Wednesday, April 12, 2023

Riktigt korkat faktiskt



Petflaskor med fastsittande korkar introduceras av Coca-Cola i Sverige under oktober 2023 – ett grepp dryckesproducenten tar för att öka insamlingen och återvinningen av hela förpackningen. På sikt hoppas Coca-Cola uppnå vision om en skräpfri värld.

Skiftet till de nya fastsittande korkarna görs i linje med EU:s engångsplastdirektiv som träder i kraft 2024, enligt Coca-cola. Själv har jag inget ont om korken sitter kvar eller inte. Har vi inte större problem i världen med nedskräpning? Först plastpåseskatt, sedan papperssugrör, bestick i papper och nu är det detta. Det jag ser fram emot är pappersflaskor, då pratar vi stor förändring! Det är såklart Billerud bakom projektet. Du kan läsa mer om hur Carlsberg testar Paboco pappersflaska för öl.

Det roliga är alla kommentarer på nätet och jag plockar fram dom bästa såklart! Nedan har du en lista som jag tycker är roliga kommentarer från olika sociala medier. Vad tycker du själv om nya plastdirektiv?

"Denne löste ett problem som inte fanns och gjorde allt sämre. Ett gediget utvecklingsprojekt"

"Sliter av direkt vid öppning"

"Riktigt korkat faktiskt"

"Ytterligare en anledning att alltid bära kniv"

"Det löser sig med en avbitare"

Direktivet kallas för engångsplastdirektivet och trädde i kraft i EU från och med 3 juli 2021. För Sverige kom det dock att gälla från och med 1 januari 2022. Direktivet kommer innebära många förändringar, både för producenter och privatpersoner. Till exempel så kommer en del plastprodukter att förbjudas helt och andra produkter kommer få krav för minskad konsumtion och mer och bättre materialåtervinning. Producenterna får större ansvar för skräpet som deras produkter ger upphov till.

I direktivet har åtgärder tagits fram för de tio vanligaste skräpföremålen i engångsplast. Vissa produkter får stora konsekvenser för djur och natur när de blir skräp - som långa och smala sugrör som lätt kan fastna i till exempel näsan på ett djur. Andra, som produkter i expanderad polystyren, är svåra att återvinna och fragmenteras lätt. Några saker som ska fokuseras på i framtiden:

3 juli 2024: Krav på bättre design där lock och korkar av plast sitter kvar vid dryckesbehållaren

1 januari 2025: Fler förpackningar ska gå att återvinna

1 januari 2025: Böter eller fängelse om förpackningar inte kan återvinnas

1 januari 2029: Även mjölkflaskor ska pantas

2030: Krav på att PET ska innehålla 30% återvunnen plast

Följande produkter är förbjudna/blir förbjudna: Bomullspinnar där pinnen är gjord av plast blir snart förbjudna (dags att bunkra upp? Misstänker att priset blir mycket högre för andra varianter). Bestick och tallrikar i engångsplast. Sugrör i plast. Omrörare i plast för drycker. Ballongpinnar i plast. Livsmedelsbehållare av expanderad polystyren (Du kan göra skillnad redan nu genom att ta med dig egen matlåda när du köper take away. Fler och fler matställen och caféer öppnar upp för möjligheten att använda egen matlåda vid avhämtning). Hur lätt är det att ta med sig IKEA matlåda överallt? 

Två Månadslöner

4 comments:

  1. Anonymous12 April

    Generellt sätt tycker jag att detta är helt rimligt med dessa förändringar. Tror främst att företagen är "lata" (det är egentligen fel ord och beskriva) och det inte vill ställa om för det kommer innefatta förluster och eventuella extra kostnader.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Två Månadslöner13 April

      Precis, varför ändra på saker som fungerar? Man kan finjustera men inte införa drastiska saker utan att göra grundläggande analys om hur det kan påverka framtiden. Vissa förändringar kan tom bli värre än det är idag. T.ex. elbilar i EU när vi har elbrist. Det händer mycket konstigt kan man tycka.

      Delete
  2. Anonymous13 April

    Jag blev väldigt medveten om hur mycket plast vi förbrukar i världen när jag var på semester i höstas. Italien plastar in ALLT! Kanske blev det extra tydligt pga idog källsortering och de överfulla plastbehållarna stod mitt på gatan så det medvetandegjorde det hela vilket kanske även det fyller en funktion. De har dock kommit längre med komposterbara plastkassar i butikerna och de tar heller inte lika mycket som vi för påsar. Men jag blir genuint upprörd när jag ser videos där italienare sitter hela familjer och äter på plasttallrikar I HEMMET som dessutom inte ens ser ut att vara gjorda för varm mat! 🤯🤯🤯 Dubbelt galet. Vem vet hur mkt konstiga ämnen de avger när de kommer i kontakt med den heta maten…

    ReplyDelete