Sunday, January 8, 2023

Många har bränt sig på börsen 2022



Väldigt många har bränt sig på börsen under 2022. På finanstwitter så delade dom flesta med sig sina årsavkastningar. Dom flesta hade liten nedgång, ungefär som börsen på -15% (dom långsiktiga troligtvis). Vissa lite mer, vissa lite mindre, få hade plus för året. Dom med plus började troligtvis spara på börsen under mitten på 2022 och hade en positiv avkastning när börsen återhämtade sig något. Under juni och september var börsen lägre än vanligt och avslutade året på runt 10% plus sedan juni och september. Några sålde i stort sett allt och hade pengar på kontot eller sparkontot istället.

Det fanns några som delade med sig allt mellan -20% till -55%! Kan ni fatta -55%? Hoppas verkligen att det var läropengar och inte större summor. En summa på 100 000 kr blev 45 000 kr och för att komma tillbaka till hundra igen krävs mer än 100% uppgång. Det kan man nästan glömma tycker jag. Tänk om börsen är sur och går i sidled några år. Den person kommer se sina pengar stå stilla och se andra innehav (som man inte äger) stiga i värde.

Det skulle kräva enorm tro på sina innehav och tålamod att inte sälja av med förlust och köpa annat istället som stiger. Jag tror ärligt talat att många kommer göra misstag att sälja med förlust i fina bolag, eftersom dom inte går upp i aktiekurs. Dom två saker inte alltid stämmer överens. Aktiekurs kan gå dåligt (som Castellum) men bolaget i sig är bland dom bästa på Norden. 

Aktiekursen i det långa loppet följer alltid vinsten i bolaget. Om Castellum som ett exempel fortsätter tjäna pengar på sina kunder, hyror och samarbeten så kommer kursen gå upp också, för eller senare. Se tidigare inlägg om varför jag tror Castellum är den bästa fastighetsaktie

Många har köpt temporärt populära aktier som "bara" stiger. Aegirbio, poppis på twitter -96,48%, Azelio -94,88%, elektriska golfbilar som börsintroducerades, Ellwee -93,73%, Storskogen investmentbolag som äger bolag i massa olika branscher -87,78%, Lohilo -83,98%, Swedencare, djurhälsa och tillskott m.m. var jättepoppis när husdjur var populära under covid -80,02%. Thunderful Group, ett spelbolag som är "bättre" än Embracer -74,26%. Storytell -73,21% som är "bäst" i branschen. 24SevenOffice som är "lika" bra som Fortnox, -67,63% och så vidare.

Man ska inte äga bolag som är nästan lika bra eller på plats nummer tre. Vill man äga aktier ska man äga absolut bästa i sin nisch. Jag tror det var Peter Lynch som sa att man ska aldrig äga second best. Många gav mig tips att sälja Fortnox och köpa 24sevenoffice. Nu i efterhand är jag glad att jag kan tänka för mig själv.

Två Månadslöner

12 comments:

  1. Anonymous08 January

    Det bästa i sin branch .. helt rätt.. jag följer även Peter Lynch

    Kraft Heinz .. ketchup..böner..
    Handelsbanken..
    Chevron..
    Holmen..
    Boliden..
    Jag har ägt dessa länge och hoppas att ha hamnat rätt.

    Ägde även S M (snus) i 10 är blev besviken då Philip Morris köpte denna svenska juvel.. tänkte aldrig sälja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det är stora, kända bolag! Ja du, finns risk att en aktie köps ut, ser inte fram emot när någon av mina innehav försvinner. Vill inte sälja nån av dom.

      Delete
    2. Anonymous09 January

      Kraft Heinz är väl knappast en bra investering? Kursen är minus 55% på 5 år och det med utdelningar inc. En dinosaurie som fortfarande säljer samma överproccesade produkter som vid start.

      Delete
    3. Anonymous09 January

      Klippte utdelningen med 36% 2019, skuldratio 0.9. Har varit typ Buffets sämsta investering.

      Delete
    4. Två Månadslöner09 January

      Är inte insatt i ketchupen, är det så pass? Flaskhals helt enkelt? 😋

      Delete
  2. Tack för ett fint inlägg!

    Jag är också ett fan av Peter Lynch och tänker på hans kända "Cocktail Party"-historia, att man aldrig ska gå in på börsen när alla pratar om den och hur mycket pengar de tjänar. Då är spekulationerna som högst och risken på nedsidan likaså. Är nog mycket det som vi ser konsekvenserna av idag och tyvärr är det småspararna som tar den största smällen.

    Däremot håller jag inte med dig om att man inte kan äga Second Best, sålänge det finns utrymme på marknaden för två storbolag och man ser större värde i den näst största. Ibland handlas tvåan ned till väldigt billiga nivåer för att alla vill ha ettan, där kan behöva finnas balans. Vi har exempelvis tre fina storbanker i Sverige, man kan äga både Coca-Cola och PepsiCo, både Lowe's och Home Depot har haft jättefin tillväxt, likaså Microsoft och Apple, med mera. Ibland kan rentav lite diversifiering vara bra för att inte ha alla ägg i samma korg, men det förutsätter förstås att man läst på ordentligt om bolagen och skattat priset som rimligt för varje köp. Så tänker åtminstone jag :)

    Vi ser fram emot ett förhoppningsvis mer lukrativt 2023! Och om inte så kanske vi får möjligheten att köpa in oss i fler bra bolag!

    Trevlig Helg!
    Dr. Dividend

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, precis så kändes det innan allt kraschade, mina kollegor på jobbet pratade aktier och krypto, vänner började spara som inte har koll på börsen alls och så vidare. Tänk om man hade haft Lynch som pappa!? Vilken kunskap!

      Tror du folk läser på när dom investerar? Jag tror inte många gör det. Det är lite komplicerat ändå.

      Det Lynch menade var kanske nya branscher som dyker upp? Att man ska välja den bästa. Dom gamla godingar har funnits i evigheter, även med konkurrenter.

      2023 är väldigt osäker. Jag köper fonder nu, känns tryggare i väntan på börsriktning. Ha en bra arbetsvecka!

      Delete
  3. Gick -64% 2022 året innan gick jag plus 167%. Har största delen av portföljen i SBB som jag ägt sedan 2017 då den kostade 5 kr. Har aldrig sålt bara köpt mer. Har dubblat mitt innehav nu i raset på 12-14 kr så jag är nöjd ändå trots att jag "förlorat" 500k sedan toppen. Äger SBB för utdelningen i första hand så priset på aktien spelar mindre roll, dock var det underbart att få chansen att köpa mer billigt.
    Har också köpt in mig i Cibus runt 140 kr. Tror nog det kommer bli bra investeringar på lång sikt.
    Hade jag haft mer pengar hade jag köpt Addlife nu också. Tror det är ett bra läge att gå in i den aktien nu.
    Jag ägde 1000st aktier i 24sevenoffice ett tag men sålde ut mig på pus minus noll. Såg vart det var på väg.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Intressanta tankar du har! Vad ser du framöver? Vad har du för tankar kring Castellum och Embracer? Vågar du ha så mycket kapital i enskild aktier?

      Delete
    2. Castellum är helt klart ett bra köp nu men den har inte lika stor potential som SBB. Embracer har jag ingen åsikt om, håller mig borta från spel aktier i alla dess former.
      Tror mer på att ha en koncentrerad portfölj med bra bolag som man är väl insatt i (5-6 bolag är målet) än att diversifiera sig för mycket. Är man bara långsiktig och håller sig till bra bolag så är detta en vinnande strategi tror jag.
      SBB är väl cirka 70% av portföljen nu och har inga problem med den storleken, tvärtom hade jag gärna köpt mer SBB när den stog så lågt som den gjorde men tyvärr tog pengarna slut. Tror stenhårt på bolaget och dess ledning framöver. Nästa steg blir väl att expandera ut i Europa, Tyskland, Frankrike mm.

      Delete