Thursday, April 20, 2023

Rimlig värdering för Volvo aktie är 203 kr



Under januari - mars 2023 jämfört med förra årets kvartal så har försäljningen ökat med 25%. Har bolaget presterat så bra under lågkonjunktur som vi är inne på idag? Nej. Som jag förstår det (som ingen annan pratar om) kommer försäljningen från förra året. Hur menar jag nu? 

Under 2022 har Volvo fått en massa order och dom sträckte sig 6-9 månader framåt. Jag misstänker att det är dom orderna som visar fortsatt fin tillväxt och vinst, men från och med idag, om ungefär 3-6 månader borde vinsterna falla rejält i Volvo. Dock är bolaget fortsatt riktigt bra som kommer göra vinst, fast mindre. Jag hade varit väldigt försiktigt till att köpa för många aktier idag, köp lite varje månad istället om du vill äga Volvo aktien. Första kvartalet visar:

Vinst per aktie 6,35 kr (3,46 kr förra året)

Försäljningen har ökat mellan 8-34% i världens olika regioner. Kan det vara så att Volvo fortsätter prestera även i en lågkonjunktur? Det låter för bra för att vara sant. Även antal anställda ökat i Volvo. Antal tjänstemän ökade med 3 533 st. och antal kollektiva ökade med 1 372 st. Anledningen är ökad produktion och stora förändringar i koncernen. Ni vet, omställning till el-lastbilar. 

Även marginalerna ökade rejält i alla delar, lastbilar från 12,5% till 14,2%. Bussar 0,7% till 4,2%. Anläggningsmaskiner från 12,4% till 18,3% och Volvo Penta från 18,3% till 22,7%. Alla siffror är väldigt starka och visar styrka, men är jag lite skeptisk ändå. Vi har inte ens hunnit komma in i en lågkonjunktur och Volvo visar redan återhämtning? Något stämmer inte.

Framtidsutsikter för 2023 är svaga visar Volvo i rapporten med 0% till -15% i enhetsförsäljning av anläggningsmaskiner. I Europa minskade det med -37% redan mot förra året och -50% i Asien. Enbard Nord Amerika visar dubblering av antal order. Lägger man ihop alla regioner så är nedgången -35% för anläggningsmaskiner i år för Volvo.

Bussar visar fin tillväxt i Volvo, men det är liten del av koncernen, så varje order är stor. I kassan har Volvo 84 miljarder kronor. Förra året var det 73 miljarder. Senaste 12 månaderna har Volvo tjänat 19 kr per aktie, jag tror att i år blir det något lägre, kanske -20%? Någonstans mellan 14-15 kr räknar jag med vilket borde ge en rimlig värdering för Volvo aktie på 203 kr idag (räknar med historisk PE snitt på 14). PE har varierat mellan 10-22 senaste 8 åren. Låg värdering i dåliga tider och det är där vi är just nu. Aktien kan falla till 140 kr och kan stiga till 340 kr om vinsterna inte minskar. Då är Volvo värd PE 18-ish. Långsiktigt bra innehav helt enkelt. Äger själv ungefär 8,5% av portföljens värde.

Glöm inte att Volvo är cyklisk bolag som kan vända fort i dåliga tider. Under pandemin var vinsten per aktie 0 kr. Dr. Dividend har skrivit om Volvo tidigare om du vill läsa på mer om bolaget och värdering.

Två Månadslöner

4 comments:

  1. Anonymous20 April

    " Volvos nettoorderingång på lastbilar, exklusive samriskbolag, uppgick under det första kvartalet 2023 till 60.040 enheter, en uppgång med 32 procent från 45.594 fordon motsvarande kvartal 2022."

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous20 April

      De strukturella trendarna för elektrifiering och och utfastning av äldre Euroklassade fordon, tycker jag talar för fortsatt bra resultat.

      Delete
    2. Bara för att det är bra resultat betyder det inte att det kommer pågå för evigt. Glöm inte att det är en cyklisk bolag, det är inte matvaror vi pratar om. Jag är väldigt försiktig när alla är positiva kring bolaget. Det kan vända fort. Än så länge får vi njuta av det fina resultatet och fortsatt kursuppgång.

      Delete
  2. Anonymous20 April

    Jag har sedan flera år aktier i AB Volvo. Köpte ytterligare vid senaste dippen för några veckor sedan och innehavet uppgår nu till 600 aktier. Det här bolaget ligger helt rätt med sin attraktiva portfölj av anläggningsmaskiner, bussar och lastbilar i den elektrifierade "gröna och sköna" omställningen. Mitt nästa kursmål är 300 kr, men vi får väl se, det kommer att bli en del gupp på vägen dit.

    ReplyDelete