Saturday, April 29, 2023

Nordic Paper Holding AB - fundamental analys av aktien



Riktigt stark rapport från Nordic Paper, jag är imponerad! Jag förväntade mig -50% i vinst i år på grund av stark 2022 men istället blev det 2,59 kr i vinst per aktie (+7%) för den första kvartalet. Det betyder att bolaget fortsätter leverera starka siffror och även om vi räknar med ingen tillväxt alls i år och det bara fortsätter som det gör så får vi extremt bra resultat. Låt mig förklara. Innan dess får vi kika lite snabbt på konkurrenter och enligt årsredovisningen 2022 är det följande:

Nordic Paper har papperstillverkare som konkurrenter. Exempel på europeiska konkurrenter inom kraftpapperssegmentet är Mondi, Smurfit Kappa, Gascogne, Billerud och Ahlstrom. Kraft papper står för 72% av försäljning i Nordic Paper.

Mondi värderas till PE 5 idag och snittet senaste 5 åren är på 12.
Smurfit Kappa har PE 10 och historiskt snitt på 16.
Gascogne har idag PE 5 och historiskt hittar jag inte data.
Billerud har idag PE 5 och snittet är på 19.
Ahlstrom hittar jag inte heller bra rapport på vinsten... märkligt. Inte ens på hemsidan. Hittade något gammalt där det stod förlust.

Det ser ut som att dom flesta skogsbolag/massatillverkare är lågt värderade i år. Rottneros som säljer pappersmassa har också PE 4 och vinsten steg under första kvartalet. Dock guidningen är också svag för nästa kvartal. Bergs Timber, PE 5. Metsä Board PE 6 och så vidare. 

Dom större skogsbolag som bland annat Holmen, Billerud, SCA och Stora Enso har ungefär PE 6-12 på årets vinst. Också lågt värderade och vinstbortfall i år är redan inräknad i kurserna. Om någon av dessa bolag rapporterar positiva signaler under andra kvartalet kommer det höja hela sektor. PE 5 känns som absoluta botten oavsett vilken aktie det är.


Inom naturligt fettresistenta papper, natural greaseproof, är konkurrenterna framför allt andra europeiska eller amerikanska aktörer. Exempel på konkurrenter inom natural greaseproof är Metsä Tissue och Ahlstrom. Alla konkurrenter har liknande kostnadsstruktur och är beroende av inköp av avsalumassa samt av energi såsom el och/eller bränslen. Natural greaseproof står för 28% av försäljningen.

Om vi ska titta på värderingen av Nordic Paper så var vinsten 2022 på 8,46 kr per aktie (rekordhög). Tittar vi på senaste 12 månader är vinsten på 8,64 kr. Det jag förväntar mig för helåret är fortfarande lägre vinst. VD nämnde prissänkningar på 7-8%, det troligtvis kommer bestå under hela andra kvartalet. Låt oss räkna försiktigt på 2,33 kr per aktie under kvartal två, 0 kr under sommaren när alla går på semester och maskineriet har underhåll och ungefär samma 2,33 kr under sista kvartalet. Ganska försiktigt räknat. Helåret 2023 borde avslutas med en vinst på 7,25 kr per aktie.

Det absolut lägsta pris för Nordic Paper i år är PE 5 gånger 7,25 kr vinst = 36 kr. Många analytiker och jag själv håller med att mer rimligt är PE 8 och högre när oro kring inflation, räntor och höga kostnader minskar. Då ökar självklart vinsten också. Enkelt räknat borde vinsten lätt kunna bli 8 kr per aktie om ett år eller två och med rimlig PE på 8 är rimlig kurs på 64 kr per aktie. En potentiell uppsida på över 50% på ett par år och en hög utdelning varje år.

Utdelningen på dagens aktiekurs på 40 kr är 11,6%! Den 24 maj är sista dagen att kunna handla aktier med rätt till denna utdelning. Nästa år borde det delas ut hälften av årets vinst igen som kommer troligtvis bli nära 3,6 kr per aktie. En utdelning på ytterligare 9%! Ingen vet hur framtiden ser ut men så tänker jag. Jag köper gärna fler aktier på dagens kurs.

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment