Monday, January 23, 2023

Ett barn kostar 2 miljoner kronor fram tills dom fyller 19 årInflation enligt SCB (länk till statistik) har varit 7,81% under 2022, under december 2022 var den 10,2%! Här har vi även statistik från Swedbank, om hur mycket ett barn kostar år för år fram tills dom är 19 år. Data är från 2021 priser, det betyder att vi behöver höja upp beloppen om barnet födds under 2023.

Det stod ingenting om hur banken räknar inflation, jag misstänker att dom räknar inte alls på det eller lägger på 2% för varje år. Vi borde räkna med i alla fall med minst 4% under 2023 och sedan kanske jämnar ut sig på 2% i snitt om året kommande åren. 

Angående barnbidraget fanns det inte heller info, det såg ut från tabellen att barnbidraget är fast på samma summa hela 18 år, men så är ju inte, den höjs i stort sett varje år. Lönehöjningar finns säkert inte med heller. Dom har lagt till även byte av bil på grund av större familj och även större bostad. Det är plus i kanten, jag var nästan säker på att dom kommer missa det. Det dom missat är allt som barn förstör under 18 år.

Ni vet, slår dörrar med all kraft dom har, slår sönder fönster, vill ha husdjur (tveksamt att dom är med i beräkning), förstör golv, målar på väggar, förstör elektronik, får virus på datorer, spiller ut vatten och annat på golvet som får i värsta fall skador i konstruktionen, slänger saker, river sönder kläder och förstör soffor och så vidare. Ni vet, många säger att man inte får ha fina saker hemma när man har barn. Det är det jag menar, massor av saker förstörs genom åren som kostar en hel del. Det är inte med i beräkningen.

Annars tycker jag vi har fångat upp det mesta, både Swedbanks uträkning plus mina tankar kring vad det kostar utöver, plus inflation. Sedan beror mycket på hur man är som förälder, är man sparsam och kan låna och köpa saker billigt på Facebook och från vänner så kan man spara mycket. Vill man ha nytt hela tiden blir summan ännu högre.


1 520 000 kr plus 7,59% i högre kostnader 2022 = 1 635 368 kr. Födds barnet under 2023 så kan vi lägga på inflation på 2% i snitt om året. På ett ungefär. Vi får en summa på 1 668 075 kr. Swedbank skriver även att om man behöver byta bil till större, så tillkommer det extra 200 000 kr vilket jag håller med om. Föräldrar vill ha säkrare och större bil. Oavsett vad dom har idag egentligen. Om man inte behöver byta bil så vill barnen köpa EPA traktor, vilket föräldrar oftast står för. Jag får en summa på 1 868 075 kr för ett barn upp till 19 år. Sen lägger jag på 50 000 i allt som förstörs genom åren. Minst. 

Vi kan även avrunda det sista beloppet uppåt, eftersom priserna kommer stiga mer än 2% om året och barnet kräver mer och mer samt tidigare än någonsin. När jag var liten fick jag första mobiltelefonen när jag var 11-13 någonstans. Nu sitter barn i första klass med telefoner, ipads hemma redan från 2 års åldern och liknande. Allt blir helt enkelt mycket dyrare än vi tror och ungdomar vill ha allt redan i tonåren. Ett barn kommer kosta 2 miljoner kronor fram tills dom fyller 19 år. 

Har du inga barn så har du alla möjligheter i världen att bli miljonär under 18 år. Sparar du 4 630 kr i månaden så är du uppe i 1 miljon på 18 år. På börsen så hade du sparat ihop 1 miljon egna kronor och fått 1 miljon i avkastning. Saldot skulle då visa 2 miljoner kronor (7% i utveckling per år, vilket vad världsindex har gett senaste 37 åren). 

Jag träffade min fru år 2009, sedan dess har vi varit sparsamma, även som studenter kunde vi spara ett par tusenlappar i månaden. Vi fick avstå några fester, taxi resor, ibland resor utomlands, vi valde att ärva gamla mobiltelefoner från föräldrar istället för att köpa nya, köpte gamla bilar kontant utan lån och levde vanliga liv utan lyx. Studenter ska inte leva i lyx. Det har gått exakt 14 år sedan dess. Idag har vi över 2 miljoner i nettoförmögenhet. Avbetalad bil, snart avbetalad hus, aktier och fonder. Tiden går fort.

Två Månadslöner

6 comments:

 1. Anonymous23 January

  Barnbidrag höjs inte varje år. Den står mestadels still, förr låg den på 1050 för att sedan höjas till dagens 1250 men det var många år innan den höjningen kom och fler lär nog inte komma på ett tag.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Två Månadslöner23 January

   Den kommer höjas inom 18 år, med den inflation som vi har så behöver den justeras upp framöver, som du säger kanske inte varje år, men definitivt flera gånger.

   Delete
  2. Från 1998-2018 höjdes barnbidraget 2ggr. 2006 samt 2018. Sen betalas inte barnbidrag i 18 år, utan fram till kvartalet då barnet fyller 16. Sedan är det CSN som pröjsar, direkt till barnet.

   Sen får man ju ta det där med ett nypa salt. Vi har ingen bil tex. Handlar väldigt mycket på reor, åker inte på charter varje år osv.. dotterns telefon är 3 år gammal nu, trots idogt tjatande..

   Delete
 2. Anonymous23 January

  Hej där! Har du en mejladress man kan nå dig på för samarbete?

  ReplyDelete