Saturday, April 22, 2023

En häst eller 1 miljon kronor?



Det är dyrt med häst. För 100 år sedan så hade alla hästar, bilen var i stället lyx, men just idag är det alla som har bilar, många har även två. Det är dock få som har råd med häst. Ganska intressant att det kunde vända upp och ned under ett sekel.

En häst kostar i genomsnitt mellan 2000 och 4000 kronor per månad inklusive foder, strö, försäkring, hovslagare och vård. Tävlar man regelbundet med hästen kan man räkna med en månadskostnad på 6 000 - 10 000 kronor. En häst är en flockdjur, därför ska man helst ha flera. Kan ni fatta hur mycket det kan kosta?

Räknar man med en genomsnittlig månadskostnad på 3000 kronor kostar en häst 720 000 kronor under hela sitt liv om den lever i 20 år. Man brukar säga att en häst kostar mellan 700 000 och 1 000 000 kronor under hela sitt liv (exklusive priset för hästen).

Ni får rätta mig om siffrorna har ändrats senaste tiden, men visste ni att dom som äger hästar, hade lätt kunnat vara miljonärer? En häst är ingen nödvändighet, det är ett val som man själv har gjort. Alternativkostnaden är att man hade varit miljonär i stället. Hela 1 000 000 kronor på kontot.

Glöm inte att lägga till släp, stallplats, större gård, ridutrustning för dig själv och alla tillbehör och roliga saker som ska köpas till. Jag visste att en häst kan kosta mycket, men inte så mycket. Jag är mer än förvånad. Många säger att en häst är som en stor hund. Min hund kostar mellan 200 000 - 250 000 kronor under sin livstid (beroende på sjukdomar och hur många år hunden lever). 

Det är rejäla belopp oavsett. Jag tror att oavsett vad du räknar på så blir det mycket pengar över tid. Låt säga du gillar att gå på bio 2 gånger i månaden för 400 kr per gång. På 10 år är det 96 000 kr. Samma gäller såklart det motsatta, tänk hur många hundra tusen du sparar när du inte köper dyra saker? Alla kan bli miljonärer.

Två Månadslöner

4 comments:

  1. Anonymous22 April

    Jag har gjort många långa resor runt om i världen o spenderat massor av pengar!
    Har många fina minnen för hela livet o snart är det dags igen!
    Min portfölj kunde varit 10-20 dubbel utan härliga minnen!
    Mvh satäng

    ReplyDelete
    Replies
    1. Allt har ett pris 😉 det är upp till dig att bestämma om det är värt det 💰

      Delete
  2. Detta beror också på hur man håller sina hästar och var man bor. Fastighetspriserna bestämmer mest. Så flytta norrut innan det blir dyrt även här.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Helt rätt! Men jag förstår dom som har hästar, dom är så fina och goa! Vi har några i närheten där vi bor så vi pratar med dom då och då! Verkligen som stora hundar.

      Delete