Tuesday, January 17, 2023

NIBE förvärvar 65% av Miles Industries i Kanada



NIBE Group har igår förvärvat 65% av aktierna i det kanadensiska brasvärmebolaget Miles Industries Ltd. och kommer att förvärva resterande aktier senast 2026. Det var faktiskt inte oväntat, NIBE har meddelat flera gånger tidigare att dom har resurser över att förvärva när möjligheter dyker upp. 

Miles Industries är ett familjeägt företag som grundades av Gary och Barbera Miles 1977. Idag är sönerna, Martin och Paul Miles, ägare till Miles Industries och även verksamma i bolaget sedan lång tid tillbaka. Miles Industries, som säljer sina produkter under det välkända varumärket Valor har under flera decennier byggt upp ett starkt återförsäljarnät i såväl Kanada som USA, vilket resulterat i en mycket stark och väletablerad marknadsposition i Nordamerika. Verksamheten bedrivs i Vancouver med cirka 80 anställda och bolaget omsätter cirka 75 MCAD med en rörelsemarginal som klart överstiger 10%.

"Det är med stor tillfredställelse vi idag kan meddela att vi har förvärvat 65% av aktierna i Miles Industries med produkter sålda under varumärket Valor, som är ett av brasvärmebranschens mest anrika och välkända inom premiumsegmentet i Nordamerika. Detta har åstadkommits tack vare familjen Miles passion för ständig utveckling av nya produkter tillsammans med fokus på långsiktiga kundrelationer”, säger Gerteric Lindquist, VD och koncernchef för NIBE Industrier.

"Martin och Paul Miles kommer fortsätta att driva verksamheten vidare tillsammans med oss, vilket är helt i linje med vår företagsfilosofi", säger Gerteric Lindquist.

Miles Industries kommer att ingå i affärsområdet NIBE Stoves och konsolideras i NIBE från och med 1 januari, 2023. Köpeskillingen anges inte eftersom den förvärvade verksamheten kommer att utgöra en mindre del av NIBE-koncernen. 

Jag tror starkt på NIBE och framtiden för bolaget, aktien värderas högt, men många har glömt att NIBE har ett plan att dubbla kapaciteten. Det har jag skrivit om inte så länge sedan, se länk. I länken har du även mina tankar kring aktievärdering och en rimlig aktiekurs. Om NIBE fortsätter förvärva så betyder det att det finns pengar över, vilket är ett stark tecken. Är stolt ägare och ser fram emot rapporten!

Två Månadslöner

7 comments:

  1. Anonymous17 January

    Ja nog krävs det rejäl tillväxt för att växa in i nuvarande värdering med p/ e ca 50... det håller så länge det håller.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Två Månadslöner17 January

      Dom kommer dubbla allt inom närmsta åren, så värdering då borde vara PE25 om man håller några år på dagens kurs.

      Delete
  2. Anonymous17 January

    Ja ouch.. p/e 50 känns ju sådär. Bra företag men kanske inte en jättebra investering ändå just nu!?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Två Månadslöner17 January

      När jag började köpa NIBE var det också hög värdering, PE30 och liknande. Det har varit bland dom bästa investeringarna jag gjort. Köp lite i taget och mer när den faller är mitt tips

      Delete
  3. Hej!

    Något som du inte nämner är hur NIBE betalar för detta innehav? Som aktieägare i bolaget så ligger det ju i ditt största intresse; ökade de på sina skulder, spädde ut aktieägarna eller är detta finansierat helt och hållet med deras egna kassaflöde? :)

    Dr. Dividend

    ReplyDelete
    Replies
    1. Två Månadslöner18 January

      Hej, väldigt bra fråga. Vad jag märkt genom åren så brukar inte bolagen säga det när dom gör ett förvärv. Väldigt få gör det. Oftast brukar det stå att bolaget redovisar inget pris för förvärv då det utgör väldigt liten del av koncernen. Det dyker sedan upp i delårsrapporten. Jag förutsätter att alla bolag förvärvar med eget kassaflöde och om så inte är fallet så meddelas det till aktieägare, att det blir utspädning eller liknande.

      Delete
    2. https://borsvarlden.com/artiklar/nibe-blir-majoritetsagare-i-miles-industries

      "De finansiella detaljerna i affären hålls hemliga eftersom den förvärvade verksamheten kommer att utgöra en mindre del av Nibe-koncernen."

      Tråkigt tycker jag. Min erfarenhet (framförallt från USA) är att man brukar vara väldigt transparent med hur mycket och hur man betalar för sina förvärv. Det ligger ju väldigt mycket i investerarnas intresse. :)

      Delete