Friday, July 29, 2022

Tryggaste och säkraste aktie på börsenNästa gång du åker till närmaste mataffär, butik eller sjukhus, titta på vilken etikett som står på dörren vid entré. Oavsett om det är hos bilhandlaren eller på ditt jobb, i 9 av 10 fall så står på dörren Securitas eller Stanley Security (som nu ägs av Securitas). Visst är det härligt att se? Det känns som Securitas har monopol i Sverige och även i vissa länder utomlands. Aktien har gått dåligt, ja. Bolaget är däremot väldigt bra och välskött. Både försäljningen och vinsterna är stabila. Januari - juni 2022 visar följande:

Försäljning 59 133 mkr (52 313 mkr)

Vinst per aktie 5,09 kr (3,95 kr)

I parentes är förra årets första halvåret. VD sa i konferenscall att tillväxt är stark överallt förutom nordamerika, men det kommer rätta till sig nästa kvartalet eftersom efterfrågan är stark. Europa går speciellt starkt, enda stora utmaning är att hitta anställda. Securitas satsar på kvalité med goda vinstmarginaler och inte längre på volym i försäljningen. Jag tycker det är viktigt att göra så, man vill inte vara som Skanska för något år sedan som hade ordrar som inte gav någon vinst. 

Värdering i Securitas är fortfarande låg och här finns det god potential till fin uppsida, kanske till och med bättre än många andra bolag på börsen och definitivt bättre än index. Vinsten är över 5 kr hittills och VD sa att andra halvåret blir minst lika bra. Det ger oss garanterad 10+ kr per aktie i vinst i år. Aktien steg kraftigt under rapportdagen med 12,38% till exakt 100 kr per aktie. Dom 100 kr per aktie delat med förväntad vinst på 10 ger oss ett P/E på 10. Enligt börsdata har Securitas alltid haft P/E på mellan 13-19 dom senaste 10 åren.

Det betyder att aktien borde kosta minst 130 kr upp till max 190 kr. Det finns alltså 30-90% uppsida inom 6-12 månader. Nästa år kommer Securitas med största sannolikhet tjäna lite mer än 10 kr vilket betyder att aktien borde kosta ännu mer än så. I mina ögon är Securitas undervärderad och är ett bra köp. Jag själv har köpt aktier i år som ni ser i bilden nedan på 140, 123, 110, 103, 93 och 86 kr (jag vet, det är svårt att träffa botten, köper ofta istället). Jag tycker att upp till 120 kr är det ett bra köp, köper man dyrare så kommer det ta längre tid att tjäna pengar på aktien. Beror helt och hållet på din sparhorisont i aktien. 


Jag vet att rubriken är nästan en klickbait, å andra sidan är Securitas en säkerhetsaktie, så ni förstår säkert min poäng här. Vi går vidare. Antal ägare på Avanza är få, nästan 20 000 st. jämför man sig med SBB till exempel så är det 200 000 där. Med andra ord är Securitas väldigt opopulär. Latour är ett investmentbolag som äger del av Securitas, 40 000 0000 aktier för att bli exakt, dom har tyvärr inte köpt fler under "dippen", jag misstänker att dom vet inte riktigt vad dom ska göra med innehavet. Dom vill inte sälja billigt men dom köper inte heller mer när det är billigt. VD har nämnt en gång att dom vill inte sälja. Märklig ägare. Antingen är du med på resan eller inte. Dom bara sitter still. Dom ser ju också att bolaget är billig.

Securitas utgör 3,82% i portföljen hos mig och jag har lagt lika mycket pengar i bolaget som i Volvo, så det är rätt så stor stek här. Jag ligger fortfarande på -17% för i år i Securitas. Det kommer återhämta sig snart, jag är inte orolig. Man får också ungefär 4-5% i utdelning från bolaget på dagens kurs. Securitas slog alla analytikersförväntningar och VD nämnt att tilläggsförsäljning har fina marginaler och andra halvåret blir ännu bättre än första, vilket låg på ungefär som innan pandemin. Stark tecken från bolaget att det blir riktigt bra kommande kvartal. 

För en månad sedan, 16 juni, köpte Securitas VD aktier för över 1 miljon kronor på 87 kr per aktie. Oftast insiderköp betyder att bolaget kommer prestera bra framöver, dom vill tjäna pengar och dom vet mer info än vi gör. Det är köp signal tycker jag när VD köper. Styrelseordförande köpte också för 1 miljon i maj. Samma sak där. Sen finns det massa riktkurser från analytiker, men det är bara brus, dom tror på 95-140 kr per aktie men det är väldigt fel och dom vet sällan vad dom pratar om. Glöm inte att dom tar bussen till jobbet och får betalt för att skriva analyser. Ingen av dom är finansiellt fri från jobbet och att lyssna på dom kommer inte hjälpa dig mycket. Som ni ser jag gillar inte dom. Man kan lätt göra egen analys på 30 min! Nästa analys gör jag om 3-6 månader. 

Två Månadslöner

12 comments:

 1. Anonymous29 July

  Hej
  En mycket bra analys.
  Köpte Securitas för SM pengarna.
  Är inte risken stor att bolaget går samma öde tillmötes .. det är rea på Svenska bolag med denna svaga sv krona.

  Melker 75 år som är sjuk sitter på 10.9 %
  Gustaf 84 år äger 79 % i Latour.
  Vilka fantastiska företagsbyggare dessa är.

  Börsvärde på Securitas är ca 33 milljarder de är en mycket liten del av Latour samlade portfölj.
  Vem kan tänkas köpa ? US dollar igen..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tyvärr så finns det alltid risk att bolaget kan köpas upp. Det kan hända med vilken bolag som helst. Eller det kan avnoteras från börsen. I vilken fall är det dåligt för oss. Vi vill ju vara med på resan uppåt :)

   Delete
 2. Anonymous29 July

  Largest Security Companies in the World by Revenue
  This is the complete list of the largest security companies ranked by revenue in 2020

  .

  Rank
  Company
  Revenue
  HQ
  1 G4S 9.76 UK
  2 Securitas AB 9.23 Sweden
  3 Allied Universal 8.3 USA
  4 Booz Allen Hamilton 6.7 USA
  5 ADT Inc. 5.13 USA
  6 CACI 4.35 USA
  7 Brink’s 3.94 USA

  Securitas ligger som 2a. Annars är det US för hela slanten.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tror du Securitas lyckas bli etta framöver?

   Delete
 3. Har tänkt att köpa Securitas (och har ägt tidigare i omgångar) men vill avvakta villkoren för NE för Stanleyförvärvet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Är det inte bättre att köpa varje vecka/månad istället och öka innehavet så länge den är billig?

   Delete
 4. blir helt klart inspirerad att fortsätta läsa dina inlägg och få lära mig mer om aktier. Ibland blir jag sugen på att testa. Tänker dock i början innan man kan så mycket att det kanske är bra att köpa för pengar man har råd att förlora?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Om man tänker efter så är investering i aktier väldigt lätt och rolig hobby. Man behöver inte komplicera till det. Man investerar i ett bolag (aktie) och öppnar var tredje månad deras kvartalsrapport (på deras hemsida). Titta på försäljning och vinst. Man behöver inte mer än så. Man kan även lyssna på konferenscall, 30 min så kan du massor om bolaget. Jag lyssnar på dom varje kvartal och lär mig massor, behöver inte ens läsa rapport ibland, dom går igenom allt. Testa med litet belopp, 200 kr och följ bolaget/nyheter om intresset finns. Kul att se värdet stiga och falla i värde :) Vill du inte förlora pengar, köp en fond, AMF småbolag, avanza zero eller något global eller spiltan investmentbolag. På 3-5 år kommer du med största sannolikhet gå på bra plus. Vill du riskera lite mer, kan du välja ett fint bolag som Volvo, Investor eller liknande. Vill du lära dig om aktier kan du alltid gå med i olika forum/facebook eller ställa frågor på bloggar som du gjort här. Sorry för lång svar :D

   Delete
 5. Anonymous29 July

  Stark vecka denna.
  Chevron, Devon Energi,Securitas.
  Men det gäller att ej bli övermodig.

  Securitas känns spännande tycker man ska handla nu efter den 24 augusti kan det vara för sent.
  Blankarna måste börja att köpa tillbaka snart den är hårt blankat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Precis, oftast blir det nåt helt annat än man tror.

   Delete
 6. Anonymous29 July

  7,69 % blankat Securitas per den 28/7. Känns som det har sjunket något.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det är mycket, blankarna hoppar fram och tillbaka mellan olika bolag, konstigt att dom valde securitas, bolaget presterar väl och P/E är redan låg, lyckas man köpa för 90 kr eller billigare är det riktigt fynd.

   Delete