Sunday, August 4, 2019

Inflation

Vad är inflation?

Inflation betyder att priserna stiger i allmänhet, så att du kan köpa färre varor och tjänster för samma mängd pengar. Det kan finnas olika orsaker till att priserna stiger, som ökad efterfrågan eller högre produktionskostnader. Riksbanken i Sverige har som uppgift att hålla inflationen stabil, runt 2 procent.


Grafen visar inflationstakt senaste 11 åren i Sverige. Om inflationen stiger över 2% om året och vi får en lönehöjning på 2% då förlorar vi på det, för att pengarnas värde minskar. Samma gäller för motsatta, om inflation är på 1,8% under 2019 och vi fick lönehöjning på 2% då tjänar vi endast 0,2% i lönehöjning, inte 2% som nästan alla tror på. De som har ont om pengar kommer nästan alltid ha ont om pengar, då inflationen äter upp det bit för bit varje år. Staten försöker att höja barnbidraget och annat lite då och då, men i slutändan är det ändå du som förlorar på det.

Det absolut värsta man kan göra är att ha mycket pengar på kontot under längre tid. Inflation äter upp några procent varje år, målet är 2% men det kan vara högre eller lägre vissa år. Allt blir dyrare för varje år som går. Priserna har stigit på varor och tjänster på...

5 år med 6,7%
10 år med 11,63%
15 år med 19,84%
20 år med 29,56%
50 år med 763,43%

Se SCB hemsida för att testa dig fram själv hur priserna har förändras senaste åren. Inte konstigt att börsen stiger som den gör, då företag höjer sina priser varje år. Det blir som en ond cirkel, bostadspriser går upp, bensinpriset går upp, börsen går upp, matpriser går upp, löner går upp och så vidare... Hela ekonomin är självklart mer komplicerad än så.

Sparkonto är inte heller bra, då det ger mellan 0-1% om året till dig i dagsläget, vilket gör att du fortfarande förlorar pengar, fast inte lika mycket. Enda fördelen att den är riskfri, men du förlorar på det ändå. Vill du bli förlorare eller vill du tjäna pengar istället?

Ibland är inflation väldigt hög, ibland väldigt låg. Jag tycker man ska ha minimalt med pengar och investera allt som är över. Köpa bostad, investera på börsen, skogsmark, fritidshus, guld, amortera på lån, köpa det man vill ha nu då priserna kommer bara att öka med tiden. 

Därför är börsen superbra investeringsform. Du investerar i bolag som växer, som tjänar pengar, som kan höja priser och bryr sig inte om inflation. Vem har mest pengar i Sverige? Under 2018 var det Stefan Persson som gör vad? Precis, investerar på börsen och köper HM. På andra plats är det Hans Rausing som har ett företag som heter Tetra Pak, vi köper hans mjölk paket varje dag! På tredje plats Melker Schörling som köper aktier i Securitas som är också på börsen! 

Det finns många fina bolag på börsen inom IT, skog, fastigheter, spel, banker med mera. Köper du aktier inom fina och stabila bolag, då kan du lätt förvänta dig 2-7% värdeökning om året om du behåller aktier lite längre period. Spelar nog inte så stor roll om du köper nu, när det är dyrt, billigt eller månadssparar. Det som jag rekommenderar dock är att köpa de bolagen du vill ha så billigt som möjligt, när Trump twittrar om handelskrig, när alla är pessimistiska, när solen inte går upp imorgon, det är då man ska köpa in sig billigt och fina bolag återhämtar sig snabbt och din värdeökning i portföljen kan gå upp långt över 7% om året. Warren Buffett som är en av dom rikaste i världen lyckades få mellan 15-20% i snitt på sina investeringar, då han köpte bara när det var riktigt billigt. Ett exempel i Sverige är Swedbank, år 2009 när det krisade och aktien kostade 20 kr och 10 år senare var det uppe i 220 kr aktie. Det år då man kan tjäna stora pengar. Glöm inte utdelning i 10 år med. 

Vet du inte riktigt om du ska börja investera nu när det är lite dyrt eller vänta på börskrasch? Lagom är bäst, spara lite vid sidan om och börja investera lite, följa bolag, lära sig grunderna om nyckeltal, med mera. Det viktigaste är att inte förlora pengar och det gör du genom att sälja dina aktier billigare än du köpte det för. Köp ett superfin bolag som tjänar mer pengar varje år och som du tror kommer att finnas kvar om 10 eller 20 år. Strunta i aktiekursen om den faller -10 eller -50%, ett fint bolag återhämtar sig. Samma exempel är Swedbank, de har ökat sin vinst sista kvartalet och kursen gick ner med -40% senaste månader på grund av misstankar om penningtvätt. Tänkt dig vad som kommer att hända om det inte tvättat pengar? Vi är på 200 kr aktie snart igen. Därför är Swedbank min största innehav, jag tror på dom. 


No comments:

Post a Comment