Sunday, July 24, 2022

Dubbla pengarna i en aktie på ett par årFör ungefär 1 år sedan frågade min fru, vilken aktie kan dubblas på några år? Jag tänkte lite och sa: Evolution Gaming. Här kommer lite förklaringar till varför. Senaste åren har försäljningen stigit kraftigt, vinsterna också. Vinsten innan skatt har till och med blivit bättre från 63,2% för 2 år sedan till 69,3% vilket är helt sjukt att dom mesta av pengarna stannar i bolaget. Få bolag kan säga samma sak. Januari - juni har visat som vanligt riktigt bra siffror:

Vinst per aktie 1,87 EUR (1,30)

helåret kan man förvänta sig minst 4 EUR vilket är mycket, runt 40 kr. Aktien kostar ungefär 900 kr så P/E är 22,5 enligt mig, nästa år blir P/E ännu lägre eftersom jag tror att Evo kommer tjäna ännu mer nästa år. Det är riktigt bra värdering för en sådan snabbväxande bolag. Den borde kosta minst dubbelt med tanke på historiken och om dom lyckas hålla tempot. Expansionen fortsätter världen över, förvärv också, VD skriver att dom behöver vara bättre imorgon än dom är idag. Det brukar jag också säga ibland, det leder till framgång och inspirerar andra. Man ska inte ge upp, bara kämpa vidare och då lyckas man leverera resultat.

Avanza har av någon anledning högre P/E tal. Där dom hämtar information (vet ej vart) så tror dom på bara 31,89 kr i vinst, men det är väldigt fel tycker jag. Det är nog sämsta scenario. Dom har redan tjänat in 18,7 kr, så nästa halvåret blir samma och lite till, nästan garanterat. Aktien föll -6% på rapportdagen, tydligen någon var missnöjd. Det finns 86 558 ägare på Avanza, vilket är märkligt, eftersom det är få bolag som levererar som Evolution. Folk gillar hellre köpa döende bolag för låga P/E tal och som inte gör vinst ens. Som SAS till exempel. Hur som helst, så är Evo fantastisk bolag.

Personligen, gillar jag inte investera i kasino bolag, det känns som smutsiga pengar, fel och konstigt att tjäna på dom som har det tufft och slösar sina pengar. Å andra sidan är dom vuxna människor, vill dom spela bort sina pengar och nästan ge bort dom till Evolution så varför inte. Att tjäna pengar på det sättet är faktiskt alldeles för lätt. Man köper Evolution, lägger i byrålådan och tittar på tusentals procent 20 år senare. Jag tror det är den enda aktie som kan dubblas i värde snabbt från Large Cap bolagen. Även under börskrasch. En fortsättning av pandemin skulle gynna dom ännu mer. Aktien steg över 300% på 3 år och över 800% på 5 år. Det finns mer att hämta.

Tillbaka till min poäng. Ett fantastisk bolag som kan dubblas i värde snabbt. Min fru sa till mig, köp den då. Vi har lekpengar. Köp den på mig så slipper du se den bland dina innehav. Det var ju rätt mycket pengar också tycker jag, inte ett par tusenlappar... Jag frågade henne, tänk om den går ner -20% istället på ett par års sikt? Förlusten är inte så stor, kör på det, i värsta fall klarar vi det ändå, det är ju lekpengar. I bästa fall mer än dubblar vi pengarna. Så jag köpte och hittills är lekportföljen i hennes namn på -21%. Jag lyckades köpa i dippen men sen föll den ännu mer, annars hade det varit ännu värre. Senaste året visar -34%. En fråga till er som inte äger Evo, varför det?

Två Månadslöner

2 comments:

 1. Som du nämner, jag gillar inte känslan av att äga spel- och bettingbolag. Men jag äger ju TIN ny teknik, så det är kanske lite dubbelmoral på den? Iaf, om EVO nu dubblas, så kanske TIN ny teknik också får lite skjuts uppåt, och det skulle ju vara trevligt :-).

  Hoppas du har en bra sommar!

  ReplyDelete
 2. Anonymous24 July

  Det gick att dubbla pengarna med 0 ränta.
  Alla dessa billiga pengar sökte sig åt samma håll.
  Tesla,SBB,Sinch,Bico,, och många fler.

  Blev trångt i dörren då alla ville ut samtidigt.
  Människa är flockdjur det kommer nya bubblor.

  ReplyDelete