Saturday, July 2, 2022

Swedbank riskerar nya miljardböter från PensionsmyndighetenÅr 2020 betalade Swedbank 4 miljarder, ja du, det är 4 000 miljoner kronor till Finansinspektionen som sanktionsavgift för allvarliga brister i arbetet att motverka penningtvättsrisker i Baltikum. Varför tror du jag tar upp detta igen? Det är för att pensionsmyndigheten skickade ett krav klockan 20:40 igår (fredag) på nya 4 miljarder kronor! Man blir så trött på detta bolaget. Blir det fler överraskningar framöver? Ska USA skicka böter också om ett par år på 4 miljarder? När ska detta sluta kan man verkligen undra.

Hade jag legat på plus i dessa aktier hade jag nog sålt allt och köpt något annat men nu ska jag behålla dom, jag tar inte förluster så lätt. Även detta ska blåsas över men det kommer nog ta ett år eller två. Hoppas dom undviker böter, det är ju våra utdelningspengar som används och då får vi mindre utdelning. Banken tjänar runt 4,5 miljarder per kvartal men ändå, det är stora summor det handlar om. Väldigt dåligt rykte för banken också, stackars ny VD. Få vill vara i hans plats just nu. Mitt i sommaren, en fredag kväll så Boom massa samtal, alla är missnöjda och på måndag ska det finnas svar och så vidare... bäh.

4 miljarder i böter är ju redan rekordböter i Sverige och nu kommer en liknande smäll igen. I samma bolag! Aktien kommer rasa som ett jättesten i havet. Vill man äga bank i sin portfölj ska man vara väldigt försiktig och inte ha för stor exponering i sektor. Alla banker kan drabbas och ibland drabbas alla samtidigt. Man ska alltid titta fram och jag ser redan nu en aktiekurs runt 100 lappen och utdelningar om 2-3 år på 8-10 kr så man kan få rejäl utdelning framöver. Fynd? Nej, men ganska bra ingångsläge ändå runt 100 lappen. Bankens intjäning påverkas knappt, bara massa extra utgifter under en period.

Swedbank fick detta som en överraskning, dom fick ingen information eller mejl innan. Det kom bara ett krav på 4 miljarder, här, varsågod. Kravet rör ett 10 år gammalt ärende. Borde det inte preskriberas kan man undra? Det betyder att man struntar i gamla ärenden efter ett visst antal år. Banken meddelade direkt att dom ska avsätta resurser för ärendet. Klart dom har pengar, men ändå. Hur kul är det?

Mina tankar kring det hela är att bara strunta i det. Det kommer blåsa över. Det kommer att ta lång tid och det kommer spridas panik och så vidare. Det bästa är att inte göra något. Har du väldigt många aktier kan du sälja av en del för att minska exponering. Har du väldigt litet innehav kan du tänka dig att öka istället. OBS, glöm inte att inte ha bråttom! Kursen kommer nog gå ner i flera veckor så köp inte allt på en gång. Denna recession på börsen är perfekt läge att börja gå in på börsen och veckospara. Efter ett år kommer man ha en fin kapital och när det vänder, oh boy!

Två Månadslöner

2 comments:

 1. Anonymous02 July

  Swdedbank är ett korrupt bolag, hoppas innerligt den amerikanska finansinspektionen kräver böter på 40 miljarder samt förbjuder Swedbank att handla med dollar.

  ReplyDelete
  Replies
  1. 40 miljarder är ungefär 2 års vinst. Det hade dom råd med. Om det blir förbud att handla med dollar, hur påverkar det Swedbank?

   Delete