Saturday, January 14, 2023

Axfood (Willys) analys och rimlig aktiekurs



Ganska ofta kommer olika riktkurser och analyser från olika banker om mina aktier. I torsdags kom en analys från Danske Bank där banken råder om att ta hem vinsten i Axfood. Sista kvartalet 2022 har alla stjärnor stått rätt för Axfood och som nu går in i ett svårare år. Min undran är, tittar dom inte längre än så?

"När vi går in i 2023, kommer stigande kostnader för hyror, löner och energi att ha en större påverkan på kostnaderna samtidigt som de positiva post-covid-effekterna avtar för Eurocash, innerstadslägen och Snabbgross", skriver Danske Bank. Dessutom väntas matprisinflationen sakta in och Axfood kommer att ha högre lagerkostnader i övergången till det nya lagret i Bålsta, påpekar banken.

Samtidigt varnar banken för att volymnedgången i marknaden kan hindra Willys fortsatta framfart vad gäller att ta marknadsandelar, enligt analysen. Danske Bank tror emellertid att Willys och Lidl kommer att fortsätta att vara de tydliga vinnarna i dagligvarumarknaden under första halvåret 2023.

Danske har nedgraderat rekommendationen för Axfood till sälj (från behåll) och sänkt riktkursen till 270 kronor, vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterat om tidigare på torsdagen. Carnegie bank står dock i sin tur fast vid sin rekommendation behåll för Axfood och höjer riktkursen till 275 kronor inför rapporten för det fjärde kvartalet, som väntas den 1 februari. Kepler Cheuvreux upprepar sin köprekommendation och riktkurs 330 kronor för Axfood inför rapporten för det fjärde kvartalet.

"Vi förväntar oss att den rekordhöga livsmedelsinflationen och konsumenternas ökade fokus på rabattkoncept kommer att gynna Axfood, och mer specifikt dess marknadsledande lågpriskedja Willys", skriver Kepler i en analys. Vidare räknar Kepler Cheuvreux med att Axfood kommer att föreslå en utdelning om 8:00 kronor per aktie, upp 0:25 kronor jämfört med 2021, motsvarande en direktavkastning på 2,7 procent, enligt analysen.

Min analys på Axfood står kvar, som du kan hitta i länken, jag tror fortfarande på att man ska ABSOLUT INTE sälja Axfood just nu. Den är rimligt värderad och dom kan lätt överraska med ännu bättre siffror än i min försiktiga analys. Jag passade på och köpte lite fler aktier när kursen föll från 285 kr till 263 kr som lägst. En vinst på 13 kr för 2022 är rimligt och PE21 är också snittet för senaste 10 åren. Jag får en normal kurs på 273 kr. Under 2023 borde vinsten stiga några procent och normal kurs 2023 är runt 283 kr

Två Månadslöner

8 comments:

  1. Anonymous14 January

    Bra analys🙂

    ReplyDelete
  2. Analytiker ser bara 1 max 2 kvartal framåt. Många som inte fattar det verkar det som.
    Axfood är dyrt och kommer kanske fortsätta vara det men vill man ha en ganska trygg aktie men lite mindre potential är Axfood en jättebra aktie att äga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Varför ska någon investera på så kort tid som 3-6 månader? Känner ingen som gör det.

      Delete
    2. För att maxa courtagen för bankerna som analytikerna jobbar för

      Delete
  3. God lördag! Tack för en fin analys!

    Jag håller med om att Axfood är ett jättefint bolag som med sin väldigt kosekventa tillväxt på 5-7% per år och relativa säkerhet bör handlas till en viss premie. Jag är dock väldigt skeptisk till en värdering på 21-22x. Axfood är spelare i en bransch med låga marginaler och man kan jämföra det med bolag med dubbla tillväxten och tio gånger så höga marginaler: Apple handlas för 21,8x, Meta för 15x, Google för 19x.

    Glöm inte att bolag kan handlas till övervärdering (eller undervärdering) under många år, ibland årtionden och att allt är relativt. Däremot håller jag med dig om att jag inte hade sålt Axfood till dagens pris om jag redan hade haft ett innehav. :)

    Allt gott!
    Dr. Dividend

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack själv för en kommentar!

      Jo, det finns andra intressanta aktier också, det gör det alltid. Även i samma bransch kan man hitta billigare alternativ än Axfood. Dock spenderar jag mycket tid och pengar på Willys, jag ser hur mycket folk det är och hur dyrt det är. Jag tror dom kommer tjäna fint med pengar även i år. Höjd utdelning ser vi fram emot!

      Delete