Thursday, January 26, 2023

Volvo delar ut 14 kronor per aktie



När styrränta steg kraftigt och alla priser följde med så trodde jag på en recession på börsen. Under 2022 föll börsen ungefär -20% och under 2023 förväntade dom flesta av oss inklusive mig fortsatt nedgång. Börsen har stigit några procent under 2023 och det verkar hålla i sig, börsbolagens rapporter kommer sakta in och dom är inte alls dåliga på något sätt. För vissa bolag är det sämre vinster, för vissa högre men dom flesta ligger helt okej med okej vinster, försäljning och efterfråga framöver. 

Volvo (lastbilar och anläggningsmaskiner) är ett industribolag som följer konjunkturen. Jag trodde verkligen på en rejäl fall i aktien, den kanske kommer framöver men just nu ser det ändå ljust ut. Bolaget har stor kassa och avslutade 2022 med 73,9 miljarder vilket visar enorm styrka och Volvo behöver inte ha så mycket pengar därför kan dom betala ut en del av pengarna i form av utdelning. Under 2023 föreslås en utdelning på 7 kronor plus 7 kronor i extra utdelning. Totalt 14 kronor delas ut nu under våren.

Eftersom jag köpt aktier för några år sedan och har betalat ungefär 140 kr per aktie så betyder det en utdelning på 10%! Aktiekursen kommer sjunka med -14 kronor när dom delas ut men sedan tjänar in bolaget nya pengar, aktiekursen stiger och utdelning betalas ut igen. Volvo är den bästa utdelaren i min portfölj.

I min tidigare analys i oktober skrev jag att jag förväntar mig en vinst på 16,84 kr och en utdelning på 7-8 kr utan extra utdelning (var orolig för recession). Under 2022 har Volvo tjänat 16,09 kr per aktie vilket ungefär som jag väntat mig. Kostnaderna har ökat och vinsterna har minskat något. Det kan fortsätta så under 2023 och vinsterna kan falla något till, till 14-15 kronor kanske? Ändå är det en fin vinst även om vinsterna faller -10%.

Försäljning ökade med 100 miljarder vilket är enorma siffror! PE talet har hoppat mellan 10 och 20 senaste åren och jag fick en snitt på runt 14. Då är en rimlig aktiekurs på 225 kr idag. Spannet mellan låg värdering och hög värdering är mellan 160 kr - 320 kr. Aktien kostar runt 205 kr just nu. 

Nackdelen med Volvo är att den är cyklisk bolag. Vinsterna kan snabbt falla och då blir köpet på 160 kr dyrt. Ha det i åtanke, under covid sommar tjänade Volvo 0 kr per aktie. Noll! Tre hela månader utraderade. Det kan hända igen om något dåligt skulle inträffa. Jag tycker man ska köpa för 200 kr men försiktigt och inte för mycket. Det är bara mina tankar, alla får göra egna analyser.

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment