Thursday, January 26, 2023

Undvik Avanza Disruptive Innovation by ARK Invest fondVad är Avanza Disruptive Innovation by ARK Invest fond? Det är en fond som förvaltas av Avanza Fonder i samarbete med ARK Invest (Populära Cathie Woods). Fonden investerar i bolag inom fem olika tekniksegment; artificiell intelligens, DNA-sekvensering, robotisering, energilagring och blockkedjeteknik. Kostnad är 0,94% om året.

Disruptive innovation definieras som introduktionen av en teknikbaserad produkt eller tjänst som omformar den ekonomiska aktiviteten genom att skapa enkelhet och tillgänglighet samtidigt som kostnaderna minskar. Bolagen som fonden placerar i ska bidra till att skapa förutsättningar för fundamentala förändringar inom specifika branscher och delar av ekonomin, något som bedöms vara gynnsamt för bolagens värdetillväxt.

Om du tyckte det var en komplicerad beskrivning så håller jag med dig. Fonder kommer investera i olika bolag som kommer förändra världen, eller rättare sagt, förändra branscher. AI, robotar, energilagring och blockkedjeteknik? Det är branscher som vi kommer säkert använda av oss om 20-30 år men inte nu. Alla dom är dyra och komplicerade saker att utföra. Många länder ligger långt efter och har inte ens hört dessa branscher eller orden.

AI och robotisering kan vara intressanta områden att utforska i framtiden, DNA sekvensering har jag noll koll på. Energilagring är extremt dyrt och dom flesta har inte råd med det. Ungefär som elbilar för 800 000 kronor. Kanske kommer bli populärt i framtiden, kanske. Blockkedjeteknik, kort sagt är blockchain en säker arkitektur som sparar och spårar data på ett decentraliserat sätt som bekräftas av ett nätverk av datorer. Låter det komplicerat? Det är det. Dom vill göra det komplicerat och ta betalt av oss. Förstår du inte vad det är? Undvik!

9/10 är emot fonden på Twitter. Jag är en av dom. Många trodde att detta var ett skämt men det är det inte. Vissa har lagt upp bilder på Woods avkastning över längre period och på 5 år visar det -9,09% (ARK Innovation ETF). Min portfölj fyller 5 år idag och visar +94,43%. Vem du fortfarande investera i fonden? Nästan vilken aktie som helst kan prestera bättre än hennes fond. Undvik. Några kommenterade på Twitter:

vänta,.. va? är ni... är det här..på riktigt?

Hahahahahahhahahaahahahh

riiiiiktigt dålig taktkänsla med denna release :) all PR är tyvärr inte bra PR

1a April redan ?

Wtf... Skojar ni?...

Två Månadslöner

9 comments:

 1. Anonymous26 January

  Har följt Chatie Woods på Yahoo Finance de senare åren.
  Blyg är hon ej.
  Reser sig varje gång efter sina minus 90 % are.
  Inga dåliga summor hon ligger back det senaste året.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner27 January

   Men det är väl inte hennes pengar? Det är så rika gör, dom marknadsför sig själva, får in en massa pengar och sedan gör något stort med dom. I detta fallet steg hennes fond kraftigt (men allt steg på börsen egentligen) och sedan rejäl fall.

   Delete
 2. Såg också reklam angående fonden, blev inte heller så imponerad..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner27 January

   När jag såg den för första gången trodde jag att var ett skämt. Hade varit långt mycket bättre med en fond som följer Indien till exempel med 0,2% i avgift istället. Nu är den på 2%

   Delete
 3. Anonymous26 January

  Tack tog bort min order

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner27 January

   Hur fonden utvecklas framöver är det ingen som vet, men med högsta sannolikhet lutar det åt dålig utveckling jämfört med andra fonder. Få slår index.

   Delete
 4. Som investerare med hög vikt mot USA så satte jag i halsen när jag såg detta, haha. Var även tvungen att kommentera det lätt i mitt senaste inlägg.

  Cathie Woods fond har stått för allting som varit fel på marknaden den senaste tiden. Huvudsakligen investering i icke-vinstdrivande startups med stora drömmar och värdeförstörelse för investerarna. Många av hennes aktieval står nu på gränsen till kollaps.

  Jag tycker att detta får stå som en påminnelse om att även banker och börsmäklare också är företag som är intresserade av att tjäna pengar och säljer produkter till oss i det syftet. Även om de i det här fallet nog är 3 år sena till den här "kassakon".

  Trevlig helg!
  Dr. Dividend

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner27 January

   Hade Avanza gjort det för 2-3 år sedan hade dom tjänat rejält med pengar. Idag? Blir svårt att hitta investerare, blir roligt att se vad fonden investerar i och hur många nya ägare dyker upp. Skulle inte förvåna mig om över 10 000 människor köper. Kunskap om börsen är inte hög i Sverige.

   Delete
  2. Säg inte det, jag tror nog att de kan få en hel del intet ont anande investerare som betalar 1% för att "köpa dippen" och hoppas på vändning... :(

   Delete