Friday, July 15, 2022

Tankar kring börs, SBB och AvanzaNär vi tittar på historien så kan vi konstatera att det är inte första gången börsen faller. Fastighetskrisen 1990 till exempel om ni minns det. Den svenska fastighetsmarknaden var kraftigt överbelånad (likt idag) och när lånen inte längre kunde betalas tillbaka blev det ett kris som påverkade även banker. Stockholmsbörsen föll mer än -50% på ett par år. Några bolag gick i konkurs på grund av detta. Inte så konstigt att överbelånade bolag som SBB föll -77% i år. Investerare blev rädda. 

Räntan som SBB betalar i snitt blev 1,46% mot tidigare 1,11%. Det är en höjning och fler kommer. Swedbanks ekonomer tror på 0,75 punkts höjning nu i september. Det kommer öka räntan ännu mer både för privatpersoner och företag. SBB föll -19% på sin rapportdag. VD har sagt att dom måste se till att leverera en trygg balansräkning. SBB har sålt massa fastigheter senaste månaderna. Han står fast vid den höga utdelningen att den kommer bestå. På dagens kurs är det 8,8% i direktavkastning. Vad jag minns VD lovade höja den varje år i 100 år. Köpläge? 

Sedan start 2014 har aktien gett 6% exkl. utdelning. Jag köper inga aktier och tror inte på vad VD lovar. För mig upplevs han som kaxig och oseriös. Enligt dom böckerna jag läst så säger miljardärer: Köp det du förstår och välj en bra ledning som är duktig och har fin historik bakom sig. Jag kör på det istället. Antal ägare på Avanza är nu nästan 200 000 i SBB. Alla har negativ utveckling på sina SBB aktier som köpt under 2019 och framåt. Köpte man innan så har man kanske positiv utveckling sedan start om man inte köpt fler aktier efteråt. 

Avanza rapporterade också igår och det såg inte roligt ut. Inflationen är högsta på 30 år, Sveriges index gick ner -30% på 6 månader vilket är sämsta utvecklingen sedan 1930 för första halvåret. Enligt grafer som finns i rapporten ser det ut som att sommarmånaderna brukar vara lite svagare. I Sverige är Avanza nr.1 med 16% marknadsandel. Efter dom ligger Nordnet med 6% och Nordea med 3% andel. Vinsten för Avanza föll med -32% per första halvåret mot samma period föregående år. Vinst per aktie för dessa 6 månader blev 4,75 kr. Jag tror man kan förvänta sig ungefär samma under resten av året. Förväntar mig nästan 10 kr för helåret 2022. 

Med dagens pris 157 kr är det P/E 15 vilket är normal värdering. Inte fynd, men inte heller dyrt. 73 000 aktieägare. Jag tror att dom som sparar, kommer fortsätta spara. Det ser jag på Twitter, folk ställer ut frågor om höjda priser påverkar ditt sparande, men dom flesta väljer nej. Sparandet fortsätter. Jag tror att alla småsparare kommer sluta spara och använda pengarna för bolån, el och bränsle istället. Mat är inte heller billig längre. Har en känsla att dessa konstiga tider kommer fortsätta ett år eller två till. 

Avanza blir nog ingen raket framöver. Jag hade nog avvaktat lite med att investera mer pengar här. Kanske köpa lite i taget varje månad och bygga upp en position innan det vänder om ett år eller två. Folk kommer spara mer och mer i framtiden, pension kan man inte lita på. Börskrasch är faktiskt bra för oss som har lite pengar över varje månad, då får du fler aktier.

Två Månadslöner

2 comments:

  1. Tack för intressant analys av Avanza aktien. Har funderat kring detta också.

    ReplyDelete