Thursday, August 15, 2019

Recession, korrigering, lågkonjunktur eller börskrasch?Nyheter, forum, bloggar och småsparare pratar nu om recession på världens börser. USA gick ner -2,93% på en dag, OMX30 gick ner -2,5% på en dag vilket är den största nedgången per dag under 2019. Detta hände för att det har kommit in svagare siffror än väntat i början på augusti, vi ser ingen avslut på handelskrig och räntekurvorna för 2 och 10 års räntorna korsade varandra, vilket oftast indikerar recession. Det är ingen som vet om det blir recession, men sannolikheten är rätt liten enligt mig då vi har haft sidleds utveckling senaste 5 åren. Som jag nämnt i andra inlägg så har vi en börskorrigering ungefär var 7-10:e år, men det känns att vi har stått stilla hälften av den tiden. Du undrar säkert nu om man ska sälja allt och köpa tillbaka efter recession om några månader eller år för att vara på den säkra sidan. Det ska man inte göra, för att det är otroligt svårt att veta när den börjar och när den slutar. Det kan vara ett tillfällig dipp som vi hade förra året med -15% ner och sen gick det upp 30%. 

Det är bolag och deras framtidsutsikter vi ska titta på, inte vad tidningar eller analytiker skriver. Har du fina bolag som ökar sin vinst per aktie varje år, varför sälja då? Mina innehav som till exempel Volvo har ökat sin vinst fast de sålde lite mindre fordon, Swedbank har ökat sin vinst, Securitas ökade sin vinst fast lite under vad analytiker förväntade. Min åsikt är att analytiker ställer höga krav på bolagen och driver upp kurserna till all time high och det ska man vara försiktig med. Tittar vi på vinster per aktie, så är många bolag rätt eller undervärderade. Tittar vi på deras kursen så är dom nästan på all time low istället, vilket ger fina köplägen för den långsiktiga. Ett exempel är Billerudkorsnäs som handlas för 100 kr, när nyligen vi hade ett bud på 118 kr aktie från SCA, vilket Billerud tackade nej till.

OMX30, vilket är 30 största börsbolag i Sverige hade en utveckling per år enligt bilden. Man kan lätt se att när kurserna går upp mycket i många år, kommer recession och det mesta fallet bort och sen börjar ny våg med fin utveckling. Senaste några år hade vi en dålig utveckling på enstaka procent, under 2018 var vi -4% på börsen, så vi har inte haft någon större börsrusning, vilket borde inte leda till recession. Jag tror att vi kommer att vända snart igen under hösten och ligga på plus som vi nyligen gjorde.Trump vill bli utvald igen nästa år, så han ska göra allt han kan för att få en bra kursutveckling innan valet 2020. Kommer nog lösning på handelskonflikten med. 

Vad ska man göra nu? Sitt still i båten, fortsätt investera och köp dina fina bolag billigare istället. Det värsta du kan göra är att sälja med förlust. Efter regn kommer sol. Warren Buffett som är näst rikast i världen har sagt att bästa investeringar är gjorda i sämsta av tider. Själv fortsätter jag investera i mina bolag när kurserna går ner, jag tycker dom är orimligt låga ibland. Ett exempel är volvo, de tjänar runt 15 kr per aktie i år och utdelningen var 5 kr. De flesta bolag delar ut hälften eller mer, så volvo kan lätt betala ut 7,5 kr år 2020. De är såna bolag som har mycket pengar man ska köpa. I dåliga tider kan dom även köpa ut konkurrenter och efter recession blir dom ännu starkare än innan...


No comments:

Post a Comment