Tuesday, January 10, 2023

Bästa aktier för nybörjare januari 2023



Det är svårt att veta om bolaget är bäst i sin bransch, många har olika åsikter och det finns ingen rätt eller fel egentligen. Vad är bäst? Flest kunder? Högsta vinster? Bolag alla pratar om? Starkast varumärke? Jag har mina åsikter och ibland kan jag ha fel. Jag tror dock att jag valde ut dom bästa bolagen vi har i Sverige i dom branscher jag investerar i. 

När det gäller fastigheter så tycker jag att Castellum är bäst i Norden. När det gäller spel och brädspel så är Embracer en självklarhet i Europa. Om vi pratar om mat och vart är det billigast i Sverige, ICA, Coop eller Willys så säger dom flesta Willys är billigast. Därför valde jag Axfood. Bästa investmentbolag? Investor. På andra plats Latour. Bästa företagsplattform om du behöver fakturering, bokföring, lön? Fortnox.

Vilken nätbank är bäst i Sverige? Om du vill spara i aktier och fonder? Avanza. På plats nummer 2? Nordnet. Om du behöver skydda ditt företag, evenemang eller hus? Securitas. Om du åker på motorvägen och träffar en lastbil, titta på hur ofta du ser Man, Mercedes, Scania och Volvo. Titta på vilka gräver och bygger med anläggningsmaskiner. Är det CAT eller Volvo? Volvo är bäst.

När det gäller pappersbruk så tror jag många hade sagt Stora Enso, men dom har haft mycket negativt på sig när jag pluggade. Det var fusk och liknande i USA om jag minns rätt och därför valde jag deras konkurrent, Billerud. Trygg och stabil bolag med bra ledning. Billerud har hela avdelning med R&D och skapar nya produkter som kommer förändra vår hantering av förpackningar. Bäst bolag i Sverige som energieffektiviserar våra hem? Nibe.

Europas största skogsägare som kommer ha störst vindpark i Sverige? SCA. Bolag som gör fettresistent papper i stor skala? Nordic Paper. Största bank i Sverige som dom flesta har och betalar för sina kort och har sina bolån hos? Swedbank. Bästa elbil som har kommit fram längs i utvecklingen? Tesla. Som ni ser har jag en trygg portfölj som jag tror starkt på, därför lägger jag inte till fler innehav, jag bara köper aktier i befintliga innehav.

Andra aktier du kan titta på som är bäst i klassen är: Astra Zeneca, Evolution Gaming, SSAB, ABB, Essity, Husqvarna, AAK och Skistar. Det finns ingen rätt eller fel, ett dåligt bolag kan ha fina år och ett bra bolag kan ha dåliga år. Ibland är börsen helt ologisk också, aktiekurser faller fast ingenting har ändrats varken i bolaget eller omvärlden (till exempel blankning ökar). Titta inte bara på historiken, framtiden kan se helt annorlunda ut. Sprid dina risker så kommer det gå bra för dig!

Två Månadslöner

2 comments:

  1. God kväll! Tack för ett fint inlägg!

    Jag hör att du är ett Lynch-fan ut i fingerspetsarna :D Vad vi dock inte får glömma när vi investerar i dessa fina bolag är vad vi betalar för dem. Till syven och sist så är ju våra aktiepositioner pengamaskiner, och om ett bolag producerar 100 kronor/aktie till dig per år så blir det stor skillnad i din avkastning om du betalar 100 kronor för din aktie eller 1500 kronor per aktie. I det första fallet väntar du ett år för att få tillbaka din investering och i det andra fallet väntar du 15 år. Och det som är bäst i klassen är oftast populärast, och populärt är dyrt. Hur fina bilar Tesla än producerar så är det orimligt att betala 200 gånger vad de tjänar till dig som aktieägare när du kan köpa Ford för 4 gånger vad de tjänar till dig, eller för den delen andra "bäst-i-klassen-bolag" som Apple for 20 gånger vad de tjänar eller Google för 17 gånger vad de tjänar.

    Men du har rätt. "Good Companies make Good Returns and Bad Companies make Bad Returns".

    Trevlig tisdagkväll!
    Dr. Dividend

    ReplyDelete
    Replies
    1. Två Månadslöner11 January

      Haha! Helt rätt! Bara för att jag säger att Fortnox är bäst/bland dom bästa i sin bransch betyder inte att man ska köpa den nu direkt. I min senaste analys skrev jag att bolaget borde värderas till 23 kr, den kostar det dubbla idag. Därför ska man ABSOLUT inte köpa nu.

      https://tvamanadsloner.blogspot.com/2022/10/fortnox-fortsatt-hog-vardering-fram.html

      Delete