Sunday, July 17, 2022

Axfood - MevolutionAxfood, den tryggaste aktie på stockholmsbörsen. Alla äter ju mat och vi köper den oavsett om vi har pengar eller inte. Utan mat kan vi inte göra någonting. Den är ju basbehov i mänskligheten. Efter maten kommer tak över huvudet. Axfood har rapporterat sin första halvåret 2022 och vi ska titta lite närmare på den. Aktien föll några procent men är fortfarande på plus för i år fast hela börsen backade -20%. Axfood är som sagt en trygg investering. Kursen faller inte som andra men stiger inte heller så fort som andra. Alla borde äga Axfood.

Jag har ett bra minne och det har nog inte många av investerare. Dom kanske glömmer när det är så många nyheter överallt och saker händer varje timme. Jag minns till exempel Mevolution som Axfood skulle lansera och jag skrev om det i November 2021. Jag hade gärna velat veta hur det gick för lanseringen men det fanns inte ett ord i delårsrapporten. Synd. Mevolution är ett helt ny kroppvårdsvarumärket som har massa olika produkter från schampo till tandborstar och krämer. 

Försäljningen i Axfood ökade med nästan 33% under kvartalet vilket är helt sjukt! Det som räknas in här är både förvärv av Bergendahls Food och inflationsjusteringar. Tittar man bara på matförsäljningen med 9,7% vilket är ändå saftig ökning. Resultat per aktie hamnade på 2,75 kr mot förra årets 2,26 kr. I år har Axfood tjänat in 6,02 kr. Om det fortsätter som det är nu så kommer Axfood tjäna mellan 10-13 kr vilket gör att utdelning kommer inte påverkas och vi kan förvänta oss en höjd utdelning nästa år på runt 8 kr fördelat på 4 kr under våren och 4 kr under hösten. Procentmässigt är det låg utdelning i Axfood, på runt 2,7% på dagens kurs. Innan var det mellan 3-4%, tyvärr är det dåligt för utdelningsinvesterare. Man kan hitta mycket bättre utdelningar annanstans just nu, som fastigheter till exempel.

Äntligen kom återhämtning av Eurocash, jag tror det tog 2 år ungefär. Dom var ju stängda till och från och oftast fanns det inga kunder där. Restaurangdelen är också som före pandemin, vilket känns äntligen bra. Axfood har även satsat på Sveriges största solcellsanläggning på tak. Företrädesemission gick bra och Axfood fick 1,5 mdkr. Bolaget lanserade även en ny förpackningsdatabas. Mer miljövänliga, mindre och billigare.

Största prisökningarna har varit i kött, mjölk, ost, ägg, kaffe, bröd och spannmålsprodukter. Högre drivmedelspriser ökade priserna på i stort sett allt. Minns ni vattenmeloner för 40 kr kilot? Tomater för 50 kr kilot? Bröd har jag slutat köpa, en limpa för 40 kr är inte rolig. Knäckebröd blir bra. Såg även andra produkter som lax för 400 kr kilot och kycklingfilé för 160 kr kilot. Innan var det 99 kr kilot. Det har ändrats mycket på många varor. Det gäller att vara selektiv och köpa det som är billigare den månaden och köpa till exempel jordgubbar efter midsommar eller odla egna. Det finns alltid alternativ. Är nöjd med rapporten, starkt levererat! Aktien är dock lite dyr på P/E 26. Det kommer att ta ett par år för att tjäna pengar härifrån.

Två Månadslöner

2 comments:

 1. Anonymous17 July

  Nä Axfood är inget köp i nuläget, däremot i fastigheter finns det möjligheter att tjäna mycket pengar nu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Precis, Axfood ska man bara behålla och vänta.

   Delete