Sunday, August 11, 2019

Robothandel på börsenDu undrar säkert vad är robothandel på börsen? Är det en robot som köper och säljer värdepapper åt oss? Det kan inte vara sant, eller?

När jag var ute en kväll med kompisar träffade jag en kille som har jobbat med forskning inom robothandel, han var och är universitetslärare inom något komplicerad område som jag kan knappt uttala. Jag ska försöka att återberätta det vi gick igenom. För det första, ja, det finns robotar som är programmerade med matematiska formler och avancerade algoritmer för att automatisera börshandel. Det leder till att robotar underlättar för aktie och fondförvaltare, alltså människor. Du flyttar över pengar till din konto och en robot kan placera pengarna åt dig, bara du fyller i lite information om dig själv, då vi alla är olika. Kan vara ålder, sparhorisont, förväntad avkastning, vilket risk du vill ta, vilka områden du gillar med mera. Idag har robothandel tagit över mellan 25%-50% av all handel på världens börser.

Är robotar bättre än vi är på börsen? I stort sett, ja, då robotar har inga känslor. Robotar går efter sin program och köper och säljer enligt inprogrammerad fakta. Vart kommer fakta ifrån? För det första, dig själv. Sen finns det även stora myndigheter och företag som handlar med värdepapper som köper in statistik. Det hjälper robotar att förutse framtiden, till exempel statistik på preliminära val, framtida arbetslöshet, befolkningsgrad, ränteläge, BNP, skuldsättningen, bostadspriser med mera. Robothandel har varit känd rätt länge nu och utvecklas fort. Courtagekostnader har sjunkit just på grund av robotar, då det behövs inga människor att köpa och sälja värdepapper åt dig, då kan courtagekostnad bara minska i framtiden. Förvaltare kan istället fokusera mer på kunderna och inte köp och sälj beslut.

Med andra ord robotar förvaltar våra pengar på det bästa möjliga scenario enligt de faktorer som vi känner till eller förväntar oss att ha i framtiden. En annan fördel med robotar att de gör det snabbare än vi gör, ibland väntar vi på bra köptillfälle i flera sekunder eller minuter, men en robot kan göra det direkt, på bråkdel av sekunden. Robotar har inga pauser, behöver inte sömn, är alltid uppkopplade och de senaste robotar kan till och med lära sig från historien och anpassa sig till nya formler i framtiden. Låter komplicerad, men sant. 

Förut hade vi problem med robothandel, till exempel 1987 när de var programmerade att sälja allt om en index sjunker till ett viss nivå och det gjorde det. Robotar sålde massor med värdepapper och då lärde vi oss en läxa att det har blivit missat att programmera in en lämplig köpnivå... Kan det betyda att det blir ingen börskrasch i framtiden då robotar börjar köpa in sig igen på en lägre nivå? Det är omöjligt att svara på, vissa tror att det blir som det var senaste hundra åren att börsen går upp och ner, andra tror att det blir mycket bättre förhållanden nu, då företag har förberett sig bra för lågkonjunktur och robotar blir smartare för varje dag som går. Vad tycker du, är det bra eller dåligt att vi har robothandel?

Mina åsikter om robothandel är att oavsett om det är bra eller dåligt för oss småsparare, så är det ändå stora myndigheter som avgör börshumör och aktiekurser. När vi köper och säljer för tusentals kronor, det gör inte ett dugg på kursen. Men när en pensionsmyndighet investerar miljarder på en specifik aktie, då går kursen upp. Samma gäller fonder, företag, enskilda miljardärer och myndigheter. Vi är för små sparare för att säga något för eller emot förvaltarnas utveckling på börsen. Det är bara att gilla läget och spara enligt sina egna förutsättningar. När jag gör mina analyser och tror att priset är bra, då köper jag. Robotar kan inte förutspå framtiden, det är bara sannolikhet som är inprogrammerad, det finns även möjlighet att robotar har fel. Hade varit kul att se en formel eller se hur långt framåt robotar är programmerade att titta på. Gör din egen analys, en robot kan aldrig ersätta en människa fullt ut.


No comments:

Post a Comment