Friday, August 9, 2019

Årsavkastning på hela Stockholmsbörsen sedan 1980


Det är alltid kul att titta på historiken, hur har börsen presterat innan vi börjat investera? Vad är sannolikheten att börsen kommer att gå bra i framtiden? Kommer snart en börskrasch? Hur mycket pengar kan man tjäna per år?


Bilden visar årsavkastning på hela Stockholmsbörsen sedan 1980. Som ni ser så är det bara 3 gånger som börsen gick ner mer än -30%, vilket var under börskrascher 1990, 2002 och 2008. Ungefär var tionde år, därför är många oroliga att det blir en stor nedgång igen då vi är snart i år 2020 och alla vet att det kommer men är osäkra när. En krasch är positivt för marknaden och dig, värdet i portföljen gå ner, men du får en chans att köpa dina favorit bolag billigare. Marknaden överreagerar och då blir det för billigt på börsen vilket ger fina möjligheter. Efter ungefär 6-24 månader nedgång, vänder börsen och börja gå upp. Egentligen ska man börja köpa då det vänder, efter börskrasch för att få så bra pris som möjligt med så låg risk som möjligt. Mitt i kraschen betalar du fortfarande för mycket med tanken på risk. Du riskerar och kursen kan gå ner ännu mer, mycket mer.

Efter börskrasch kommer sol och årsavkastning blir extrem bra, till exempel efter 1990 tog det lite längre tid, 1991 blev det +8%, 1992 blev det +2% och sen drog det igång med hela +56% under 1993. Efter krascher år 2002 blev det +34% under 2003 och efter kraschen 2008 blev det +53% under 2009. Köp fina bolag under eller efter börskrasch och köp mycket för att få den fina avkastningen efteråt. Börskrasch händer som sagt knappt en gång var tionde år, så passa på. 

Månadssparar du så får du köpa både högt och lågt och för att se din portfölj växa bättre än index eller bättre än andras, behöver du köpa mer när kurser på dina bolag ligger lågt. Jag själv har alltid lite pengar vid sidan om ifall det kommer en kursras.

En normal börsår ligger mellan -15% till +15%. Idag ligger vi på +8% för i år. Under 2018 hade vi en utveckling på -4% vilket ger större sannolikhet att börsen för 2019 kommer sluta med plus. Jag tror det blir tvåsiffrig uppgång per den sista december. Som ni ser i bilden är det mycket högre sannolikhet att börsen stänger med en positiv utveckling, då det finns fler plus år än minus år. 

Dom flesta förväntar sig att börsen går upp runt 7-8% om året, vilket är helt ok siffra men tanken på inflation och kostnader för skatt och courtage. Vill man ha bättre resultat ska man köpa när det gör som ondast, när kursen lyser rött och ingen vill ha aktier längre. Köper du billigt, så finns det mycket mindre risk för ytterligare nedgång. 

Mitt mål på börsen är att få en avkastning på minst 10% årligen. Då dubblar jag pengar var sjunde år. Vilken avkastning förväntar du dig under 2019?


No comments:

Post a Comment