Tuesday, May 4, 2021

SCA Q1 2021Sverige är ett land med 40,8 miljoner hektar i landareal. Skogsmarksarealen är 28 miljoner hektar, vilket är nästan 70%! Det finns enormt mycket i skog i Sverige med andra ord. Inte hela skogen kan användas till produktion, andelen produktiv skogsmark ligger på 23,6 miljoner hektar. Det är ungefär 58% av Sverige. Endast en fjärdedel ägs av privata aktiebolag. Största delen ägs av privata skogsägare.

Skogen räcker till och blir över. Tillväxten är större än avverkningen och så har det varit i mer än 100 år. Svenska skogen utgör mindre än 1% av jordens skog men Sverige är ändå näst största exportör av massa, papper och sågade trävaror.

När jag valde ett skogsbolag i aktieportföljen var valet enkel. Europas största skogsägare blev det som heter SCA som grundades 1929. Anledningen var just på grund av skogstillgångar. Skogen växer i värde, precis som fastigheter och skog kan även säljas som virke, papper, massa eller energi (pellets, biobränsle).

SCA visade sin kvartalsrapport i fredags och aktien sjönk -5,74%. Då läste jag rapporten och den var urstark! Även inköpschef köpte 1 100 aktier för 158,9 kr per aktie. Jag passade på och köpte jag med för 151 kr per aktie. Samma dag dök upp en riktkurs på 172 kr från en analytiker på ABG Sundal. 

Vissa tror att skog värderades lite för högt och aktiekurs föll. På andra sidan är det enorm efterfråga på papper och virke just nu. Oftast är det tomt på hyllorna på byggmax.

Omsättningen sjönk 13% men det är pga stängning av olönsamma enheter. Resultat per aktie hamnade på 1,14 kr (0,69 kr). Det blev högre försäljningspriser inom samtliga områden stod det i rapporten. Det är precis det jag ville höra. Stanna hemma fortsätter närmsta tiden och snart är det sommar. Det betyder att fler kommer bygga, renovera och göra om hemma. Efterfrågan är stark ett tag till. Långsiktigt kommer det också bli bara bra.

Rika har alltid sagt att man ska alltid äga skog och fastigheter för att vi alla vet, priserna går upp i det långa loppet. Andra bolag inom skog/papper/massa är till exempel Stora Enso, Billerud, Rottneros, Nordic Paper, Bergs Timber och Holmen. Välj det du gillar mest!

Två Månadslöner

8 comments:

 1. Tjena två månadslöner. Lärorikt med lite perspektiv som du tar upp. Man påminns varför jag är skogsägare via SCA och UPM-kymmene. Skogsfastigheter växer i värde varje år trots att den skulle vara hela obearbetad. Fantastisk tillgång. Frågan är om det ska värderas ur ett substansbegrepp eller lönsamhet. Delikat fråga.

  Ha det bra

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner04 May

   Hej! Värdering av skog är jättesvårt. När Billerud sålde en del av sitt skog så värderades den högt, men det beror mycket på vart i landet, vem som köper och hur mycket. Jag tänker att SCA är ju framtidsbolag, skog har vi alltid behövt och kommer alltid behöva. Speciellt nu när vi går mer mot miljövänliga alternativ, pappersprodukter m.m. Det finns knappt något negativt med att äga skog. De producerar även egen el!

   Delete
 2. Anonymous04 May

  Du skriver att efterfrågan på papper är enorm!!
  Du vet att stora enso lägger ner två pappersbruk på grund av dålig efterfrågan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja jag vet, SCA har redan stängt ett av sina bruk. Det som stängs är bruk som tillverkar papper till tidningar, broschyrer och böcker. Det går jättedåligt för dessa områden senaste 10 åren... tyvärr.

   Sen finns det papper som är avsedd till matförpackningar, kartong, well, liner, fluting, säckpapper, industrikartong, lyx och medicinförpackningar, pappersmassa kan säljes och så vidare.

   Det är två olika saker.

   Delete
 3. Hej,
  Skog är en mycket bra investering! Jag är skogsägare men har dock ej investerat i något skogsbolag ännu. Jag läste att det blivit dyrare att bygga hus i USA för att priset på trä hade stigit så enormt.

  Ha en fin dag och tusen tack för din kommentar hos mig!

  Anneli

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner05 May

   Hej! Jaha, då har du "missat" 50%-ig uppgång i skogsaktier senaste året :) Men så kan man säga om vad som helst. Du har säkert tjänat pengar på annat ist. Ja, samma gäller i sverige också, priserna stiger snabbt. Tyvärr.

   Delete
 4. Min man på sex år lämnade mig för en annan tjej eftersom jag anklagar honom för att ha sett en annan tjej och sedan dess har jag försökt få tillbaka honom men han vägrar att komma tillbaka till mig, han svarade inte på mitt samtal eller mejl och han till och med unfriend me on face-book and also unfollow me on IG och han berättade för mig att han var klar med mig och mina två barn, jag blev riktigt förvirrad, jag sökte på internet efter hjälp och jag såg ett vittnesbörd om hur en trollformellhjul hjälp dem att få tillbaka sitt ex så jag bestämde mig för att prova, men jag var ännu mer förvirrad på grund av många vittnesbörd som jag såg, men mitt sinne ber mig att gå med DR SAGURU eftersom jag gjorde många undersökningar om honom och jag hittade inget dåligt med honom, det var så jag kontaktade honom och jag förklarade mina problem för honom och han kastade en kärleksförtrollning åt mig och garanterade mig i 7 dagar att mitt ex kommer tillbaka till mig och till min största förvåning den tredje dagen en stor mirakel föll på mig och mitt ex kom tillbaka till mig den tredje dagen och han bad mig om förlåtelse DR SAGURU du är bara de bästa, jag kommer att fortsätta att publicera hans namn för att han är min Frälsare, vi är nu en stor lycklig och enad familj. Om du behöver hans hjälp kan du mejla honom. Tappa inte hoppet för tidigt kontakta honom Om du behöver hans hjälp Du kan mejla honom @ drsagurusolutions@gmail.com för enkel och snabb kommunikation. Du kan också ringa eller lägga till honom på whats-app med detta nummer +12098373537

  ReplyDelete