Monday, July 4, 2022

Månadens 5 sämsta aktier att äga JULI 2022Många skriver om köpvärda aktier i juli men varför ingen pratar om aktier att undvika i juli? Jag brukar ofta göra tvärtom alla andra och det har faktiskt funkat väldigt bra oavsett vad jag gör. Här är ett par exempel: När alla säljer aktier så köper jag fler än vanligt. När alla tar semester och köerna är extremt långa oavsett var man åker så åker jag till jobbet och tar semester en annan tid istället. Det funkar ovanligt bra, jag lovar!

Jag ska titta idag på Large Cap, största börsnoterade bolag och bara i Sverige, jag bryr mig inte så mycket om Apple och Amazon, det som är intressanta är vilka aktier man inte ska köpa här i Sverige nu i Juli. Vi börjar med ett bolag som finns i min portfölj som har fortfarande extremt hög värdering på P/E över 100 och jag skulle inte köpa den ännu. Inte ens om den faller -20% närmsta dagarna. 

Fortnox. P/E talet 109, låg utdelning och få ägare hos Avanza jämfört med andra populära bolag. Bolaget är helt fantastisk och växer snabbt, men värderingen är fortfarande det dubbla mot vad den brukade vara. Köper du nu och börsen går ner ytterligare så kan aktien falla väldigt långt ner.

Hemnet med sin P/E 62 är fortfarande ett skämt. Bolaget växer ju knappt, bostadsmarknaden håller på att falla lite i pris och folk generellt sett undviker att köpa bostad nu, förutom dom som måste. Hemnet har funnits länge, men det känns som att det är dags att använda någon annan plattform. Jag ser fler och fler sälja sina hus privat istället. En 10 åring kan ta bilder på huset med bra kvalité och att sprida sitt hus via sociala medier är nu helt gratis. 

Boozt med P/E 31 och minskad konsumtion av köparna så blir det tufft för dom. Det finns hundratals företag som säljer mer eller mindre samma sak och varför Boozt är så unik? Det är den inte. Det kommer bli stora lager för dom, sänkta priser, minskade vinster och så vidare. Att ha exponering mot branschen försöker jag att undvika, det har inte gått så bra varken för HM, Zalando eller Adidas. 

Volvo Car hade jag inte köpt om den föll -50% härifrån. Det finns en mängd olika bilmodeller och den populäraste i juni var Tesla Model Y. När man pratar med vanlig folk så väljer många hellre Kia, Volkswagen eller Toyota. Volvo har inget unikt just nu och att få bra avkastning framöver är tveksamt. Leveransproblem har slagit hårt och när jag pratade med bilförsäljare så sa han att det är väldigt tufft just nu. Väldigt få nya bilar som produceras.

Storskogen är ett bolag som investerar i andra bolag. Men det roliga är att dom köper vad som helst. Från frisörer till skog och rörtekniker. Spretigt överallt och många är skeptiska att dom har koll på vad dom gör. Det blev poppis vid börsnotering och sedan start har aktien tappat -71%. P/E är fortfarande 24 och jag tycker den borde stå på typ 12 som mest. Hissen ner. Återkoppling om hur det gick i juli för dessa bolag kommer längre fram.

Två Månadslöner

3 comments:

 1. I juni minskade Volvo Cars bilförsäljning med 26,9 procent jämfört med samma månad året innan, enligt ett pressmeddelande. Totalt såldes 49 904 bilar.

  ReplyDelete
 2. Tobbe04 July

  Hej!
  Tack för en rolig omvänd lista om vad man ska undvika att köpa framöver! Som sagt, de flesta(99%) skriver om vad man borde äga och skall äga.
  (Äger inget av ovanstående)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag försöker ha roligt och samtidigt visa hur jag tänker, rätt eller fel får ni andra avgöra. Om det är rimligt eller inte. Tack!

   Delete