Saturday, July 16, 2022

Castellum är bättre bolag än SBBJag gillar alla aktier jag äger, men vissa dagar jag gillar vissa aktier mer än andra och idag är Castellum på plats nummer ett. Som ni ser i bilden har aktiekursen slaktats två gånger senaste 5 åren. Både covid under 2020 när aktien tog hissen ner med runt -50% från toppen och nu under räntehöjningar med runt -50% sedan toppen. Nu har vi alla fått en andra chans att köpa kvalitetsbolag med riktigt bra rabatt. Även denna gången kommer kursen återhämta sig till 260 kr nivån, det kommer dock ta mer tid än under covid.

Castellum rapporterade flera intressanta saker. Till exempel gjorde en analys att kontoren har en avgörande roll för företag att bygga en positiv företagskultur. Castellum tecknar väldigt långa avtal med kunder, så vad som händer på 1-2 års sikt är HELT orelevant. Vissa tänker att inflationen är negativ för fastigheter, jag tycker det är tvärtom. Fastighetspriser stiger när allt annat stiger. Får du 10% i lönehöjning varje år, tror du att huspriser kommer ligga på 2 mkr? Nej. Det fina med Castellum är att dom har långa kontrakt och varje år kan dom ändå höja priserna. Det kunde inte till exempel Billerud göra vilket har drabbat dom när inflation kom.

Castellum har tecknat 10 årig avtal med Martin och Servera. Även Blå Stjärnan avseende ny specialistdjursjukhus. Avtalet löper över 18 år! Det viktiga för mig är substansvärdet och den ligger på 263 kr! Innan var det 227 kr. Det betyder att du köper Castellum för 140 kr per aktie just nu och får det dubbla värdet. Det är verkligen en fin och säker investering. Vinsten per aktie för kvartal två blev över 10 kr och i år över 20 kr! Tänk dig om Castellum tjänar 40 kr i år i vinst per aktie! Klart dom kan höja utdelningen varje år när det är så fin resultat. Därför gillar jag Castellum mycket mer än SBB som många andra gör. Där var resultatet på minus och substansvärdet sjönk lite. Min åsikt kvarstår att Castellum är bättre bolag än SBB. Jag tittar på fundamentala, inte på aktiekursen.

Uthyrningsgraden i Castellum har ökat trots oroliga tider och slår rekord. Den är nu på 93,7%, men andra ord dom flesta lokaler är uthyrda och få står tomma. Bolaget har även nästan 20 mdkr för att säkerställa trygghet och handlingsfrihet kommande åren. Castellum har 99% indexkopplade hyresavtal vilket betyder full kompensation för inflation. Skulderna i bolaget hanteras väl och dom sjönk nu till 38%.

Som ni ser i bilden ovan så är alla blå pluppar mina köp tillfällen. Som alltid så försöker jag köpa lite mindre när kursen är hög och mer ju mer den faller. Den sista pluppen köpte jag för 10 000 kr för 128 kr per aktie vilket är ett fynd tycker jag. Alla är oroliga för ytterligare fall på börsen men jag hade varit tacksam om börsen föll -20% till. Jag hade köpt många fler aktier i mina fina bolag. Dom kommer klara sig fint även denna gången. Äger du Castellum? Är du nöjd med rapporten? Äger du SBB? Vad tyckte du om den? Dela gärna med era tankar i kommentarsfältet.

Två Månadslöner

15 comments:

 1. Anonymous16 July

  Äger också, mycket fint bolag. Otrolig kvalitetsskillnad mellan Castellum och SBB. Förstår verkligen inte hur SBB har blivit så extremt populär med även en sekt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. VD är bra för att berätta historier/sagor, kanske därför? Alla gillar positivitet, drömmar och framtida kommande stora vinster. VD för Embracer är lite lik, men han är jordnära och lugn, inte alls lika kaxig som lovar 100 år utdelningshöjningar. 😊

   Delete
  2. Anonymous17 July

   Jag har ägt SBB sedan 2017. Köpte då för att de satsade på trygga fastigheter som alltid kommer behövas. Har dubblat antalet aktier nu i denna nedgång.

   Delete
 2. Tobbe16 July

  Hej, äger både Castellum och SBB. Rapporten från Castellum var strålande och ser fram emot nya utdelningshöjningar! SBB:s rapport var sämre men värdena finns där och jag har tilltro på företaget.

  Har köpt i båda företagen under nuvarande dipp. Tycker att det har varit extrema nedgångar trots allt. Framtiden blir ljus!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej! Tänk dig 6% i DA från castellum som kommer växa flera år framöver. Helt otroligt. SBB kommer återhämta sig med, men är tveksam att den närmsta 10 åren kommer till ATH igen.

   Delete
  2. Anonymous16 July

   Själv tror jag att SBB kommer kunna stiga ännu mer än ATH de närmaste 10 åren. Räntan kommer börja sjunka igen om ca 12-24 mån så ska man investera i fastigheter är det nog nu man ska passa på.

   Delete
  3. Du är positiv, det är bra egenskap :) Varför skulle dom sänka räntan när målet är 2%

   Delete
  4. Anonymous17 July

   För att något kommer krascha. Samhället är så högt belånade och beroende av nya lån att höga räntor ala 80 talet inte funkar längre. 2% är dom väl uppe i om 6 mån redan sen blir det neråt efter det.

   Delete
 3. Anonymous16 July

  Tror SBB kommer bli ett mycket bättre bolag framöver, känns tryggt. Äger inte Castellum än men planerar att köpa en skvätt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Varför tror du det? Historiken är ju inte lika bra som Castellum

   Delete
  2. Anonymous17 July

   SBB har bara funnits på börsen ca 5 år så jämförelsen haltar men hittills har de presterat bra. Höjd utdelning alla år också. Tror SBB kommer bli en Dividend Aristocrat precis som Castellum så småningom. Och så har SBB mycket tryggare fastigheter än Castellum. Får de bara ner lånen lite nu så kommer SBB bli kanon att äga på lång sikt. Tror vi har ett jätteläge nu att köpa aktien.

   Delete
  3. Om det vänder så håller jag med dig, kursen har gått ner till botten helt och hållet. Nu är aktier nästan gratis för 12 kr st.

   Delete
 4. Jag äger både Castellum och SBB. Men jag gillar Castellum bättre, därför äger jag 4 ggr så mycket aktier där jämfört med i SBB. Litar tyvärr inte på Ilja!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej! Varför har du köpt SBB då om man får fråga? Det är rätt viktigt att kunna lita på ledning? ❤

   Delete