Sunday, January 29, 2023

Över 10% i utdelningNordic Paper är min tredje skogsbolag i portföljen som jag tycker mycket om. Har köpt massor när kursen har fallit under paniken för höga elpriser. Kul att alla tre bolag rapporterade samtidigt i fredags. Vinsten blev bättre än jag förväntat mig på 7 kronor, 8,46 kr per aktie blev det för att vara exakt. Avanza visade också fel på sin hemsida på förväntad vinst på 6,1 kr. Dom som räknar på vinsten är jättedåliga, jag vet inte var dom hämtar den informationen därför gör jag egna uppskattningar. 

Utdelning höjs till 4,65 kr per aktie vilket är lite mer än hälften av vinsten. Aktien steg kraftigt under rapportdagen och med all rätt. Bolaget delar ut över 10% i utdelning på dagens kurs. Lägger man in 100 000 kronor i Nordic Paper så får man 10 000 kronor via utdelning, kursen såklart faller vid utbetalningstillfälle eftersom bolaget har inte dom pengarna längre men sedan fortsätter stiga när bolaget tjänar in nya pengar. Jag hade en förväntning på 2,5-3 kr i utdelning så jag var glatt överraskad!

Vinsten ökade kraftigt på grund av ökade försäljningspriser, bolaget slog rekord både i försäljning och vinst (beror på förvärv, det är inte konstigt) och kunderna betalade för högre elpriser, men priserna har fallit kraftigt under kvartalet. Förvärvet av Québec levererade högre vinst än väntat. VD skriver att det finns potential till ökad produktion inom kraftpapper. 

Efterfråga viker även här (recession 2023-2024?). Dock går Kanada och USA bättre än EU och förvärvet i Kanada kan leverera fina siffror. Efterfrågan där är fortsatt stark. Viktigt att känna till att Nordic Paper säljer 66% i EU och endast 17% i USA. Det som är bra i bolaget är att skulden har minskat från 1,3 miljarder till 0,9 miljarder. Kassa är 0,3 miljarder. Och bolaget kan tjäna 0,5 miljarder per år. På två år kan bolaget betala tillbaka skulderna, starkt! 

För mig personligen blir utdelningen väldigt hög för att jag köpte aktierna billigt, hela 13,9% kommer jag få vilket jag tackar Nordic Paper för. Bolaget vet vad dom sysslar med och kommer prestera väl även framöver, dock med utmaningar. Jag tror även här att vinsterna blir något lägre under 2023, kanske -25%? Ändå fina vinster blir det. Kanske 6 kr per aktie och 2 kr i utdelning? Det är fortfarande stabila 5%+ i utdelning. Jag är nöjd med bolaget och rapporten.

Räknar vi snabbt på någorlunda rimlig aktiekurs, PE 8 som lägst i branschen och en vinst på 6 kr ungefär 2023 så är låg/rimlig kurs ungefär 48 för i år. Faller vinsten mer till 5 kr så är rimlig kurs 40 kr, vilken den är på idag ungefär. Det är nog det analytiker räknar med. Det är -40% nedgång i vinst marknaden räknar på. Om dom har fel så kan man tjäna mycket pengar här.

Två Månadslöner

2 comments: