Thursday, April 27, 2023

Aktieportföljen lyser rött oavsett bransch



Avanza föll -8% när rapporten släpptes, fast visade högre vinst. Många passade på och köpte. Investmentbolaget Creades har den 24 april köpt 35 000 aktier för 7,5 miljoner kronor. Styrelseledamot John Hedberg har också köpt aktier för 5,1 miljoner kronor. Styrelseledamot Sofia Sundström passade också på och köpt 500 aktier i Avanza. Riktkurser från analytiker är mellan 180-257 kr per aktie och jag tycker att aktien borde värderas till den lägre spannet. Förväntar mig 12 kr i vinst i år och med PE 15 borde aktien handlas till 180 kr. Kostar idag 213 kr. Inte konstigt att aktien föll.

Investor var rimligt värderad och steg ett par procent efter rapporten. Substans på 236 kr per den sista mars. Kostar 218 kr idag så du köper Investor med liten rabatt. Dock vill jag gärna se större rabatt, jag väntar med mina köp här. Vill öka min exponering mot Investor framöver.

Billeruds vinst föll -39,8% och VD passade på och köpte för 1,5 miljoner kronor. Finanschef passade också på och köpte för 0,5 miljoner. Billerud spår fortsatt svaga marknadsförutsättningar på grund av lagerminskningar hos kunderna och lägre efterfrågan under det andra kvartalet. Vinst per aktie hamnade på 2,57 kronor (4,27). Rejäl tapp i vinsten men i år borde den ändå landa på över 10 kr. Historiskt har Billerud värderats till PE 15-20 men just nu är PE talet på 10-ish. I år blir det nog ingen tillväxt i aktien men om nästa år stiger vinsterna något så kommer aktiekursen rusa till 120-140 kr, det finns potential till fin utveckling framöver. Inte just nu dock, det är nu man ska köpa. Aktien kostar en hundralapp och varken plus eller minus för dagen efter rapporten. Har redan fallit -23% i år.

"I en utmanande tid för hushållen är det tydligt att allt fler konsumenter väljer att handla hos oss, och i synnerhet från Willys", skriver Klas Balkow i rapporten. Extremt bra försäljning som steg 16% mot förra åren men vinsten föll som ett sten till 2,2 kr från förra årets (3,27 kr). Hela -32,7% vilket är tragiskt enligt mig. Det betyder att lite dyr Axfoods aktie är nu svindyr. Vinstmarginal föll 10 år tillbaka till 2,8% från tidigare 3,3-ish procent. Om resten av året är ungefär samma så förväntar jag mig 9 kr i vinst i år. Rimlig PE tal är historiskt 22. Enligt mig max PE 20. Jag tycker rimlig pris är 180 kr för i år och lite mer nästa år. Aktien kostar just nu... 258 kr! Det kliar i fingrarna till att sälja av lite. Aktien föll ett par procent under rapportdagen. 

Castellum föll -3%. Angående emission så får vi vet mer under andra kvartalet, vilket är i maj eller juni eftersom april är nästan klar. Fastighetsbolaget kommer att vara nettosäljare av tillgångar under 2023, sa finanschefen. Detta då Castellums fokus är att minska skuldsättningen genom att lösa obligationsförfall för att på så sätt säkra sitt kreditbetyg. Hyresintäkterna steg till 2 167 miljoner kronor (2 043), en ökning med 6,1 procent mot föregående år. Substansvärdet, mätt som EPRA NRV, låg på 222 kronor per aktie (259) per den 31 mars. Aktien kostar idag 117 kr. Väldigt billigt med andra ord. Det har bland annat med fortsatta räntehöjningar att göra. Riksbanken höjer styrräntan till 3,5% vilket betyder att alla lån kommer få ännu högre ränta snart. Bolån över 5% kommer snart.

Skönt att snart bli skuldfri 😎 

Två Månadslöner

No comments:

Post a Comment