Thursday, August 4, 2022

Vi har klarat 7 månader av recession



Vi är nu inne i en recession (BNP tillväxten minskat i ett halvår eller mer), det finns även andra namn som björnmarknad, nedgång och börsfall. Alla betyder nästan samma sak, att aktier och fonder faller kraftigt. Vissa av dom mer, vissa mindre. I dessa situationer försöker många sälja och få köper, vilket bidrar till att det går ner ännu mer. Vanlig orsak till krascher är att investerare följer flocken. Man gör helt enkelt som alla andra. Skriker alla sälj, så säljer man också och vice versa. 

Sommarmånaderna är dom flesta på semester så varje liten nyhet har stor påverkan på aktiekurser. Även i stora bolag. Ligger du i stranden med flera miljoner på kontot och läser en dålig rapport från ett bolag du äger, kanske agerar du i panik och säljer en stek och så tänker du kolla igenom det mer noggrant när du kommer tillbaka till kontoret. Alla hanterar sina köp och sälj beslut på olika sätt. Vissa sitter still i båten men vissa tror att dom vet bättre än alla andra. Sen finns det även en massa traders som rider på vågen upp och ner. Många olika saker påverkar aktiekurser. 

IT kraschen år 2000 gjorde att börserna världen över föll kraftigt. Nasdaq i USA föll 78% under 2 års tid och i Sverige med nära 70% nedgång. Det är börsen som helhet som föll, under samma tid fanns det aktier som gick ned med -90% och mer än så. Många gick i konkurs. Som alltid fanns det aktier som klarade sig bättre med mindre nedgångar. Det fanns inga vinster i IT bolag och många hoppades på vinster i framtiden. Investerare brydde sig inte om värderingarna och då sprack bubblan. 

Vissa jämför år 2000 med dagens tech bubbla men det stämmer inte alls idag. Idag tjänar tech bolagen enorma pengar och värderingarna på P/E 20 och 25 är väldigt låga med tanke på hur fort dom växer. År 2008 blev det finanskris. Bostadsbubbla i USA gjorde att USA index föll -52% och Svenska bolag föll -55%. Som du ser så händer det kriser var 8e år ungefär. Det är 2 års nedgång med runt -50% och 6 års uppgång som kan vara flera hundra procent från botten. Lägger du in 100 000, på två år kan det bli 50 000 kr men gör du inget så återhämtar sig ekonomier och stiger till över 200 000 kr. Sen upprepas det igen om och om igen. 

Det bästa man kan göra är att fortsätta spara varje månad, mer i nedgång och mindre när allt är dyrt. Det gör att din snittpris som du köpt blir lägre än dom flesta andra. Du kommer att ha snabbare återhämtning än många andra och bättre utveckling. Du blir rik med andra ord, vem vill inte bli rik? Man behöver inte mycket kunskap om börsen heller, vanlig P/E tal räcker, håll öronen öppna och lyssna på sparekonomer, VD, titta vad som händer i världen så lyckas du utan problem...

Två Månadslöner

2 comments:

  1. Det är så svårt för småspararna att köpa på botten och sälja på toppen. Det är liksom inte rationellt att pytsa in mer pengar i det bottenlösa "hålet". Det blir rött rött rött ju mer pengar man slänger in. Jag ser till att köpa svenska värdepapper när börsen går ned. Köpa globalfonder när USDn ligger på10 kr, det gör jag helt enkelt inte. Jag tappar 20% direkt, då USD ligger normalt på 8kr vid högkonjuktur. Därför fortsätter jag köpa AMF småbolag och Spiltan aktiefond investementbolag.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja det är svårt, men vet ju inte hur långt ner det kommer falla. Jag lyckas ofta köpa på botten men samtidigt har jag köpt 10 ggr innan det också. Det som är bra är att veta som du skriver vad är rimligt. Att köpa bolag för P/E 100 är lite dumt kanske när det finns bolag för P/E 5 som växer ganska bra.

      Delete