hur illa det kan gå när man inte har koll på sin ekonomi. Men som tur är går det att lösa det mesta med tiden.

Prisjakt
Hemsida där man jämför priser, superbra och jag använder alltid vid nya inköp. Glöm inte att kolla även på andra butiker som Biltema då det är inte alla butiker som är med på Prisjakt och kan ha ännu bättre pris. 

EFN
Hemsida och finns även på Youtube. Börsnyheter med många olika gäster, finns mycket bra diskussioner och tips.

Avanza
Hemsida att skapa konto och börja handla värdepapper. Extremt mycket innehåll som förklarar vad olika nyckeltalen är, olika kontotyper, skatter, förslag, tips, man kan sortera bolag, hitta årets vinnare och förlorare med mycket annat som podd att lyssna på, forum med mera. Det är där jag har min portfölj och är nöjd med funktionaliteten. 

DI nyheter
Det mesta kostar och det finns väldigt få artiklar som är kostnadsfria, jag tittar på DI TV som är börsnyheter kostnadsfritt. Analytiker och många olika VD som kommer och pratar om sina bolag, superbra.

Privata Affärer
En av mina favoriter, då man får sammanfattade nyheter varje dag om börs och världens ekonomi. Jag snabbläser om nya händelser på räntor, skatter och ibland bolagsrapporter då det är en kort sammanfattning. Nya inlägg kommer mellan 7-19 på vardagar.

Fredagschatt med Marcus Hernhag
Privata Affärer har en fredagschatt med Marcus där vi kan ställa frågor om börsen ock ekonomi anonymt. Marcus är en välkänd investerare som har sparat länge och skrivit flera böcker om just investering i aktier. 

Bloggar
Finns tiotals bloggar som till exempel utdelningsseglaren, petrusko, sparo, kronan till miljonen, rikatillsammans med mera. Alla har samma mål - att skapa en förmögenhet på börsen. Alla skriver om lite olika saker men grunden är aktier, fonder och privatekonomi. 

Placera
Nyheter på avanza hemsida, som följer börsen och nyheter som påverkar börsen. Finns även en forum där där sparare kan diskutera.

Facebook grupp - Utdelningsaktier
Jag är med i gruppen och tycker man kan lära sig enormt mycket där bland andra 29 000 medlemmar. Finns sparare i alla åldersgrupper och diskuterar börsen, utdelningsaktier, olika kontotyper, barnsparande med mera.

Youtube 
Lite tips på vem man kan följa på Youtube om sparande, investeringar och privatekonomi: Swedish Investor, Phil Town, Uppesittarkväll, Warren Buffett, Ray Dalio, Spara smartare med nordnet, EFN, Aktiestinsen, Rika tillsammans, Financial Education, Our rich journey, 2 cents, Rich dad poor dad, Kris Krohn, 10x, Project life mastery, Dan Lok. 

Du behöver inte gå på kurser, spendera massor med pengar på böcker, du behöver inte heller gå ekonomi utbildning eller vara extra bra på matte. Titta på dessa sidor, följ några personer och efter ett litet tag kommer du börja våga investera och spara och då kommer du se hur bra det går oavsett vem du är. Det är enkelt. Nu är det ännu enklare att bli rik än det var någonsin, det finns oerhört många duktiga personer som vi kan följa dagligen, nyheter och tips på hur man ska göra är där, det enda du behöver göra är leta lite och börja göra som rika gör. Vissa säger att det finns en risk med investeringar och det är klart det gör, men det finns risk överallt som att ta promenad mitt på natten, köra bil, flyga, starta eget företag, gifta sig, på jobbet, simma i havet, med mera... Lär dig grunder, så går det bra här med. Lycka till!

No comments:

Post a Comment