Thursday, August 8, 2019

Diversifiera


Tänk dig om du åt samma maträtt varje dag, hur roligt och nyttigt är det för dig? Efter en period hade din kropp saknas annat, då vi behöver diversifiera näringen i kroppen, vi behöver balans. Tänk dig att du har en blå färgpensel och ska måla färgglada bilder, du kommer att sakna diversifiering, alltså fler färger för att ha balans och bättre effekt på dina bilder. Samma gäller investeringar.

Ha inte alla ägg i samma korg som betyder att inte ha bara aktier och alla i samma bransch, till exempel fastigheter. Om det händer något stort på fastighets branschen, då rasar alla aktier i din portfölj ner. Hade du haft lite annat som skog, bank och verkstad, hade du klarar dig relativt bra då du är diversifierad.


Min portfölj idag innehåller bank, skog, industri, fastigheter, tjänster, investmentbolag, dagligvaror och IT. Om det ena går dåligt, som bank gör just nu, är min portfölj ändå på plus då resterande områden gick upp. För att diversifiera ännu mer, kan man ha en utländsk fond, som jag har börjat köpa nyligen, det blev SPP aktiefond USA, har ungefär 600 bolag i sin portfölj. Då är jag diversifierad på börsen.


För att diversifiera ännu mer kan man amortera på sina lån, köpa fritidshus eller annat fastighetsrelaterat, ha lite kontanter, renovera sitt hus, låna ut pengar till familjen, ha lite på sparkonto, ha lite avstående till pension på jobbet, köpa guld eller silver, köpa varor som inte tappar värde som tavlor, gamla möbler och antika föremål. 

Det viktigaste är att ha så låg risk som möjligt, att köpa så billigt som möjligt, förhandla och se dina pengar växa. 

Ett exempel är om du köper bil för 200 000 kr. 5 år senare tappar den i värde 100 000 kr och är värd 100 000 kr. Det är en riktigt dålig investering. Köper du däremot aktiefond för 200 000 kr som går upp 7% om året, 5 år senare är din portfölj värd 280 510 kr. Inte dåligt eller hur? Därför är rika blir bara rikare.


No comments:

Post a Comment