Wednesday, January 18, 2023

Vanliga uttryck om pengar



Det finns en del uttryck i världen om pengarna. En del av dom kanske stämmer i vissa sammanhang och situationer men jag tycker att många av uttrycken är felaktiga. Idag ska vi gå igenom några uttryck och jag ska kommentera dom lite. Genom åren har jag hört många utryck, både på Youtube, böcker jag läst och i olika poddar och bloggar. Här nedan är det ganska vanliga uttryck som du säkert känner igen:

  • Money is the root of all evil
  • Save your money for a rainy day
  • Rich people are greedy
  • Rich people are criminals
  • Filthty rich
  • You have to work hard to make money
  • Money doesnt grow on trees
  • Not everyone can be rich
  • Money doesnt buy happiness
  • Rich get richer and the poor get poorer
  • We cant afford it

Pengar är varken goda eller onda tycker jag. Dom är bara där och det du gör med dom kan luta åt ett visst håll. Att spara till en regnig dag är helt rätt, man ska alltid ha lite besparingar, för att det finns hundratals saker som kan gå fel i ditt liv som du inte ens kan påverka. En månadslön eller som vissa ekonomer säger två månadslöner i buffert ska man ha. Visst har jag ett bra bloggnamn? Storlek på dina sparpengar ska bero på dina kostnader, ju mer lyxigt du lever, ju mer pengar ska du ha vid sidan om.

Att rika är giriga stämmer inte alls. Vissa gillar att samla på leksaker, andra på bilar, det finns dom som gillar att spara pengar. Dom flesta rika brukar ge mycket pengar till olika välgörenheter. Jag skulle säga att medelklass är giriga. Dom ger oftast inget till världen eller till välgörenhet, dom vill ha mer själva. Mer mat på bordet, mer prylar och fler presenter. Dom har sedan inget över att ge bort. Rika ger mycket mer och betalar höga skatter. 

Att rika är kriminella stämmer inte alls. I stort sett alla rika har egna företag eller har investerat sina pengar som växt till rikedomar. Snuskigt rika är bara ett uttryck. Att man måste jobba hårt för pengarna stämmer. Man behöver jobba hårt för allt i livet, både för att få pengar och för att skapa goda relationer med närmaste. Pengar växer inte på träd, men dom växer på börsen i breda indexfonder. Alla kan inte vara rika, men nästan alla kan. Dom flesta av oss har haft samma resa, vi har alla varit barn, haft föräldrar, gått i skolan och börjat jobba. Sedan att man gör dåliga val i livet (många gånger om) är ens egen fel.

Pengar ger mycket glädje. Saker du kan köpa och möjligheter som öppnas när du har pengar ger väldigt mycket glädje och nästan alla oroligheter försvinner. Man bryr sig inte om räntor, inflation, man behöver inte räkna kronor i mataffären och man sover gott om natten. Man kan även stötta andra och investera i nya projekt.

Rika blir rikare för att dom lärt sig att hantera pengar och har skapat bra rutiner i livet. Rika oftast ger värde till andra och får därför bra betalt för det. Vi har inte råd, säger vissa. Det är en fel tankesätt. Man ska fråga istället, hur får jag råd med det? Sätt dig och fundera. Jag hade inte råd med hus, men en dag bestämde jag mig att spara lite varje månad, i flera år och sedan kom jag till mål. Nu har jag bestämt mig att vara skuldfri. Kan jag, så kan du också.

Två Månadslöner

6 comments:

  1. Köp lite skog så kan man få pengar att växa på träd.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Två Månadslöner18 January

      Haha precis, undrar vem kom på uttrycket?

      Delete
  2. Pengar ger verkligen trygghet och ett mer bekymmersfritt liv. Sedan är det kanske inte i pengarna i sig utan snarare förhållandet mellan ditt kapital och dina utgifter och risker. En person med 10 miljoner i aktier/fonder (relativt lättuttagna pengar) som lever en livsstil som kostar 500 000 kr/månad eller tar risker som kan kosta 100+ miljoner har inte mer trygghet än en student med 8000 kr/mån i utgifter och 300 000 kr i fonder/aktier.

    Livet blir överlag lättare om man är rik (i förhållande till sina utgifter). Ingen stress om lönen skulle utebli, om du blir av med jobbet, om du blir sjuk etcetc.

    Snygg ny design på bloggen btw och grattis till miljonen! :-)

    /Arbetsplanen

    ReplyDelete
    Replies
    1. Min fru hjälpte med design, teamwork! ❤ tack! Kloka tankar, det är få som tänker så! Jag håller med dig helt och hållet!

      Delete
  3. Jag brukar säga att pengar inte kan köpa lycka men det kan köpa sådant man kan bli lycklig av: Valmöjligheter, ledighet och trygghet till exempel. Kul att du skrev om det här ämnet. Jag har gått och funderat på ett inlägg om det ett tag nu.
    Ha det gott!
    Mvh,
    Anneli

    ReplyDelete
    Replies
    1. Skriv det, jag vill gärna läsa på hur du ser på saken! Det finns många fler uttryck som är vanliga! Kanske uttryck som svenskar använder sig av? :)

      Delete