Wednesday, January 25, 2023

Sagan om Guld



När jag var liten så läste jag en hel del sagor, såklart tyckte jag mest om sagor som handlade om pengar, guld och psykologi. Den som jag kommer ihåg bäst är sagan om Guld. Det var troligtvis bröderna Grimm som skrev det, men kan vara någon annan, kommer inte ihåg nu. Jag vet inte om ni har hört den någon gång. Hoppas ni gillar den lika mycket som jag har gjort. Jag var typ 5 år gammal. 

För väldigt länge sedan fanns det en man som önskade att vara rik. Varje kväll innan han la sig så skulle han be framför sängen om att hans största önskan är att ha mycket guld. Varje dag gick han till kyrkan och tänkte på guld. Helt från ingenstans dök Jesus upp framför honom. "Hur mycket guld vill du ha? Räcker det med 100 mynt?" frågade Jesus. 

"Å nej! Det är väldigt lite!" svarade mannen. "Vill du då ha ett par säckar guld?" frågade Jesus igen. "Nej, det är för lite, jag vill ha allt! Allt jag rör ska förändras till guld!" svarade den giriga mannen. Jesus nickade och försvann. På vägen hem var mannen extremt glad, han kunde få så mycket guld han bara önskade.

Mannen kom hem, satte sig framför bordet, tog skedet och den förvandlades till guld! Han tog brödet och även den förvandlades till guld! Allt han ville lägga in i munnen blev guld, stackare kunde inte äta. Ett par dagar har gått förbi, magen kurrar, det gör ont. Han är hungrigare än någonsin, fast allt runt om honom är bara guld. 

Mannen sprang fort tillbaka till kyrkan och började be igen. Gud, jag behöver inte guld längre, enda jag vill är att äta! Jesus dök upp igen. "Vilken dumskalle, har du inte tänkt på att det inte går att äta guld?". "Snälla, ändra allt tillbaka som det var, jag är hungrig!" bad mannen. Jesus nickade och försvann. Mannen sprang hem och började äta, han ville inte längre ha guld. Nu är det bra, som det ska vara.

Som ni ser så gäller det att veta vad är viktigt i livet. Man vänjer sig fort med pengar och då vill man ha något annat. Många Youtubers som har jobbat med juridik slutat jobba inom några år, dom säger nej till höga löner för att det krävs mycket arbete och tid. Det är just tiden dom vill ha och många har gått i tidig pension och lever på absolut minimum. Oftast så vill man ha det man inte kan få. Man tror oftast att pengar kan lösa alla problem men just pengar kan skapa många nya problem. Att vara rik är inte lätt, det har jag skrivit om innan. 

Två Månadslöner

4 comments:

  1. ah...fruktansvärt synd om dom som har mycket pengar :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Två Månadslöner25 January

      Vänta bara tills du hamnar där, så inser du att det är inte alltid kul :) dom tappar värdet fort.

      Delete
  2. Anonymous25 January

    Låter som en sämre variant av Kung Midas :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Två Månadslöner25 January

      Barnsagor du vet, haha 😄

      Delete