Thursday, January 12, 2023

The Compound Effect bokrecension



Jag kommer sammanfatta boken och även lägga till lite egna tankar, för att, ja, varför inte? I början var jag lite skeptisk, författaren lät lite kaxigt men sedan blev den bättre. En bok som motiverar och trycker på att göra lite bättre, varje dag för att bli framgångsrik. Vissa saker i boken hämtades tyvärr från andra miljonärer som Dave Ramsey och liknande. Lite trist att höra samma sak om och om igen i alla böcker jag läser. Att göra lite bättre varje dag låter enkelt i praktiken, men är väldigt svårt i verkligheten. Nya rutiner behöver skapas.  

Små saker gör stor skillnad över tid, det är nog alla som förstår det men få som verkligen gör det. Vi har våra sysselsättningar om dagarna och sedan hinner vi inte göra något bättre än det vi gjort igår. Jag har hela 2023 gjort lite bättre varje dag. Vissa dagar mer, vissa dagar mindre. Jag hjälper till mer på jobbet, jag säger något snällt till andra, jag tränar mer, leker med hunden lite längre och liknande.

Kunskap utan att sättas i arbete är värdelös. Även om du kan mycket och har förståelse för många olika saker hjälper det knappt dig om du inte gör någonting med det. Alla vet att börsen stiger över tid, varför sparar inte alla på börsen då? Alla vet att inflation är runt 2% per år, varför sparar man pengarna under madrassen som förlorar pengar? Vi vet ju att köpkraften blir sämre för varje år som går. Har du körkort men aldrig kört bil? Då är körkortet nästan värdelös. Använd det du lärt dig!

Hur mycket ansvar har du i din familj? Hur ser fördelningen ut mellan dig och din sambo? 50-50%? 49%-51% där du ansvarar lite mer än din partner? Kanske 20-80% där du står för det mesta hemma och ansvarar för i stort sett allt så allt flyter på? Svaret är att du ska ge 100% hemma utan att förvänta dig något tillbaka. I en relation ska du inte ge 50%, det är ALLTID 100%! 

Det finns goda och dåliga vanor. Man kan om man vill lämna dåliga vanor och gå över till goda vanor. Varför kan det vara svårt att lämna dåliga vanor man redan har? Dåliga vanor ger dig snabb tillfredställelse, en cigg, en vaniljmunk eller ett glas vin varje dag. Våra hjärnor är förinställda för att få snabb tillfredställelse men vi kan om vi vill ändra på oss. Ta bort alla dåliga vanor från huset, alkohol, godis m.m. då blir det lättare att skapa goda vanor.


Umgås med dom du vill vara som, alla föräldrar säger umgås inte med honom, han har dålig inflytande på dig, varför säger inte föräldrar tvärtom också? Du behöver umgås mer med henne, hon är framgångsrik, du kommer lära dig massor. Hur kan föräldrarna säga det, när dom själva är inte framgångsrika? Visa mig dina närmaste vänner så visar jag dig din framtid, har Warren Buffett sagt.

Vi lär oss grunderna i skolan och universitet, det räcker för dom flesta, men vill du verkligen lyckas i livet måste du fortsätta utvecklas på egen hand, resten av livet. Böcker, Youtube, dokumentärer, extra kurser på både universitet och utanför samt andra personer som lyckats. De som har lyckats i livet slutar aldrig att utvecklas och lära sig. Små saker över lång tid gör stor skillnad. 

Det du tar emot, hör, ser och upplever är det precis det du kommer att bli. Hjärnan fylls på med just dom saker, varje dag. Tänker du på chips, filmer och att sträcka ut benen i soffan då blir du helt enkelt en soffpotatis. Tänker du på nyheter, är alltid orolig kring recession, krig och inflation, då blir du rädd. Du kan bestämma vad du tänker på och vart du lägger din fokus. Satsa på investeringar, glada stunder med familj, din hobby, sambo eller varför inte träna hunden? Du är vad du äter är vanlig uttryck. Ta inte emot skräp i din hjärna, sortera bort det. Samma sak med vår hälsa.

Visste redan mycket om det han gick igenom i boken, men det är bra att repetera. Skulle säga boken är en inspirationsbok, ger lite tips och förslag på hur man ska göra för att bli bättre. En del exempel också. Det är ungefär det jag gör med mitt liv just nu, jag försöker bli bättre och bättre för varje år som går. Det tar tid och energi. Det har man eller inte. Det är det som skiljer vanliga mot framgångsrika människor. Svaret är konstant lärande. Vi som lyckas gör saker utöver det vanliga. Vi bryter dåliga rutiner och strävar efter våra mål, lite i taget, varje dag.

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment