Saturday, January 21, 2023

Hur börjar man spara och investera?



Idag tänkte jag gå igenom på hur du sparar och investerar, steg för steg. Om du inte vågar spara på börsen så är du en förlorare. Varför? För att inflationen är hög och har alltid funnits, det betyder att priserna stiger över tid, på nästan allt. Du kunde köpa Magnum glass för 5 kr x antal år sedan, nu är det 27 kr. Samma gäller nästan allt, bilar är dyrare, hus är dyrare och prylar vi köper är dyrare. Därför MÅSTE du investera pengar så du får i alla fall något tillbaka. 

Inflation var 7,81% under 2022, det betyder att dina pengar har minskat i värde. Rejält. Sparkonto är ett alternativ säger vissa
, men där får du bara mellan 1-3% på ett år, vilket är väldigt lågt ändå. Man betalar även 30% skatt på det så nästan ingenting blir kvar. Dom som vill spara på börsen tryggt rekommenderas ofta av bankerna att köpa räntefonder, obligationer eller certifikat. Jag som följt börsen dagligen i 5 år vet inte ens vad certifikat är. Det enda du behöver är aktier, dom ger bäst avkastning över tid. Ingen investering är i närheten.

"En del av inlägget är en annons för Avanza och innehåller annonslänkar."

Jag brukar rekommendera att skapa ett konto på Avanza, eftersom det är vad jag använder och sociala medier har gjort massor av undersökningar och dom flesta kommer fram till samma sak. Avanza har bättre support, app och hemsida. Det är lätt att hitta information och navigera. Skapa ISK konto, du får med på köpet AF konto också, men det kan vi strunta i helt och hållet. ISK är bäst för svenska aktier.

När du skapar konto behöver du Bank ID och att svara på några frågor (kundkännedom). Du behöver inte vara 100% ärlig på vad du tjänar och liknande. Bocka i någorlunda rätt så blir det tillräckligt bra. Banken måste följa lagar och regler för att veta lite mer om dig, om du känner igen vad börsen är, varifrån kommer pengarna som du ska köpa aktier för och liknande. Sen behöver man skriva på avtal att man vill skapa ISK konto. Det är ungefär samma sak som att skapa extra konto på banken, det kostar ingenting och den står bara tom.

Avanza förändrar lite hemsidan och lägger till nya saker ibland så det kan hända att dom kommer fråga dig vilka fonder vill du köpa och ge dig olika rekommendationer, stäng ner allt, det är en massa egna fonder som dom vill tjäna pengar på. Det finns bättre fonder du kan investera i. När kontot är skapad (tar 10 min) så behöver du överföra pengar till detta konto och då kan du börja köpa aktier och fonder. Exempelvis fonder många älskar och även jag rekommenderar alla nya sparare:


AMF aktiefond småbolag (bättre än stora bolag)

Länsförsäkringar USA index (växer snabbare än globalfonder)

PLUS Fastigheter Sverige Index (fallit rejält senaste året, fin uppsida framöver)

Genom att gå in på fonder på Avanza kan du läsa mer om fonden, avgifter per år (max 1,5%, allt utöver är dyrt). Du kan även se vilka innehav fonder äger och då blir du delägare av hela portföljen när du köper fonden. Dom fonder jag nämnt handlas i kronor så du behöver inte vara orolig att det är en USA fond. Du kan börja köpa fonderna du gillar med småbelopp och känna efter hur det känns och liknande. Sedan börja öka i dom när det känns tryggt. Så här ser portföljen ut för USA index, man ser 10 största bolag och branschfördelning:


Det finns även fina aktier du kan köpa utöver fonder. Sverige har väldigt många fina bolag som du känner till och använder deras produkter dagligen på ett eller annat sätt. En aktie är en del av bolaget. Till exempel Swedbank. Köper du en aktie så är du delägare av bolaget. När dom redovisar vinst i januari brukar dom ge förslag på utdelning som dom kommer dela ut till alla ägare. Det är utdelning. Ju fler aktier du äger ju mer utdelning får du. 

Aktier ändras i pris varje sekund (öppettider: måndag - fredag mellan 9:00 och 17:25) och jag tycker att många aktier är ganska dyra på börsen just nu, det som jag hade rekommenderat någon som är ny är att börja spara smått i aktier som Investor, Axfood, Castellum, Essity, Assa Abloy, SCA, Billerud, Cibus, Astra Zeneca, Latour, Industrivärden och inga småbolag eller aktier som är jättepopulära idag men som kan bli en pannkaka om några månader eller år.

Vet du inte vad det är för bolag så titta på deras hemsida, skriv Investor innehav eller Latour portfölj så hittar du snabbt allt dom äger. Axfood äger till exempel Willys och Hemköp bland annat. Spara varje månad under en längre tid så ser du en fin tillväxt! Några fonder och aktier kan lätt ge dig 7-8% om året över en längre tid. Vissa år mindre, kanske minus, andra år mycket mer. Som mest hade jag nästan 30% och som lägst -20% under året, på 5 år jag var på börsen! Det svänger rejält!

Nu kan du grunderna i alla fall och det räcker för att börja. Jag fick leta mig fram all information själv och det var ett djungel. Massa olika konton, skatter, börshandlade fonder, utländska aktier, skillnaden på A och B aktier och liknande. Det behöver du inte veta just nu, gör det enkelt för dig, sen får du lära sig resten efterhand, om du vill. Köper du bara fonder så behöver du inte veta mer än så. Lycka till och ställ gärna frågor!

Två Månadslöner

2 comments:

  1. Anonymous22 January

    Kanske bra att gå igenom steget innan (om hem inte redan har kapital):
    Ha koll på utgifterna och vart de går. Då man har koll på utgifterna kan man därefter försöka få till att utgifterna är mindre än inkomsten. Det är grunden till att börja bygga en sparande portfölj. Och att man kan fortsätta att putsa in pengar i sparande.

    ReplyDelete