Tuesday, May 18, 2021

Familjer utan barn är mest nöjdaMånga drömmer om en stor familj, många drömmer om en liten familj, det finns även dom som drömmer om livet utan barn eller leva livet helt själv. Vissa vill ha hundar, andra vill ha katter och det finns även folk som väljer hästar. Alla är olika och oavsett vad man drömmer om eller hur man lever är det okej. Det finns inget rätt eller fel. Vi som människor har en möjlighet att göra som vi själva vill.

Jag och min fru har varit ihop sedan 2009 och gifta sedan 2011. Vi känner varandra i mer än 12 år och fortfarande är vi på samma plan. Vi vill inte ha barn. Oavsett hur vi vrider och vänder så passar det inte oss.

Vi vill ha tid över, vi vill kunna sova om nätterna, vi vill kunna resa iväg utan krångel, vi vill inte höra tjat, vi vill inte vara oroliga, vi vill inte åka till dagis varje morgon, vi vill inte laga frukost till barnen, vi vill inte ha smutsiga händer på väggarna, vi vill inte vabba med sjuk barn och vi vill inte spendera 1,5 miljoner på barn upp till 18 år (enligt SEB uträkning 2021). 

Det är klart att man får mycket kärlek, det går inte att räkna det i pengar, man skapar en familj, någon som tar över efternamnet och förmögenheten, någon som ser ut som ni gör och någon som har blivit upplärd av er att klara av vardagen. Klart att man älskar sina barn och gör allt för dom och jag vet vad ni brukar säga:

"Du kommer aldrig förstå innan du har egna barn"

eller

"Det viktigaste i livet är att ha barn"

eller

"Ni förstår inte vad ni går miste om"

Tro mig jag har hört massa olika versioner. Jag har även hört hur ni klagar på era barn. Jag har ganska bra koll, har flera syskon, är gudförälder åt barn, har själv varit barn och minns hur jag var. Det viktigaste i livet är det man själv tycker är viktigt. Tvärtom, jag vet exakt vad jag går miste om. Studier visar att de som valt att inte ha barn vänder på varenda fördel och nackdel om föräldraskap INNAN de gör något förhastat. Många som skaffar barn oftast reflekterar väldigt lite om hur deras liv kommer att förändras.

Enligt SCB är familjer utan barn mest nöjda. De är också mest nöjda med sin ekonomiska situation. Mest nöjda med fritiden och även relationer med vänner och familj är det kvinnor utan barn som är mest nöjda av alla. 

Jag har av nyfikenhets skull ställt en fråga på twitter om de har barn eller inte. 957 personer svarade anonymt och 50% har barn. 23% har inga och 6,6% vill inte ha barn. Alltså 63 personer vill inte ha barn. Då är jag inte ensam i alla fall. Det finns fler.

Än en gång, alla gör som dom vill. Det finns inget rätt eller fel. Det kan finnas sammanboende utan barn som har det svårt och det finns även stora familjer som är väldigt lyckliga. För oss passar det bäst ett liv utan barn. Vet vem, kanske om 10 år ändrar vi oss?

Två Månadslöner

11 comments:

 1. För oss tog det 13 år att verka fram om vi skulle ha barn ��

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två MånadslönerMay 18, 2021 at 10:05 AM

   Det är olika för alla. :) Har ni barn nu?

   Delete
  2. En ettåring och en till på g i magen så barn visade sig passa oss bra. Gillar flexibiliteten det gett mig på jobbet som skulle varit svårt att driva igenom. Arbetar 20-30%, tar de projekt som känns kul, umgås med kollegorna när det känns kul. Mer kul helt enkelt!

   Delete
  3. Två MånadslönerMay 19, 2021 at 12:01 PM

   Ååh! Grattis! Vad roligt att det går att göra så på jobbet :)) Det är inte alla som kan det.

   Delete
  4. Mycket tack vara Corona som det blivit så smidigt med jobbet nu när alla jobbar hemifrån. Men såklart också en flexibel (och barnkär) chef som förstår att arbetet kommer komma i andra hand i ett antal år.

   Delete
 2. Jag är inte jättebarnkär så det var inte självklart att skaffa barn. Men när det väl blev så måste jag säga att det har klart varit tufft. Men jag tror också att många klämmer in för mycket under den perioden av livet och därför mår sämre.

  Man gör som man vill och jag vill inte ha mer än ett barn (vilket i sin tur många ifrågasätter "ska han inte få ett syskon?"). Min son är dock mitt allt-ish. Det är en otrolig känsla av kärlek och band jag känner till honom. Det och vardagens alla små stunder, utflykter och annat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två MånadslönerMay 18, 2021 at 10:11 AM

   Jag förstår. Det är berg och dalbana. Sen är det så att inte alla kan få barn. Vissa har väldigt svårt att få barn, det ska man också förstå. Dom som frågar "ska han inte få syskon"? vet ju inte att man kanske har svårt att få barn...

   Man kan ju alltid adoptera med har jag missat att skriva i inlägget :)

   Delete
 3. Jag har insett hur mycket det utvecklar en människa, att skaffa barn. Jag har bevittnat det i ett par olika fall väldigt nära mig, men det är säkert inte så för alla. Det är tydligast på männen som inte har barn, för de har båda ett ganska stort ego och är väldigt självcentrerade. Lite som barn kan vara. Då tänker jag att vissa kanske behöver skaffa barn, för att själva upphöra att vara ett. :-)

  Nu förtydligar jag: att jag INTE tror att det gäller alla, men jag håller fast vid att jag tror att det är utvecklande att skaffa barn. Sedan får var och en avgöra om man ens behöver de skillsen. ;-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två MånadslönerMay 19, 2021 at 3:12 PM

   Kan tänka mig, man lär sig mycket nytt!

   Delete
 4. Hej,

  Det där med barn eller ej är ett högst personligt val som man absolut ska respektera. Vi har två par som vi känner som valt att inte skaffa barn och de lever väldigt bra liv som DINKS - Double Income No Kids. Ett par bor på Hawaii och lever drömlivet. Ibland har man känt sig lite smått avundsjuk på deras frihet och bankkonto.

  Intressant ämne!

  Ha det gott

  Mvh, Anneli

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kände också ett par DINKS men dom skaffade barn sen... :( Hade vänner som sa att de blir aldrig barn och sen blev det ändå. Man ska vara försiktig på vad man säger. Det kan ändras fort.

   Delete