Saturday, April 8, 2023

Läsarfråga: Vilket kreditkort är bäst?



Det korta svaret på frågan om vilket kreditkort är bäst är - Ingen. Det långa svaret är nedan. Jag har också funderat på att skaffa mig en kreditkort, man får ju cashback, bonus när man köper resa med kort, det ingår oftast en extra reseförsäkring, vissa kort står för kostnaden av självrisken vid biluthyrning och liknande. Man får med en dyrare kreditkort även loungeaccess på flygplatsen. Vissa kort även ge rabatt för drivmedel.

Andra fördelar som finns med kreditkort är att man slipper betala avgifter när man vill ta ut kontanter utomlands, man kanske slipper även valutaväxlingsavgiften som annars är mellan 1-2%. Många fördelar, men finns det risker? Ja, massor. Markerat det mesta i rött.

När du ska jämföra eller leta efter ett kort så ska du titta på bland annat årsavgiften, dom flesta kort kostar mellan 200 - 1 200 kr per år, det finns även vissa som har noll avgift och vissa som kostar upp till 7 800 kr per år.

Det finns även en avgift för kontantuttag i Sverige och utomlands. Den brukar vara på mellan 2-4% men kan finnas kostnadsfria uttag. Ofta står det även minst 35-45 kr per uttag.

När du handlar i andra valutor än SEK lägger många kreditkort på en avgift om 1-3% på ditt köp för att växla mellan de olika valutorna. Denna avgift kallas valutaväxlingspåslag, eller valutapåslag. Finns även här kostnadsfria kreditkort.

Kreditkortet har en kreditgräns på hur mycket pengar du kan låna. Det kan vara upp till 160 000 kr eller mer om din privatekonomi tillåter det. Det finns även en ränteavgift om du glömmer betala tillbaka i tid. Man har ungefär 1-2 månader på sig att betala tillbaka. Det kallas för räntefria dagar. Missar du deadline så kan det kosta dig allt mellan 6-30% på det beloppet du lånade. 

Vissa kreditkort ger 1 år utan kostnad, sedan kommer det kosta årsavgiften. Andra kort ger som sagt fria uttag, inga avgifter på växling och olika rabatter och förmåner. Just det, vissa tar även en avgift på faktura om man missar att ändra till e-faktura. 


Det finns ingen kreditkort som är helt kostnadsfri, om något är gratis så kommer det kosta någon annanstans. Om årsavgiften är noll så kommer det kosta på andra ställen. P F C kreditkort är närmast "bäst" jag kunde hitta men ändå freemium som den heter kan bli dyrt. Man får bara ta ut 1 000 kr per månad sedan tillkommer hög 3% avgift (är man utomlands så är 1 000 kr väldigt lite och man kommer ta ut mycket mer än så). Sedan finns det avgifter för övertrassering av kredit, påminnelseavgift och andra avgifter. 

Sammanfattningsvis så är alla kreditkort dåliga med höga och dolda avgifter och dom som ger ut kort fokuserar och trycker på det som är bra med korten. Det är inte tillräckligt bra för att vara värt det. Det räcker att du sparar med kortet i flera år och får lite rabatter och bonusar, sedan missar du en betalning eller två så kommer det kosta dig mer än du har sparat genom åren. Avstå alla kreditkort, oavsett vad folk säger om det. 

När jag jämförde med vanlig bankkort från Swedbank (ej kreditkort) så ser jag att det kostar inget att ta ut pengar i Sverige. Automatuttag utomlands kostar 0 kr i euro i EU land och 35 kr i övriga världen. Det är 3,5% per uttagna 1 000 kr. Ännu mindre om man tar ut mer pengar. Valutaväxling kostar 1,65%. Som helhet kan man konstatera att kreditkort är till och med sämre val än vanlig bankkort. När jag åker utomlands använder jag samma bankkort som i Sverige och även om det kostar mig några gånger 35 kr för att ta ut kontanter och 1,65% i växlingsavgift så är det ändå billigare än att ha kreditkort. 

För 10 000 uttagna kr är det 165 kr i valutaväxling och 35 kr i avgift. Behöver man mer än så utomlands? Tveksamt. Kreditkort på Swedbank kostar till exempel 195 kr om året och sedan tillkommer avgifter som är i samma storlek som för vanlig kort. Undvik alla kreditkort oavsett vem som rekommenderar dom!

Två Månadslöner

4 comments:

  1. Anonymous08 April

    Använder två olika kort
    Coop MedMera betala efter för alla köp: gratis kort och ger poäng att använda på Coop och andra ställen
    Norwegian endast för köp av Norwegian biljetter samt uttag av kontanter i Sverige och utomlands: gratis och ger Norwegian poäng har dock valutapåslag vid uttag utomlands

    ReplyDelete
    Replies
    1. Finns bättre och sämre kort. Swedbank till exempel skickade kreditkort till mig flera gånger om året innan, slängde dom alla. Det är inget för mig.

      Delete
  2. Jag håller med om att kreditkort inte är för alla, men för de som har koll på läget är det alltid en fördel. Du kan ofta kombinera kreditkort med andra kreditkort/betalkort för att få ut det du behöver. Ofta har korten grymt bra villkor i början, sedan försämras villkoren när de fått en stor kundkrets :p

    På Kompletts kreditkort har jag genom åren tjänat några hundralappar och genom Rockers betalkort (genom några kundvärvningar samt cashback) har jag tjänat 4000-5000 kr på 1,5 år. Nu är dock villkoren betydligt sämre, men för de som var med tidigt har det varit ett extremt bra betalkort.

    I dagsläget har jag tillgång till Rocker (betalkort), Lunar (betalkort) och Komplett (kreditkort) men använder Rocker till allt.

    /Arbetsplanen

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det finns helt klart fördelar, om man vet vad man behöver och vad det kostar. Dock är jag tveksam till att dom flesta är kunniga inom området.

      Delete