Sunday, April 2, 2023

6 köpvärda aktier i april



Aktieportföljen som jag byggt upp blir bara finare och finare för varje år som går. En del bolag fick lämna genom åren som Skanska, Swedbank, Boozt och Knowit och en del nya har kommit in i portföljen. Senast har jag lagt till Ahold Delhaize som jag har skrivit en analys på. Jag ville öka i branschen Dagligvaror och Ahold passar perfekt som en komplement till Axfood och Kopparbergs.

får jag spridning i Sverige via Axfood (Willys bl.a.), England, Sverige och lite utanför via Kopparbergs cider och öl samt mycket USA och Europa från Ahold Delhaize. Ahold har en del bensinstationer och lite annat övrigt som passar perfekt i min portfölj. 

Nordic Paper är också ganska ny innehav som har presterat riktigt bra och som jag har lyckats att köpa riktigt billigt när alla hade panik över stigande elpriser. I värsta av tiderna gör man bästa affärerna. Det stämde även denna gång. Nu har aktiepriset rusat men är ändå billig aktie men tanke på enorma vinster som dom gör. Vilka andra aktier befinner sig nu i värsta av tiderna? 

Castellum är nära botten, det räckte att det kom lite positiva signaler att styrräntan kommen sänkas under 2024 så steg aktien rejält med +5%. Blir det verklighet så kommer aktien upp till 140-160 kr från dagens 120 kr. Långsiktigt så kommer aktien prestera lika bra som den gjort senaste 25 åren med 10-15% per år. 

Embracer och Billerud är väldigt billiga också, dock tror jag det beror på höga skulder som dom har. Börsen är orolig och om man tror på att bolagen kommer fortsätta göra vinster så kommer dom lyckas även att betala tillbaka (minska) skulder. Jag är inte det minsta orolig. Dom flesta spelar spel och köper mjölkförpackningar. Det är nu i dåliga tider man kan göra fina affärer i dessa aktier. 

Dom du ser i fördelningen bland mina branscher så är just fastigheter och spel (IT) som har krympt rejält. Men andra ord har aktiekurserna fallit och värdet minskat enormt. Jag har förlorat mycket pengar här, men jag säljer inget och behåller, det kommer återhämta sig. På samma sätt har jag inte tjänat mycket pengar heller för att jag inte sålt dom aktierna som stigit upp i pris. Man tjänar eller förlorar pengar när man väljer att sälja. 

Jag tycker att bland annat Securitas, Nordic Paper, Billerud, Ahold Delhaize, Embracer och Castellum är köpvärda aktier i april. Gör såklart en egen analys innan du köper aktier.

Två Månadslöner

4 comments:

  1. Anonymous03 April

    Hej. En fråga som inte direkt har med ditt inlägg att göra. Har fått ett förskott arv på 300k. Pengar som jag inte behöver använda närmaste åren. Inga planer på bostadsköp eller liknande. Har en del investerat sedan tidigare på börsen, dock mindre än denna summa.
    Frågan är hur du hade gjort i mitt läge, gått in med allt på en gång eller spridit ut köpen under några månader eller upp till ett år?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Återkommer imorgon 🤓

      Delete
    2. Två Månadslöner04 April

      Hej igen! Jag hade delat upp köpen över längre period. Har själv gjort misstaget genom att köpa allt på ett bräde.

      Ett exempel är Kopparbergs, jag räknade på rimlig vinst, framtidsutsikter och la ner massa tid på att köpa dippen. Tänkte att jag kan köpa innan rapport, sen kommer normal rapport och aktien kommer stiga. Rapporten visade nästan noll i vinst och aktien föll - 5%. Hade jag köpt vid flera tillfällen hade jag haft ännu lägre inköpspris.

      Samma gäller Castellum, aktien föll -20% till 160 kr, jag köpte massor. Sedan föll lite till, till 150 kr och jag köpte för resterande pengar. Aktien fortsatte ner till 110-120 kr. Det är mycket bättre att köpa varje månad eller när kursen svänger mycket, det kan vara varje vecka, det kan vara varannan månad. Olika för olika aktier.

      Hade jag haft 300 tkr idag som jag inte behöver hade jag köpt aktier/fonder idag för 50 tkr och sedan månadssparat 15 tkr per månad i ett år. Behåll lite pengar 30-80 tkr ifall något oväntat dyker upp. Du kanske behöver byta bil framöver, något behöver repareras eller om ekonomin hemma är stark och bra, kanske börsen faller ovanligt mycket under året då kan du spara ännu mer än 15 tkr, kanske 30 i månaden istället när allt är billigt.

      Delete
    3. Anonymous04 April

      Tack för bra svar. Var lite min tanke också att gå in under en längre tid med pengarna.
      Själv blir man lite mer försiktig med pengar man inte själv sparat ihop. Ett arv ska man vårda och inte ta onödiga risker med anser jag. Någon annan har ju trots allt slitit och kämpat för dom.

      Delete